Salata de legume pentru iarna (la borcan)

Stiti foarte bine situatia iarna, cand vrei sa mananci o salata de legume, buna si naturala - dar cand mergi la supermarket gasesti numai rosii ca plasticul si alte legume crescute in sera si maturate cu chimicale.

Va propun solutia, sa faceti de proba 5 borcane din aceasta salata la borcan, si imi spuneti cum a mers iarna. Va garantez ca unica dezamagire va fi ca ati facut prea putina :) In familia noastra o stiu de cand sunt si eu, se facea obligatoriu cate 50 de borcane, sa ajunga pe toata iarna.

La gust este foarte buna (foarte apropiata de gustul natural al legumelor), noi adaugam iarna putina ceapa verde sau alba si o mancam la orice garnitura de carne sau legume. Iar daca o amestecati cu putina varza murata, sigur ma pomeniti numa de bine :) In plus se poate folosi la prepararea ciorbelor, mancarurilor, este ca o vegeta de legume concentrata in borcan.

In plus metoda simpla de preparare, le puneti la cuptor sau la sterilizare, si in 2 ore maxim aveti salata gata.

Promit  ca voi schimba poza de prezentare, atunci cand voi deschide primul borcan de anul asta - din pacate cele de anul trecut s-au terminat in prima luna de iarna trecuta.

Ingrediente

Rosii
5 kg
Ceapa alba
1 kg
Morcovi
1 kg
Ardei gras
1 kg
Sare
2 linguri
Patrunjel verde
1 buc
adica 1 legatura, dar este optional - eu acum nu am pus, dar voi face o partida si cu verdeata

Pasi de urmat

1

Morcovii se spala, se curata si se dau prin razatoarea mai mare. Toate legumele in continuare le puneti intr-un vas mare (eu am un lighean mare special pentru bucatarie, cam de 10 litri pe care-l folosesc anume la conserve).

2

Apoi spalati, curatati si taiati fideluta ardeii.

3

Apoi curatatti, spalati si taiati ceapa fideluta. O adaugati la restul legumelor.

4

Si ultimele sunt rosiile, le spalati si taiati felii medii, ca pentru salata.

5

Puneti sarea si verdeata, amestecati totul bine cu  mainile sau cu o lingura mare. Perfect ar fi sa o lasati o jumatate de ora, sa se patrunda si sa se mai inmoaie legumele. Cand nu aveti timp puteti sa le puneti asa in borcane, doar ca sa stiti ca dupa ce fierb se vor lasa mai mult, si va trebui sa completati borcanele, sa nu ramaneti doar cu jumatate de salata in borcan.

6

Puneti salata in borcane, presati bine sa incapa mai bine si sa nu ramana spatii goale, inveliti gura borcanelor cu folie de aluminiu si le aranjati pe tava de cuptor. La mine de obicei incap 9 borcane.

Le lasati la 180 de grade pana incep sa fiarba, apoi faceti focul mic si lasati sa fiarba incet 1-1.5 ore.

Daca preferati sa le sterilizati -  puneti borcanele in apa, si la fel, cand incepe sa fiarba salata in borcane lasati aproximativ o ora la foc mic sa fiarba in continuare.

7

Dupa ce a trecut timpul de fierbere, scoateti un borcan, il veti folosi pentru a completa celelalte borcane - salata se lasa dupa fierbere si ar fi pacat sa le lasati asa in borcanele nu pline.

Scoateti pe rand borcanele din cuptor, completati cu o lingura din primul borcan, pana se umple.

8

Si acum partea cu conservantul. Aceasta salata de obicei sta foarte bine, dar cu conditia sa aveti camara buna, racoroasa si inchisa. In cazul in care le tineti la balcon, recomand sa puneti in fiecare borcan (deasupra) cate 1 pastila de aspirina. Iarna, cand deschideti borcanul , veti vedea ca pastila asa si ramane, o scoateti cu o lingura si mancati salata linistiti. Nu schimba deloc gustul legumelor, si daca nu vreti sa ajungeti ca mine cand intr-un an am aruncat 20 de borcane de salata, pt ca nu am pus conservant.

Daca iarna nu se mai vede pastila deasupra, atunci va dati seama ca ea si-a facut treaba, acel borcan era cu probleme si a consumat din aspirina.

Deci optional puneti aspirina si capsati bine borcanele, verificati sa nu curga lichidul din ele si sa nu lase aer.

9

Le intoarceti cu fundul in sus pe un prosop si lasati sa se raceasca bine la temperatura camerei.

10

Cand se racesc bine la puteti sterge cu un burete umed, in cuptor de obicei se mai murdaresc de sucul care il lasa. Le puneti la pastrat in camara.

Cam atat, iarna le deschideti, scoateti aspirina si le serviti cu ceapa, putin ulei si sare dupa gust. Merge bine amestecata cu varza murata sau mazare verde la conserva.

Pofta Buna!

Cantitate: 6 buc (aproximativ 6 borcane de 720 ml)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Publicata:
Nota: 5 (13 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 34

FamiliaCotofana546
Familia Cotofana (FamiliaCotofana546) 19 sep 2016, 21:34

Chiar acum am borcanele in cuptor....sunt tare curioasa de gust!!!!!dupa atitea laude

Nota mea pentru reteta:
Catiushor891
batmindru ecaterina (Catiushor891) 15 sep 2016, 20:59

Buna, Lena. Mama facea reteta asta cand eram copii, asa dor si pofta imi este! Imi poti spune cam cate grade inseamna la minim? La cuptorul electric eu am minim 50 grade, nu e cam putin? Multumesc

lena
Elena (lena) batmindru ecaterina (Catiushor891) 16 sep 2016, 12:07

La minim ar fi vreo 80-100 de grade, cat sa fiarba incet si sa nu iasa din borcane. La 50 e prea putin, nu vor fierbe deloc.

Da, si la mine este o salata cu amintiri :)

Tantza
Tantza 18 iul 2016, 14:30

Am facut anul trecut 25 borcane si sa mancat toata....fac si acum 3 doze.Le pun si aspirina ca sa fiu sigura, dar nu e necesar.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
anad
anad 20 aug 2012, 11:55

Excelenta reteta, foarte usor de preparat, tinand cont ca de multe ori nu dispunem de prea mult timp pentru lucruri migaloase.O portie este intradevar prea putin pentru o oarna intreaga

Nota mea pentru reteta:
Mavi1962
Mavi1962 23 sep 2011, 10:13

DA. STIU K ESTE F. BUNA. EU FACEAM ASA INAINTE SI, CUM SPUI TU, NU MAI AVEAM. AL MEU SOT LE MANCA, ASA, DIN BORCAN. CAT DESPRE CIORBITE... CE SA ZIC: FIIND F. CONCENTRAT ZARZAVATUL, IESEA O CIORBA... SI NU TREBUIA SA PUN MULT. SINCER, NU AM MAI FACUT RETETA ASTA DE ZECI DE ANI. SALUTARI SI MERSIC PTR EFORTUL TAU ZILNIC

Nota mea pentru reteta:
EROMANCA
EROMANCA 10 sep 2010, 12:50

Am facut prima  portie si a iesit uimitor,( am folosit 1/2 dintr-un borcan la ghiveci si ce a ramas la o ciorbita , delicis ) in a doua portie am pus morcovul feliat subtire .

Nota mea pentru reteta:
amalia80
amalia80 02 sep 2010, 18:52

Deci o pot prepara in cratita si apoi o pot pune in borcane gata scazuta? Mi se pare un pic complicat sa mai desfac borcanele dupa ce le-am scos din cuptor. Condimente nu punem deloc?

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) amalia80 02 sep 2010, 20:13

Amalia am explicat f.bine reteta - vrei s-o repet aici in comentariu? Scrie clar, ca nu se face in cratita, borcanele nu se capseaza cu capace, cu folie - atunci cand le puneti la cuptor - si nu este nici o problema sa pui cateva linguri de salata in alt borcan ca sa-l umpli. Poti pune orice mirodenii va place.

claudia1976
claudia1976 01 sep 2010, 14:32

Eu am adăugat şi pătrunjel. Condimente naturale sănătoase, ieftine şi foarte utile pentru a îmbunătăţi gustul ciorbei  iarna.

Nota mea pentru reteta:
cuta
cuta 20 aug 2010, 13:49

Arata superr, am sa sa o fac si eu. MULTUMIM!!!

Nota mea pentru reteta:
mita
mita 17 aug 2010, 22:10

Mama face ceva asemanator ,mai pune si ciupercute ,ssuper de bun .

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile