Ciorba cu taietei si fasole

Ciorba cu taietei si fasole

Ciorba din categoria "ai grija sa nu inghiti si lingura" - una din cele mai bune si preferata tuturor din familie. Am descoperit combinatia cand eram in liceu, in gazda la o doamna foarte gospodina - de la ea am invatat foarte multe, inclusiv si aceasta ciorba. O puteti face cu orice carne va place - dar de preferat cu pui, rata, gasca, etc.

Sa zicem asa - este o ciorba gospodareasca, gustul este perfect - si sa stiti ca fasolele se "lipesc" foarte bine. Chiar si Sofia a mancat-o cu mare pofta - si taieteii si fasolele, fugeau.....

Ingrediente

Pui intreg
1 buc
puteti folosi si numai o parte din el - depinde cat de mare aveti oala
Ardei gras
1 buc
eu am folosit congelat
Ceapa alba
3 buc
Morcovi
1 buc
Cartofi
3 buc
Fasole fiarta
1 pahar
puteti lua si fasole din conserva
Pasta de tomate
2 linguri
Patrunjel verde
1 legatura
Bors acru
1 pahar
potriviti de acreala care va place - dar nu exagerati
Ulei de floarea soarelui
50 ml
Frunza de dafin
2 buc
Sare
1 lingura
Taietei de casa
200 g
sau 1 ou + 1 pahar de faina - sa-i faceti repede cat fierbe ciorba.

Pasi de urmat

Pas 1

Carnea se spala, se pune la fiert in apa cat s-o acopere bine. Cand incepe sa fiarba, se spumeaza, se adauga frunza de dafin, ardeii taiati si 1 ceapa. Faceti focul mic si lasati sa fiarba incet pana este gata carnea.

Ciorba cu taietei si fasole - Pas 1
Pas 2

Daca nu aveti fasole la conserva - in timp ce fierbe carnea fierbeti si fasolea. La mine a fost fasole alba mare, uscata - am inmuiat-o peste noapte si am fiert-o pana s-a facut moale.

Ciorba cu taietei si fasole - Pas 2
Pas 3

Curatati si spalati legumele - cartofii le taiati cubulete, morcovii rondele.

Ciorba cu taietei si fasole - Pas 3
Pas 4

Dupa ce a fiert carnea, aduagati morcovii si cartofii - amestecati, lasati sa fiarba, faceti focul mic si mai lasati sa fiarba pana sunt gata legumele- la mine de obicei dureaza 25-30 de minute.

Ciorba cu taietei si fasole - Pas 4
Pas 5

In acest timp puneti la calit o ceapa taiata marunt cu putin ulei.

Ciorba cu taietei si fasole - Pas 5
Pas 6

Cand se rumeneste usor ceapa, adaugati 2 linguri de pasta de rosii, amestecati si stingeti focul.

Ciorba cu taietei si fasole - Pas 6
Pas 7

Cand au fiert legumele din ciorba, adaugati fasolele fierte si prajeala de rosii cu ceapa. Potriviti de sare, acriti cum va place cu bors. Lasati sa fiarba toate 5 min.

Ciorba cu taietei si fasole - Pas 7
Pas 8

Apoi adaugati verdeata (la mine este congelata) si 1 ceapa cruda taiata marunt.

 

Ciorba cu taietei si fasole - Pas 8
Pas 9

Amestecati bine, stingeti focul si lasati sa se patrunda 15-20 de minute.

Ciorba cu taietei si fasole - Pas 9
Pas 10

Daca nu aveti taieteii deja pregatiti ii faceti repede cat fierbe ciorba.

Faceti aluat de taietei dintr-un ou si 1 pahar de faina. Lasati sa se odihneasca putin, apoi il mai framantati o data si peste 5-10 minute il puteti intinde intr-o foaie de 1-2 mm grosime. O rulati si taiati, sa va iasa taieteii frumosi.

Ciorba cu taietei si fasole - Pas 10
Pas 11

Fierbeti taieteii in apa cu sare 2-3 minute.

Ciorba cu taietei si fasole - Pas 11
Pas 12

II scurgeti de apa, clatiti cu putina apa rece si ii puneti intr-o farfurie, amestecate cu 1-2 linguri de ulei rafinat - sa nu se lipeasca.

Ciorba cu taietei si fasole - Pas 12
Pas 13

Cand serviti ciorba adaugati in fiecare farfurie cateva linguri de taietei. Merge perfect cu putina smantana, dar nu este obligatoriu.

Pofta Buna!

Ciorba cu taietei si fasole - Pas 13

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 3 l
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 120 min
Data publicarii:
Nota: 5 (9 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

larissa
Alina Tapolcsi (larissa) 02 Feb 2011, 14:20

chiar azi m-am gandit la asa ceva cu fasole ,ca mai demult cand eram la mama acasa am mancat bors cu fasole si chiar m-am gandit ce bine ar fi multumesc pt reteta

Nota mea pentru reteta:
Emma
Emma 02 Feb 2011, 14:20

Mi se pare o ciorba super! Si sunt incantata si de reteta de taietei, pe care n-o stiam. Sambata voi face ciorba asta.

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 02 Feb 2011, 14:27

Astept pareri despre ciorba de sambata :)

Apropo, Reteta de taietei este si pe site, am postat-o mai demult, pozele nu sunt chiar perfecte, si in compozitie am adaugat putina apa ca sa fie aluatul mai elastic - poti pune doar oua(aluatul este tare, se lucreaza mai greu, dar nu este lipicios), sau mai adaugi putina apa (aici aluatul este mai moale si putin mai lipicios).

Ellena
Elena (Ellena) 02 Feb 2011, 23:23

O cioarba cu de toate,arata f.bine Lena cred ca e si f.buna! Cu siguranta merita incercata!

Nota mea pentru reteta:
olteanu
daniela olteanu (olteanu) 02 Feb 2011, 23:53

nu stiu dak voi puteti pune poze la retete dar eu nu reusesc nu stiu ce are nu imi incarca nici o poza.am scris toata reteta  pt concurs dar nu reusesc sa pun poze.

lena
Elena (lena) 03 Feb 2011, 07:59

Olteanu, vezi ca ti-am raspuns pe mail

chende maria
chende maria 03 Feb 2011, 12:44

nu am mincat niciodata ,trebuie sa fie buna

chende maria
chende maria 03 Feb 2011, 12:46

eu am gatit azi tocanita de cartofi cu carne afumata

chende maria
chende maria 03 Feb 2011, 12:47

miine o sa incerc si eu reteta aceasta

Karen
Karen 04 Feb 2011, 00:38

Draga Lena,gatim aproape tot ce apare pe site,cred ca suntem ,,molipsiti,, rau... Am mai vrut sa te rog si acum ca iar a aparut o ciorba,mi-am amintit...Cum se face borsul?? In banat(de unde suntem de loc) nu se facea .Nu exista la plic cum era in RO...oare il putem face ?

Multumesc mult!

Ps.maine puiul nostru implineste 6 lunite si ne sarbatorim cu ciorbita asta,o sa scriu cum a iesit ....imi suna ciudat cu fasole si curcan(asta avem) :)

Lavi
Lavi 06 Feb 2011, 22:39

taiteii nu se pot pune in oala de ciorba?

doar la servire?

Nota mea pentru reteta:
Karen
Karen 07 Feb 2011, 23:53

Ai avut dreptate ,face parte din categoria,,ai grija sa nu inghiti si lingura,, cred ca e la fel de buna cu orice carne.Cu toate ca ne ,,suna,, ciudat,a fost  delicioasa! si...am inceput sa folosim ceapa cruda maruntita(la final) si la alte ciorbe,ff buna

Nota mea pentru reteta:
costeamagdalkena
costeamagdalkena 08 Feb 2011, 08:36

draga mea am facut ciorba si mia placut a fost foarte buna multumesc mult de reteta trimisa dumnezeu sa te binecuvinteze si cu alte retete

adelyna
adelyna 22 Feb 2011, 16:46

lena scuze pentru  postarea facuta..aici...pot  sa zic ca sunt o  fana inraita... a ciorbei  de burta... dar nustiu  exact cum se face..pot  sa zic cas o  mica gospodina la 20 de ani.. e una dintre mancarile ce imi plac la nebunie dar nustiu  exact cum se face 

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 22 Feb 2011, 17:21

Adelyna, sincera sa fiu am gustat ciorba de burta o data, poate nu a fost o varianta f.buna - dar de atunci nu o suport, nu-mi place mirosul ala de burta. De asta nici nu pun reteta, dar vezi ca pe forum parca cineva a pus.

dcrys1984
Cristina (dcrys1984) 02 Mar 2011, 08:42

vai cat de bine arata ciorba

Kramer Roxana Roberta
Roxana Roberta Kramer (Kramer Roxana Roberta) 13 Mar 2011, 12:25

 

strutioana
strutioana 14 Mar 2011, 12:51

chiar azi vreau sa incerc sa fac ciorba asta.....desi sunt incepatoare sper sa-mi iasa 

strutioana
strutioana 14 Mar 2011, 18:27

deci am facut ciorba si mi-a iesit super buna 

lena
Elena (lena) 14 Mar 2011, 18:29

Super Ioana, ma bucur ca ti-a iesit si v-o placut

unica-monik
unica-monik 26 Mar 2011, 20:47

Lena, nu prea am vazut leusetan in retetele tale pentru ciorba. In rusia / moldova nu e un "condiment" folosit? Si am constata ca nici albitura / patrunjel - pastarnac radacina / telina nu folosesti. Nu folosesti nici in alte mancaruri radacinoasele astea?

Miine am sa fac ciorba asta...neaparat...numai ca acum tinem post asa ca nu voi pune carne. Am sa scriu la final parea despre noua varianta ... cine stie, poate marge si de post.

LORINDA
LORINDA 24 Sep 2011, 21:59

maine voi gati si eu cirobita asta...am taiteii de casa pregatiti (si i-am facut doar cu ou fara apa...mi-au creat un pic de febra musculara dar mi se par mai buni asa), voi incerca sa un carne de pui (de tara nu de magazin) si cred ca va iesi delicioasa... promit sa va impartasesc experienta mea...placuta...sper :p

multumesc frumos Lena pt ajutor si pt inspiratia pe care mi-o ofera mereu site-ul tau

Carmen Nedelea
Carmen Nedelea 02 Aug 2014, 18:19

foarte buna ciorba. am mincat fara taietei, e excelenta si asa. O sa fac mai tirziu si taieteii, ca sa fie completa la masa de duminica, dar e excelenta si fara. multumim

Carmen Nedelea
Carmen Nedelea 02 Aug 2014, 18:21

am uitat sa adaug ca nu am facut cu fasole boabe, nu-mi place fasolea uscata, ci cu fasole verde din borcan de la magazin. E super.

Jana
Jana 16 Dec 2014, 17:35

Lena, stii sa faci magie in bucatarie! Absolut delicioasa ciorbita. Am facut-o cu carne de gisca si cind am gustat rezultatul final, am putut zice doar wow ;) e adevarat ca mi-a luat cam mult timp, dar asa e cind faci ceva nou. Multa inspiratie tie si in continuare.

Nota mea pentru reteta:
aleinad
aleinad 19 Apr 2016, 20:24

tare gustoasa !!merita facuta

Nota mea pentru reteta:
aleinad
aleinad 19 Apr 2016, 20:26

yamy

Poza mea pentru reteta:
Vicutzza
P V (Vicutzza) 18 Dec 2016, 15:20

Foarte shi foarte gustos!!! 

Nota mea pentru reteta:
lycica
lycica 16 Nov 2018, 18:03

Lena, am observat că în unele ciorbe faceți prăjeala (ceapa cu tomat), iar în alta nu. Cum se schimbă gustul? Cum mai bine de făcut? E mare diferență? Observ că ingredientele practic sunt aceleași, dar acest pas diferă și sunt curioasă când și care metodă folosim. Mulțumesc, în rest, încă o dată, pentru tot efortul tău.

lena
Elena (lena) lycica 16 Nov 2018, 18:52

Da, prajeala da gust foarte bun la ciorba, dar are 2 minusuri: ia timp si efort, se considera ca nu e chiar sanatoasa. Eu o fac cand am pofta, incerc sa nu abuzez, de ex ciorba de rata cu varza e obligatoriu cu prajeala👍👍👍👍.