Prajitura cu banane si ciocolata

"Chocolate banana cake" - asta-i denumirea originala, o luati sau ca tort sau ca prajitura - depinde cum il formati. Eu am zis ca ar fi un tort perfect si rapid, sau o prajitura foarte, foarte buna - prea buna pentru a fi doar prajitura :) Sa stiti ca cel mai greu pas la reteta a fost sa-i fac poza finala - am facut mai mult de 20 de poze, si niciuna nu-mi placea cum iese - niciuna nu putea sa arate perfect culoarea, textura si perfectiunea prajiturii.

Deci un pic despre gustul prajiturii - moale, pufoasa, un pic umeda, aroma intensa de ciocolata plus toate astea unse cu o glazura care efectiv se topeste in gura. In plus ingredientele sunt simple, nimic complicat la preparare, totul banal si repede.

Va recomand neaparat s-o incercati, chiar merita mai mult decat oricare alta.

Ingrediente

Zahar
400 g
Faina alba calitate superioara
245 g
Cacao pudra
75 g
Praf de copt
1.5 lingurite
Bicarbonat de sodiu
1 lingurite
Sare
0.5 lingurite
Oua
2 buc
Banane
2 buc
Apa
240 ml
apa calda
Lapte
120 ml
Ulei fara miros
120 ml
Esenta de vanilie
1 buc
1 fiola
Ciocolata neagra/amaruie
200 g
Smantana dulce 32%(Dorna/Milli)
170 ml
Unt
14 g
1 lingura de unt

Pasi de urmat

1

Preincalziti cuptorul la 180 grade, sau o temperatura medie pentru cei fara termometru la cuptor.

Mixati intr-un bol toate ingredientele uscate - faina, zaharul, praful de copt, bicarbonatul, cacao si sarea.

2

Intr-un alt bol pisati bine bananele.

3

Adaugati ouale si amestecati cu un tel.

4

Adaugati apa calda, uleiul, laptele si esenta de vanilie - mixati bine cu telul.

5

Apoi adaugati ingredientele uscate la cele umede - amestecati bine cu telul sa nu fie cocoloase. Va iesi un aluat mai lichid si uniform.

6

Ungeti cu unt sau ulei o tava adanca de cuptor - eu am folosit una rotunda cu diametrul de 28 cm. Puteti sa folositi si una dreptunghiulara de maxim  23x33cm.

7

Turnati aluatul in tava si puneti la cuptor pentru 40-45 de min.

8

Este gata dupa ce o testati cu o scobitoare. O scoateti din cuptor si lasati sa se raceasca complet.

9

Dupa ce s-a mai racit i-am scos si peretii detasabili - asa este gata de ornat cu crema de ciocolata.

10

Acum pregatim crema de ciocolata.

Ciocolata se rupe bucatele si se pune intr-un bol mai mare si adanc.

11

Puneti intr-o cratita smantana dulce si untul, lasati pana incepe usor sa fiarba - mai amestecati cu telul si stingeti. Nu o lasati sa fiarba, doar sa ajunga la temperatura de fierbere.

12

Turnati amestecul asa fierbinte peste ciocolata bucatele - amestecati cu o lingura de lemn sau paleta pana se dizolva complet ciocolata in amestecul de smantana cu unt - va rezulta o crema de ciocolata uniforma si lucioasa.

13

Apoi bateti bine amestecul cu mixerul la viteza mai mare -  crema se mai uniformizeaza si devine mai pufoasa.

14

Turnati crema peste blatul racit si o nivelati cu cutitul sau lingura. Eu am folosit o paleta din aceea pentru a orna torturile.

Puneti prajitura la rece sa se intareasca putin crema.

15

Se poate servi imediat ce s-a mai intarit putin crema. Delicioasa cu cafea, lapte sau ceai - pentru amatorii de ciocolata si asa, fara nimic :)

Pofta Buna!

Cantitate: 1 kg (10-12 portii)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min
Publicata:
Nota: 5 (16 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 51

anamarculescu
anamarculescu 15 sep 2016, 10:38

Simpla si delicioasa! Exact ce ne trebuie 😉

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Andreea R
Andreea R 01 dec 2015, 23:29

Foarte buna prajitura. Merita incercata, mai ales ca este o reteta destul de simpla.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Aancutza
Aancutza 07 sep 2015, 21:30

Foarte usor de facut,delicioasa si o recomand cu drag!!!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Tatiana Sinogaci
Tatiana Sinogaci 25 dec 2014, 18:49

L-am facut chiar azi si e foarte-foarte gustos.Copiii au ramas incintati.

CRACIUN FERICIT la toti doresc si tie draga Lena puteri si sanatate in continuare p-u a ne uimi si cu alte retete.

Poza mea pentru reteta:
Valeriam
Valeriam 17 feb 2014, 19:17

Eu am facut portie dubla , intre straturi am pus crema si banane, iar deasupra am pus ciocolata alba. P.S. am facut acest tort de 4 ori in jumatate de an .

Poza mea pentru reteta:
bianca.florea
bianca.florea 12 iun 2013, 13:52

l-am incercat si a iesit super

si foarte usor de facut

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Dianna
Diana Pascal (Dianna) 24 mar 2012, 16:46

Am refacut aceasta prajiturica ! Este preferata familiei  

Poza mea pentru reteta:
camelia dobre
camelia dobre 17 feb 2012, 20:21

dementiala este putin spus nota 10 la gust, la coacere am lasat-o mai mult in cuptor decat scrie in reteta

Poza mea pentru reteta:
Dianna
Diana Pascal (Dianna) 18 ian 2012, 18:21

Eu am facut modelul cu furculita si mi se pare destul de estetica, avand in vedere ca e primul meu tortulet :)) 

Poza mea pentru reteta:
nusica
nusica 03 ian 2012, 11:30

Am facut aceasta prajitura pe post de tort,de revelion,foarte buna,ciocolatoasa,nu mi-a iesit prezentarea asa frumoasa ca la tine,Lena,de aceea i-am pus trandafirasi,dar era foarte buna.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile