Chec cu ciocolata, nuci si prune (de post)

Sa revin la vorba de la reteta trecuta - cine a spus ca mancarea de post nu este gustoasa.....? - poate fi gustoasa si inca cum... cu acest chec sunt sigura ca toata lumea va tine post. Este foarte simplu de preparat, in schimb delicios si foarte ciocolatos, chiar nu ma gandeam ca as putea sa realizez asa un chec cu aceste ingrediente.

Are textura buna, densa, gust intens de cacao - nucile si prunele ii dau nota finala - de culoare nu mai spun - aparatul meu foto a luat-o razna de tot, m-am chinuit si l-am gadilat mult pana am prins macar o poza care sa aduca cat de cat la realitate culoare lui intens maronie.

A, si am uitat sa va spun ca in acest chec ingredientul de baza este grisul...... dap, ce nu se mai inventeaza si ma bucur mult ca se poate varia asa de bine mancarea - chiar renuntand si la ceva colesterol.

Ingrediente

Gris de grau
180 g
Zahar
210 g
Esenta de vanilie
1 buc
Apa
250 ml
Ulei de floarea soarelui
100 ml
Cacao pudra
30 g
alegeti cacao de calitate buna
Faina alba calitate superioara
100 g
Praf de copt
1.5 lingurite
Nuci
0.5 pah
le taiati putin, dar nu foarte marunt
Prune uscate
0.5 pah
puteti folosi si stafide sau visine/cirese confiate - orice fructe uscate preferati - dar va spun ca prunele se "pupa" cel mai bine cu acest tip de chec

Pasi de urmat

1

Amestecati grisul cu zahar si esenta de vanilie, adaugati apa, amestecati si lasati toata compozitia 2-3 ore - sa se umfle bine grisul.

2

Dupa acest timp adaugati uleiul, amestecati bine cu telul.

3

Apoi urmeaza cacao trecuta printr-o sita sa nu fie cocoloase. Amestecati bine.

4

Adaugati faina amestecata cu praf de copt si trecuta prin sita, amestecati bine.

5

Si ultimele sunt prunele si nucile. Trebuie sa va iasa un aluat ca o smantana mai groasa, dar curgatoare - cand il turnati cu lingura, 2-3 secunde isi tine forma.

6

Asterneti cu hartie de copt o tava de chec si turnati aluatul in tava. Dati la cuptorul incalzit la 180-200 de grade - pentru 40-45 de minute pana trece testul scobitorii.

7

Aici checul gata, dupa ce il scoateti din cuptor lasati-l 10 minute in tava.

8

Apoi il rasturnati usor pe un fund si lasati inca vreo 15 minute pe o parte. Dupa acest timp il puneti normal pe un fund si lasati sa se raceasca complet.

Atentie! Daca il taiati cald se faramiteaza, rece se taie perfect.

9

Si aici mult chinuita poza, chiar nu inteleg cum de aparatul foto nu a putut nicicum sa-i arate culoare originala - imi tot facea un roscat din ala oribil care nicicum nu era culoarea chec-ului.

Vi-l recomand cu incredere, sa-l incercati neaparat.

Pofta Buna!

Cantitate: 1 kilogram (10-12 portii)
Timp de preparare: 45 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 240 min
Publicata:
Nota: 5 (4 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 19

camelica
camelica 16 feb 2015, 13:40

Am facut aceasta reteta astazi.Foarte buna! Multumim

Nota mea pentru reteta:
AlinaDrg
AlinaDrg 26 nov 2014, 00:36

Vai de mine ce putere de convingere ai!!!modul in care faci reclama ma face sa saliveeez,i-l fac si eu pt weekend,merci pt reteta

Nota mea pentru reteta:
cristyana
cristyana 14 apr 2013, 08:52

L-am facut si a iesit foarte gustos si aratos.am pus cantitatile duble pt ca erau multi care ar fi trebuit sa manance si nu a ramas nimic.multumim Lena pentru retetele ce ni le impartasesti!

cristyana
cristyana 12 apr 2013, 21:43

multumesc frumos.il voi face cu siguranta.

cristyana
cristyana 09 apr 2013, 09:41

doresc sa fac si eu acest chec,arata minunat, insa as vrea sa intreb cum se pun prunele, taiate sau intregi?cantitatile sunt pt unul singur?

multumesc.

lena
Elena (lena) cristyana 09 apr 2013, 11:20

Da, se pun taiate si iese un chec din aceste ingrediente.

lena
Elena (lena) 17 apr 2011, 19:40

Super Veronika, sa va fie de bine si ma bucur din suflet ca ti-a iesit si v-a placut.

Veronika
Veronika 17 apr 2011, 19:35

Lena am facut azi acest chec, e foarte foarte gustos, la maxim, cu toate ca cind il pregateam imi era frica ca n-o sa iasa, dar a iesit perfect.... multumesc din suflet pentru retetele tale de exceptie.

crismi
crismi 31 mar 2011, 11:48

Abia astept.

Clarutza
Clarutza 24 mar 2011, 21:03

Checul arata super!Am sa-l fac cat de curand si am sa va zic cum a iesit.Felicitari Lena!

Nota mea pentru reteta:
Natali
Natali 23 mar 2011, 20:59

Checul e intr--adevar deosebit la gust, nici nu zici ca e de post!

Pentru culori naturale la poze, incearca sa faci pozele fara blitz. Ai niste geamuri asa de mari, prin care intra atita lumina, plus peretii albi si mobila partial alba, e pacat sa nu profiti de asa conditii bune pt. foto. Eu, apropo, ma chinui cu cearsafuri, sa fac fundaluri albe :))
Ia sa incerci sa faci poza in bucatarie, cit mai aproape de geam, si neaparat fara blitz. Sint sigura ca va iesi mult mai natural in privinta culorilor.

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile