Tort "Napoleon" (sau Mille-Feuille)

Tort "Napoleon" (sau Mille-Feuille)

Unul din torturile preferate ale copilariei mele, foarte moale cu aroma de lapte si unt - este absolut delicios. Am incercat de mai multe ori sa-l prepar acasa, de fiecare data ceva nu era bine - ba erau foile prea groase, ba crema curgea si nu mai ramanea nimic in el, sau era uscat... si plus la toate vroiam sa-l fac si repede :)

Ei, acum cu descoperirea Cremei de galbenusuri si lapte totul a fost simplu si perfect - mi-a iesit exact asa cum trebuie cu aroma si textura care o tineam minte.

Deci acest tort/prajitura este ceva asemanator cu Cremes-ul, doar ca are mai multe foi de aluat si nu are stratul acela gros de crema. Aceste foi se inmoaie de la crema de lapte si devin foarte fragede si imi place mult ca nu este un tort foarte dulce.

Foile de aluat le puteti face acasa din aluat de foietaj pregatit de voi sau cumparat (asa cum am facut eu). Poate pe viitor voi mai da o varianta din acest tort cu aluatul pregatit in casa, dar acum sa va arat reteta rapida si mai simpla.

In plus imi place ca nu trebuie infrumusetat foarte sofisticat, asa este felul lui - se orneaza sau cu faramituri in aluatul de foietaj copt si ramas sau cu ceva nuca de cocos.

Semipreparate

2 l
adica o portie din reteta expusa

Ingrediente

Aluat foietaj(frantuzesc)
1 kg
luati sau 1 pachet cu 2 foi de aluat in el, sau 2 pachete - daca are doar o singura foaie.
Nuca de cocos
100 g
este pentru infrumusetare, sau puteti sa-l ornati cu faramituri din aluat sau biscuiti

Pasi de urmat

Pas 1

Eu am cumparat un aluat de foietaj care avea 2 foi in el, fiecare am impartit-o in jumatate si asa am avut 4 foi de tort din fiecare. Daca gasiti foietaj doar cu 1 singura foaie, mai bine luati 2 pachete.

Tort "Napoleon" (sau Mille-Feuille) - Pas 1
Pas 2

Fiecare foaie de aluat am intins-o cu facaletul, sa fie cam de 3 mm grosime.

Tort "Napoleon" (sau Mille-Feuille) - Pas 2
Pas 3

Foaia o treceti pe o tava de cuptor. Pentru a face foile toate de aceeasi dimensiune, masurati prima cu o hartie de copt, o taiati si asa veti masura si restul foilor intinse dupa aceasta hartie.

Tort "Napoleon" (sau Mille-Feuille) - Pas 3
Pas 4

Apoi cu o furculita intepati bine toata foaia si o puneti la cuptor, la temperatura medie - 180-200 grade.

Tort "Napoleon" (sau Mille-Feuille) - Pas 4
Pas 5

Lasati pana se rumeneste bine, apoi o scoateti, o racoriti si o treceti pe un fund sau platou.

Tort "Napoleon" (sau Mille-Feuille) - Pas 5
Pas 6

In asa fel coaceti toate cele 4 foi, le racoriti si acum sunt gata de uns cu crema de lapte.

Tort "Napoleon" (sau Mille-Feuille) - Pas 6
Pas 7

Preparati crema de galbenusuri si lapte, cu ea vom unge tortul.

Tort "Napoleon" (sau Mille-Feuille) - Pas 7
Pas 8

Ungeti bine toate foile, puneti un strat gros de crema pe fiecare - distribuiti asa crema ca sa va ajunga pentru tot tortul.

Tort "Napoleon" (sau Mille-Feuille) - Pas 8
Pas 9

Tortul il lasati 2-3 ore la temperatura camerei, apoi il puneti la rece pentru inca 4-5 ore - asta-i cea mai importanta parte, sa se inmoaie bine.

Perfect este sa-l preparati seara si il lasati peste noapte sa se inmoaie.

Dupa acest timp veti observa ca el se mai lasa, cu un cutit puteti sa mai taiati si invelati marginile si il infrumusetati cum va place.

Tort "Napoleon" (sau Mille-Feuille) - Pas 9
Pas 10

Eu nu m-am complicat prea mult, l-am ornat cu nuca de cocos si gata - este atat de bun ca nici nu am observat cum arata :)

Pofta Buna!

Tort "Napoleon" (sau Mille-Feuille) - Pas 10

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (10-12 portii)
Timp de preparare: 300 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 120 min
Data publicarii:
Nota: 5 (8 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

ioananic
ioananic 29 Dec 2010, 14:26

Yamyyyyy,cu siguranta o sa-l fac si eu! multumim Lena.

Ellena
Elena (Ellena) 29 Dec 2010, 15:10

F.simplu daca ai foile deja cumparate...pentru ca crema se face si ea repede....si e fain ca nu mai stai sa migalesti cu decoratul tortului :)

Felicitari!!!

crina
Paula (crina) 29 Dec 2010, 16:17

Este o reteta extraordinara , am facut-o si mi-a iesit buna , buna rau de tot , dealtfel ca toate retetele tale. Multumesc pentru sprijinul acordat in alegerea  retetelor  gustoase din site-ul tau pe care il consult de fiecare data cand sunt in cumpana cu alegerea meniurilor.

Eu iti urez multa sanatate tie si familiei tale ,succes in tot ce intreprinzi ,iar anul 2011 sa fie cat mai rodnic si mai cu spor in casa ta si in afacerile tale . LA MULTI ANI !!!

tinaa
tinaa 29 Dec 2010, 18:07

EU NU PREA CUMPAR FOI  : MAI BINE LE FAC EU CÄ IESE MAI BUNE :CE RETETA POTI SAMI DAI  PENTRU FOI MERSI  LA MULTI ANI

lena
Elena (lena) 29 Dec 2010, 18:47

Tina poti sa faci cu orice foitaj de casa - voi pune si o reteta dar mai incolo - nu le reusesc pe toate acum din pacate.

larissa
Alina Tapolcsi (larissa) 30 Dec 2010, 21:48

super gustoasa arata

Nota mea pentru reteta:
Olga37
Olga37 30 Dec 2010, 23:24

Sunt sigura ca este foarte buna ,de-abia astept sa-l fac si eu!!!

stiuca
stiuca 31 Dec 2010, 10:26

ioi mai fetelo .voi umblati nu-mai cu lucrurii SFINTE.Cred ca este doar pentru GUSTAT.

crina
Paula (crina) 01 Jan 2011, 20:13

No ,mai fato este numai de mancat

stiuca
stiuca 02 Jan 2011, 13:15

Larisa poti sa-l si gusti dupa ce-l faci ,ca sa te convingi cu adevarat de ideie ok .

alinuta
alinuta 04 Jan 2011, 14:57

am facut si eu acest tort este foarte bun il recomand tuturor .multumim lena pentru minunatele retete

Nota mea pentru reteta:
Stepa A.D.
Stepa A.D. 06 Mar 2011, 16:30

"Napoleon". Weekend-ul urmator incerc sa-l fac si eu.

vicusha
vicusha 26 Jan 2012, 00:00

Este tortul preferat al sotului, il pregatesc atit de des ca m-am experimentat in pregatirea foilor, le fac foarte rapid, foile avind dimensiunea tavii de la aragaz,  iar cind e gata, il tai in doua si ca sa fie mai inalt, le suprapun, iar crema o pregatesc dupa reteta ta :)

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Guera
Guera 23 Feb 2012, 02:36

L-am pregatit aseara pentru prima oara, eu zic ca mi-a iesit chiar foarte bine, caci prietenele mele "s-au indragostit " de el si nu prea a ramas...!:) Mersi Lena pentru retete, pregatesc des bucate de aici!:) Cu timpul si experienta eu zic c-o sa-mi iasa la perfectie!:)

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lilianamunteanu
Liliana Munteanu (lilianamunteanu) 23 Feb 2012, 21:33

Minunat, decadent de gustos, impresionant, o aroma intensa de lapte si cremos asa cum imi place mie. Cel mai cremos tort!

Poza mea pentru reteta:
iricami
iricami 14 Oct 2012, 19:19

Am facut aceasta reteta pentru prima data iar rezultatul a fost uimitor! Un gust cremos, fin, parfumat. Multumesc Lena pentru reteta ! Am ornat jumatate de tort cu cocos iar cealalta cu zahar pudra si foaie maruntita fin, pentru toate gusturile....Un tort ideal pentru orice ocazie .

Nota mea pentru reteta:
miniraton
irina (miniraton) 21 Mar 2013, 16:27

merge foietajul asta cu "crema cu lapte si ou "?

lena
Elena (lena) irina (miniraton) 23 Mar 2013, 16:30

Sigur ca merge, este din aceeasi categorie de creme cu lapte.

Lucia AB
Lucia AB 23 Mar 2013, 17:03

se taie greu tortul si blaturile sunt destul de tari,parca elastice..ma poti ajuta sa inteleg in ce am gresit...sunt incepatoare

lena
Elena (lena) 23 Mar 2013, 22:02

Elastice si moi trebuie sa fie foile gata inmuiate - daca nu a iesit, sau a fost prea gros aluatul de foietaj, putina crema si nu a stat suficient la inmuiat.

miniraton
irina (miniraton) 26 Mar 2013, 11:42

merci de raspuns

Baronesse
Baronesse 28 Oct 2013, 17:49

Am facut si eu tortul acesta....intr-o noapte , fiindca numai atunci am apucat, si trebuia facut pe a doua zi...asteptam musafiri.  Eram rupta de oboseala, dar asa de placut a fost prepararea acestui tort, incat era ceva magic.. Iar rezultatul a fost....ceva senzational. Este o reteta deosebita si foarte buna!!! A ramas unul dintre preferatele familiei.  SIncer iti multumesc Lena pentru timpul acordat noua, si retetele exacte si bine explicate.Iti doresc sanatate si fericire tie , familiei tale dragi, Sofiei.

Roberto
Roberto 03 Feb 2014, 10:52

Cam asa mi-a venit "napoleonul" meu - e o gustosenie 

Poza mea pentru reteta:
LoriB
LoriB 29 Jun 2014, 18:19

Excelent! Tocmai am mancat 2 bucati zdravene si o pregatesc si pe cea de a treia. Nu este greu de facut, crema este buna rau si cred ca o sa umplu si tarte cu ea si cu fructe. Multumesc pentru reteta!!!

Nota mea pentru reteta:
diana-madalina
aurelia sarbu (diana-madalina) 15 Jul 2014, 01:23

Salut Lena propunemi te rog o crema sa fie perfecta pt  acest tort si sa nu contina oua crude  abia astept  sal incerc multumesc

diana-madalina
aurelia sarbu (diana-madalina) 04 Nov 2014, 15:06

As putea folosi  crema de smintina cu zahar la  el ?

lena
Elena (lena) aurelia sarbu (diana-madalina) 04 Nov 2014, 15:55

Nu cred ca s-ar potrivi.

Valeriam
Valeriam 05 Nov 2014, 16:48

Aluat foietaj cu drojdie sau fara ?

lena
Elena (lena) Valeriam 05 Nov 2014, 20:41

Fara drojdie.

Pity
Pity 23 Apr 2015, 15:52

Buna Lena! Am facut si eu ieri acest tort. Este excelent! Desi nu stiu din ce cauza mi s-a taiat crema dupa ce am pus untul. Ma poti lamuri, te rog? Menționez ca untul a fost la temperatura camerei, iar crema era rece.

Insa si cu crema taiata tot o bunatate este ca nu ne mai oprim din mancat :))

Mulțumim ca ne ajutați cu aceste rețete ilustrate pas cu pas.

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Pity 24 Apr 2015, 13:37

Vezi ca singura ti-ai dat si seama unde e greseala :)

Normal ca untul imediat se intareste si se taie de la crema rece, dar tot bun este

vyorelya
vyorelya 03 Jul 2015, 13:20

salut lena! am nevoie de ajutor: daca folosesc reteta ta de foietaj de pe site, cit ar merge sa fac o bucata sau doua? multum. anticipat de raspuns

lena
Elena (lena) vyorelya 04 Jul 2015, 10:02

Mai bine faci 2, ca sa fie sigur :)

LilianaPopusoi258
Liliana Popusoi (LilianaPopusoi258) 04 Feb 2017, 11:53

Salut Lena, deci Crema este totul la jumatate expus in crema de lapte si galbenusuri?

lena
Elena (lena) Liliana Popusoi (LilianaPopusoi258) 04 Feb 2017, 13:40

Nu, este cantitatea completa.

CristinaPlesca791
Cristina Plesca (CristinaPlesca791) 20 Nov 2019, 18:33

Foarte foarte gustos, de cind am gasit aceasta receta aici, e o placere pentru mine sa o pregatesc !!! Pentru crema nota 11+

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta: