Crisp cu mere (vegetarian)

Inca o reteta inspirata din experienta de la Hergehlia (din Cartea de bucate de la Herghelia am luat reteta), se serveste la micul dejun, cu sos de fructe, sau sos de iaurt sau sos alb de vanilie - oricare il preferati. Noi de obicei il servim cu sos de capsuni congelate si banane (astea 2 mixate) plus un pahar de lapte de soia natural  si avem micul dejun perfect si sanatos. La fel merge si ca un desert mai dietetic si sanatos.

Dar cea mai mare placere am avut-o cand fetitza mea foarte mofturoasa la mancare, a mancat toata portia si a mai luat de la noi din farfurie - deci va dati seama ca este f.bun. Recomand cu incredere sa incercati!

Perfect este sa-l faceti seara, lasati peste noapte sa se racoreasca si sa se patrunda si dimineata il papati la dejun.

Ingrediente

Fulgi de ovaz fini
3 pah
de 250 ml am paharul
Mere
2 kg
mere puneti cat aveti tigaia de mare, ar trebui sa o umpleti, deci cat mai multe cu atat mai gustos
Nuca taiata marunt
0.5 pah
Lamaie
1 buc
aveti nevoie doar de coaja rasa de la 1 lamaie
Esenta de vanilie
1 buc
Scortisoara
1 lingurite
sau pudra de coriandru
Zahar de trestie
3 linguri
Ulei de masline
3 linguri
Sare
0.5 lingurite

Pasi de urmat

1

Puneti intr-un bol mai mare fulgii de ovaz fini.

2

Apoi adaugati nuca taiata marunt.

3

Urmeaza coaja rasa de la 1 lamaie.

4

Apoi adaugati sarea si zaharul si amestecati totul bine cu o lingura.

5

Amestecati 1/3 de pahar de apa cu esenta de vanilie, turnati compozitia in fulgii de mai sus. Apoi tot acolo turnati 3 linguri de ulei. Amestecati cu lingura apoi cu mana - la inceput veti vedea ca este parca mai uscata, dar tot asa amestecand si presand intre degete, veti observa ca se fac niste bulgari.  De fapt de la ei asa se numeste desertul, dupa ce se coc se fac crocanti si aromati.

6

Cam asa ar trebui sa fie compozitia de crisp, un pic lipicioasa si cu  bulgari in ea. Nu trebuie sa fie omogena ca o coca.

7

Ungeti o tava adanca de cuptor cu putin ulei si puneti merele, curatate de coaja si samburi si taiate marunt.

Cu cat mai multe mere puneti cu atat mai bun va fi crispul.

8

Turnati 1/4 de pahar de apa peste mere, apoi presarati scortisoara pe toata suprafata.

9

Si la final presarati compozitia de fulgi peste mere - aveti grija sa nu desfaceti bulgarii, asta este si farmecul desertului, cand se coc asa si se rumenesc. Puneti la cuptor la 180-200 grade.

10

Lasati la cuptor pana se rumeneste bine, apoi scoateti si lasati sa se racoreasca si patrunda.

Puteti sa-l serviti cu orice sos dulce preferat - eu de obicei mixez banana cu capsuni, sau orice alte fructe aveti disponibile.

Pofta Buna!

Cantitate: 2 kilograme (6 portii bune)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Publicata:
Nota: 5 (5 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 17

Elena BM
Elena BM 12 feb 2014, 22:37

Lam facut si eu azi, foarte gustos si sanatos, merge bine nu numai la micul dejun, e perfect si in calitate de un desert usor.Mersi de receta, abia acum am dat de ea, la sigur ca o mai fac, mai ales ca se apropie postul !!!

Nota mea pentru reteta:
olga
olga 02 feb 2012, 13:44

Ataaaat de buuuuun!!! Minunat mic dejun, noi suntem innebuniti dupa el. Am incercat si cu jumate pere jumate mere - este divin, se topeste in gura! Din punctul nostru de vedere - nici nu se compara cu clasicele paini cu unt servite de obicei la micul dejun!

veronica cluj
Veronica-Daniela (veronica cluj) 22 ian 2012, 16:28

Si poza de rigoare...

Poza mea pentru reteta:
veronica cluj
Veronica-Daniela (veronica cluj) 22 ian 2012, 16:25

Delicios si savuros!

Poza mea pentru reteta:
veronica cluj
Veronica-Daniela (veronica cluj) 22 ian 2012, 16:23

Super! Am facut jumatate de portie si le-am pus in forme individuale. Am adugat stafide tinute in apa fierbinte cu rom si in loc de fulgi de ovaz simpli am folosit un amestec de cereale integrale (ovaz, secara si griu germinat).Un deliciu!

Poza mea pentru reteta:
amalia80
amalia80 20 sep 2010, 15:11

O reteta de 5 stele, felicitari! Putem inlocui apa cu lapte proaspat?

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) amalia80 20 sep 2010, 18:00

Nu recomand lapte, se acreste de la mere, adica se face branza.

Crista
Cristina Sabau (Crista) 09 sep 2010, 18:11

un desert pe cat se paote de delicios!

Nota mea pentru reteta:
maya28
maya28 06 sep 2010, 09:15

Multumesc ,am sa incerc si eu sa fac acesta reteta....hmmmmmmmmm, imi lasa gura apa...!!!

Nota mea pentru reteta:
cuta
cuta 03 sep 2010, 19:11

AM INCERCAT SI EU ,ESTE FOARTE GUSTOASA.

Nota mea pentru reteta:
anutza
Ana (anutza) 03 sep 2010, 16:20

se poate pune alt tip de zahar? zahar normal sau zar brun?

lena
Elena (lena) Ana (anutza) 03 sep 2010, 17:58

Piersici si nectarine se poate, struguri nu. Se poate pune orice zahar vreti, am pus zahar de trestie aici pt ca este mai sanatos.

Arata toate comentariile