Varza tocata murata

Reteta a fost inspirata de multimea de oameni care ducea varza cu sacii de la piata  :) Din cauza ca nu am conditii normale pentru a face varza murata intreaga (sa-mi spuneti daca cineva mureaza varza intreaga si cum o tineti la balcon) am inceput in fiecare an sa fac aceasta reteta de varza tocata murata.

Este reteta pe care o facea bunica, mama - eu am luat-o efectiv de pe internetul rusesc, pentru ca de fapt de acolo vine ideea, ei o pun la ciorbe, salatele de iarna si placinte. De obicei iarna la noi se mananca mai intai aceasta varza apoi trecem la restul conservelor si muraturilor. Fac cu ea salata amestecata cu Salata de legume la bocan, putina ceapa si ulei - sau Placinte cu varza murata - fara ele nu trece nici o iarna.

Respectati toate instructiunile de mai jos ca sa va iasa o varza murata potrivit de acra si sa nu fie amara si moale. As vrea doar sa accentuez ca anume aceasta varza murata si fermentata contine cele mai importante vitamine, varza murata cu otet din pacate nu le are - doar prin fermentare se obtine tot ce este mai bun. Pentru cei ce tin post, mai ales le recomand s-o faceti, este indispensabila in posturile rusesti si foarte, foarte populara pentru proprietatile ei gustative si curative.

Ingrediente

Varza alba
10 kg
Puteti lua orice cantitate aveti nevoie, eu fac mai multa pentru ca intotdeauna nu ne ajunge, se mananca f.repede
Morcovi
2 kg
Sare pentru muraturi
5 linguri
sare fara iod

Pasi de urmat

1

Varza se toaca marunt, dupa cum va place - eu o parte am facut-o cu aceasta razatoare luata din piata, si restul am facut la robot - din pacate mi-a maruntit-o prea tare, dar nu prea aveam timp si am zis ca nu schimba la gust -- doar aspectul.

2

Morcovii se spala,se curata, se dau prin razatoarea medie si se adauga la varza., Adaugati sarea si cu mainile o presati si frecati bine pana lasa multa zeama.

3

Observati daca puneti facaletul in varza se vede zeama, cam asa de mult trebuie sa fie, sa nu va fie mila de ea :) Si de sare sa nu uit sa va spun, dupa ce o presati bine, gustati de sare, ar trebuie sa fie la fel de sarata ca o salata normala poate un pic mai mult - dar nu sarata f.mult.

4

Apoi partea importanta si strategica pentru a se face varza perfect - o presati bine cu o farfurie plata, sau un fund rotund, puneti o greutate (puneti un borcan cu apa sau ca la mine cu suc) si pe lateral bagati facaletul, sa ajunga pana la fundul cratitei. Foarte important pentru ca aceasta procedura permite gazelor formate in timpul femrentarii sa iasa si sa nu faca varza amara.

5

Lasati cratita la temperatura camerei si veti observa ca in 1-2 zile incepe sa fermenteze, se face spuma, ies bule de aer si se mai ridica varza deasupra. Mai miscati usor facaletul periodic ca sa iasa gazele mai bine.

6

In fiecare zi, cat fermenteaza varza (cam 3-5 zile in functie de temperatura camerei), ridicati presul si cu facaletul amestecati varza , iarasi o presati si montati instalatia smekera de lasat gazele sa iasa.

7

Veti observa ca dupa 3-5 zile varza nu mai fermenteaza, se "linisteste", se limpezeste. Asta-i indicatorul ca este gata de pus in borcane. Bine, si bineinteles o gustati, sa fie acrita suficient, daca nu este o mai lasati 1 zi.

8

Spalati borcanele, le lasati sa se scurga bine si le umpleti cu varza - important este sa o presati bine in borcan, sa nu pluteasca in zeama. Luati cu mainile varza din cratita, o stoarceti/scurgeti bine si puneti in borcane, asa pana se umple, apoii adaugati zeama ca sa o acopere si 1-2 linguri de ulei sa nu prinda alte mirosuri si sa se pastreze mai bine.

9

Mi-au iesit din 10 kg de varza - 9.5 litri de varza murata presata in borcane. Le puneti la rece, de preferat la frigider, sau un balcon/camara rece.

10

Se poate manca deja de atunci de cand o puneti la borcane, se mureaza f.bine. Cum am si spus merge f.bine ca o salata, la orice mancare de carne, cartofi, fasole, hrisca, etc.  La fel merge si la ciorbe si la placintele cu varza (calita cu un pic de ceapa), si cei mai buni sunt coltunasii cu varza, mai ales in post.

Pofta Buna!

Cantitate: 10 l (10 litri de salata)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Publicata:
Nota: 5 (5 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 46

Dana Voina
Dana Voina 13 oct 2016, 13:19

Mi-a iesti prea sarata , oare mai pot face ceva? e doar de 2 zile in saramura

Multumesc

l.e.
l.e. 09 oct 2016, 16:54

Eu fac varza murata si o tin pe balcon; sta pana dupa Pasti.Ea ingheata, ea se dezgheata; a, da, balcon deschis; acolo e gradina mea vara; nu l voi inchide; atata gradina am.

Anna Aniuta
Anna Aniuta 23 apr 2016, 17:14

Varza gata murata poate fi pastrata in borcane de plastic?(PET food grade) Pentru consum curent, 2-3 saptamini, la frigider? Multumesc

lena
Elena (lena) Anna Aniuta 24 apr 2016, 09:52

Da, se poate.

diana.elena
diana.elena 29 dec 2014, 21:14

Mi.a iesit super...am facut jumate din compozitie si din 5 kg de varza mi.au iesit 4.5 l

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
diana.elena
diana.elena 23 dec 2014, 09:31

Am incercat si eu aceasta reteta...dar vroiam sa te intreb daca e bine sa las varza la bucatarie cat fermenteaza....ma gandesc sa nu fie prea cald acolo...te rog da.mi o parere

nadia77
nadia77 02 oct 2011, 07:21

Fac si eu varza la borcan dar impreuna cu cea alba pun si varza rosie,sfecla rosie,morcovi rasi si frunze de telina.Le aranjez in straturi,unul varza alba,unul varza rosie,unul morcovi si unul sfecla.Printre stratul de varza pun telina tocata marunt.Le pun toate in borcan de la inceput si las 3-4 zile sa se acreasca.Cand s-a acrit pun o lingura otet deasupra fiecarui borcan si le capsez.Sper sa va placa si asa.

Galia
Galia 04 nov 2010, 21:57

Foarte gustoasa varza, de fapt e mai mult o salata de varza murata.

E buna de calit si de utilizat la placinte

Nota mea pentru reteta:
MariaP
MariaP 28 oct 2010, 23:09

Exact acest amestec l-am facut si eu, bine, cantitati mai mici, si cu el am umplut ardei grasi, iar peste ei am turnat o saramura (1 lingura sare la 1 litru apa). Sunt foarte gustosi! Umplutura e simpla, dar delicioasa!

Nota mea pentru reteta:
eli
elena teodoru (eli) 28 oct 2010, 09:13

ai toata admiratia mea pentru prezentarea retetei si pentru,harnicia ta.Pentru varza murata in capatani intregi,eu pun si gutui pt o aroma aparte si boabe de porumb (o mana) pentru gustul acidulat.A,si  o sfecla rosie atat cat sa coloreze un pic moarea.In rest,se pun mirodenii; frunze de visin,hrean,cimbru,marar uscat.Nu stiu daca am fost destul de explicita!

Nota mea pentru reteta:
Lavi
Lavi 28 oct 2010, 08:45

arata delicios, Lena!

merita incercata!

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile