Lecio (sau ardei in sos de rosii) - la borcan

Lecio (sau ardei in sos de rosii) -  la borcan

Si voi continua saptamana aceasta cu cateva din retetele mele de baza de conserve. Una din ele, cea mai noua din colectie, este aceasta reteta de ardei in sos de rosii. Din ce am mai aflat pe internet, din originile retetei, este o mancare ungureasca - care se poate face ca atare, sau se poate conserva pt iarna.

Se prepara foarte simplu, cu doar 2 ingrediente - si rezultatul neasteptat de bun, ca dovada - am lasat o farfurie din lecio sa se raceasca si sa o probam a 2-a zi de dimineata, sa fac si poza finala pt site. Dimineata cand am venit la bucatarie a disparut jumate din farfurie - si l-am vazut pe sotul meu zambind si spunandu-mi cat de buna a fost si hai iar la ea. L-am oprit in graba, sa nu manance tot inainte sa fac pozele pt site :) Deci a trecut testul...:)

Ies 10 litri de mancare din aceasta cantitate de ingrediente - deci cam 13 borcane de 780 ml, recomand sa faceti din jumatate de ingrediente, si apoi repetati daca vedeti la anul ca nu v-a ajuns.

Merge foarte bine pe paine, cu alte mancaruri ca salata, sau adaugat in mancaruri. Are gustul aromat de rosii, ardei gras si un pic dulcisoare de la zaharul si sarea adaugate exact cat trebuie.

Ingrediente

Rosii
4 kg
sau 4 litri de rosii pasate, sau suc/bulion de rosii mai gros
Ardei gras
5 kg
Zahar
1 pahar
Pahar de 250 ml
Sare
2 linguri
Ulei de floarea soarelui
1 pahar
Otet
2 linguri
otet de 9%

Pasi de urmat

Pas 1

Rosiile se spala, se curata si se dau prin masina de tocat.

Lecio (sau ardei in sos de rosii) -  la borcan - Pas 1
Pas 2

Puneti rosiile pasate pe foc, adaugati zaharul, sarea si uleiul, amestecati bine.

Atentie, aceasta cantitate de ingrediente cere o cratita de 10 litri, daca nu aveti folositi una de 5 litri in 2 runde.

Lecio (sau ardei in sos de rosii) -  la borcan - Pas 2
Pas 3

In timp ce fierb rosiile, se curata si se taie ardeii in felii lunguetze  cam de 1-2 cm latime.

Lecio (sau ardei in sos de rosii) -  la borcan - Pas 3
Pas 4

Cand incep sa fiarba rosiile pasate, adaugati la ele ardeiul taiat. Nu va speriati daca nu incape din prima, ardeii se inmoaie repede si incap toti. Cand incepe din nou sa fiarba, faceti focul mic si lasati 30 de min sa fiarba domol.

Lecio (sau ardei in sos de rosii) -  la borcan - Pas 4
Pas 5

Pana fierbe compozitia, spalati borcanele si le lasati sa se scurga de apa.

Apoi dupa 30 de min, luati cratita de pe foc, adaugati otetul, amestecati bine si puneti lecio-ul in borcane.

Lecio (sau ardei in sos de rosii) -  la borcan - Pas 5
Pas 6

Capsati bine borcanele sa nu lase aer si le lasati sa se raceasca complet.

Lecio (sau ardei in sos de rosii) -  la borcan - Pas 6
Pas 7

Asa cum am zis si mai sus, aceasta mancare merge bine ca - salata, garnitura de legume, pe paine dimineata, ca o mancare de legume si ca un adaos la mancaruri. Este absolut delicioasa.

Eu zic varianta perfecta pentru o gospodina.

Pofta Buna!

Lecio (sau ardei in sos de rosii) -  la borcan - Pas 7

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 10 l (13 de borcane)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 120 min
Data publicarii:
Nota: 5 (11 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 43

OanaPocnet118
Oana Pocnet (OanaPocnet118) 22 Oct 2019, 13:21

Buna Lena! In loc de otet, as putea pune zeama de lamaie? (Sotul meu nu prea agreeaza otetul, si incerc sa il evit). Multumesc pentru tot ce faci!

lena
Elena (lena) Oana Pocnet (OanaPocnet118) 22 Oct 2019, 13:34

Are rol de conservant aici si nu stiu daca va tine bine cu zeama de lamaie. Poti incerca sa-l combini si cu putin otet de mere😉

eduardu
Eduardu (eduardu) 06 Sep 2018, 14:49

Am facut anul trecut aceasta reteta,ador gustul ardeilor in sos de rosii! Dar a avut un mare minus din partea mea- pielitele de pe ardei! Drept urmare acum sunt la copt ardeii pt lecio de anul acesta! Si inca un lucru- doua linguri de otet nici nu se simt in atata cantitate de ardei. Fac acum cu corectiile dupa preferintele noastre si revin cu impresii. Multumesc pt reteta!

AnnaPopov347
Anna Popov (AnnaPopov347) 26 Aug 2017, 22:26

Eu vreau sa pun gogosarii intregi. Adica scot din ei tot si ii las asa. Pentru ca la iarna vreau sa ii scot sa fac ardei umpluti. Ce zici?

lena
Elena (lena) Anna Popov (AnnaPopov347) 29 Aug 2017, 07:02

Nu cred ca va fi bine, gogosarii vor fi prea fierti pt umplut.

LIKA4EVER
Lilia (LIKA4EVER) 13 Aug 2012, 22:52

azi am prearat dupa aceasta receta,sper sa reziste pina la iarna

Nota mea pentru reteta:
crismi
crismi 02 Feb 2012, 15:05

Am facut reteta si este foarte buna.la anul sigur o voi repeta, dar in cantitati mai mari, pentru ca anul acesta s-a si terminat. Am facut poza la ultimii ardei Lecio. Este o reteta de pus in caietelul de "lasat mostenire" generatiilor urmatoare ! Multumesc !

Poza mea pentru reteta:
ana333
ana333 02 Oct 2011, 14:44

cu ardei capia se poate,multumesc

Nota mea pentru reteta:
adelyna
adelyna 22 Feb 2011, 16:39

chiar acum 1 ora am facut reteta cu  negreasa cu  gem....e delicioasa..... ceea ce vroiam sa spun este ca mama si  bunica mea fac de mult reteta asta chiar nu  stiam ca se face  asa e foarte delicioasa... in fiecare an mama face destule borcane... mai  mult pentru  sarbatori... dar saracuta.pana in pragu  sarbatorilor de iarna nu  ramane cu  nimic..sunt foarte buni..si usor de facut.. felicitari pentru  retete 

Nota mea pentru reteta:
MariaP
MariaP 21 Sep 2010, 08:57

E minunata aceasta reteta! O recomand tuturor!

Nota mea pentru reteta:
Emma
Emma 21 Sep 2010, 08:15

Mi se pare interesanta reteta. As avea o intrebare: s-ar putea renunta la zahar? Eu incerc sa-l evit din motive de sanatate.

Nota mea pentru reteta:
Lavi
Lavi 21 Sep 2010, 07:51

interesanta reteta, o sa fac si eu, dar la jumatate din cantitati!

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile