Paine din faina integrala

Stiu multa lume care are nostalgia dupa painea de candva, sa fie consistenta, cu miez elastic si gustos - o paine neagra adevarata ca pe vremuri. Ei, sa va spun ca am gasit aceasta reteta in Cartea de retete de la Herghelia, am si gustat-o cand am fost acolo. Acum am facut-o dupa reteta, un pic am improvizat pt ca nu a fost perfect corecta reteta - si asa am ajuns la painea perfecta.

Asa o painica buna si dietetica nu prea gasesti in comert, asa ca va recomand cu incredere s-o faceti acasa.

Sa nu va deruteze ca intr-o poza vedeti 3 tavi cu paine, am refacut reteta pt ca iese prea multa paine din reteta de baza. Deci, jos aveti ingredientele pentru 2 paini medii, de marimea tavii de cozonac.

Ingrediente

Faina integrala de grau
700 g
nu faina neagra - cautati faina de grau, macinis integral
Faina alba calitate superioara
150 g
Drojdie proaspata
20 g
1 cub de drojdie
Apa
600 ml
apa sa fie calda, la temperatura camerei
Sare
1 lingurite

Pasi de urmat

1

Pregatiti ingredientele pentru paine.

2

Intr-un bol turnati 1 pahar din apa pregatita, cubul de drojdie si 2-3 linguri de faina alba.

Amestecati bine cu telul si lasati 10-15 minute.

3

Apoi tunrati restul de apa si sarea, amestecati bine.

4

Urmeaza faina alba.

5

Si ultima faina integrala.

6

Cu o lingura amestecati toate ingredientele pana se prind intre ele.

7

Apoi treceti aluatul pe masa de lucru si il framantati usor cu mainile pana se uniformizeaza.

8

Asa arata aluatul gata framantat, nelipicios si uniform.

9

Il acoperiti cu folie alimentara si il lasati sa dospeasca vreo ora - pana isi dubleaza volumul.

10

Aici dospit frumos, il scoateti din bol si il mai framantati putin pentru a uniformiza complet coca.

11

Il mai lasati 10 min sa se odihneasca apoi il lucrati.

12

Impartiti aluatul in 2 si formati 2 paini. Le puneti in tavile de cozonac unse cu putin ulei sau asternute cu hartie de copt - lasati sa creasca bine.

Sa nu va deruteze aici 3 paini - a fost o alta tura din o cantitate mai mare de aluat - de la tura cu 2 paini nu aveam poze la pasul 12-13.

13

Apoi puneti painea la cuptor pentru 45-60 de minute, la 180-200 grade, sa se coaca si rumeneasca bine. O scoateti din cuptor si lasati 10 minute in tavi, asa fierbinte cum este.

14

Dupa acest timp o rasturanti pe un fund si acoperiti cu un prosop pana se raceste complet. Ar fi perfect s-o lasati 5-6 ore sa se odihneasca si sa o puteti taia frumos.

Eu de obicei o fac seara si o tai dimineata, asa sunt sigura ca si-a luat timpul necesar pentru maturare si racire.

15

Aici aveti si sectiune, perfecta pentru orice - si pt sandwich-uri, mancare sau asa simpla - Sofia o mananca asa goala fara nimic altceva.

Pofta Buna!

Cantitate: 2 buc (2 paini)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 90 min
Publicata:
Nota: 5 (8 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 42

Andrada 33
Andrada 33 15 nov 2016, 13:12

Asta este painica mea,foarte bine a iesit si am imbunatatit-o cu fulgi de ovaz,tarate si seminte de in.Gustul nu il stiu inca ca e la racit dar sigur este foarte gustoasa.multumesc de reteta

Poza mea pentru reteta:
Andrada 33
Andrada 33 15 nov 2016, 09:50

Acum am pregatit si eu aluatul e la dospot,arat poza cu ce a iesit mai tarziu

DaianaRadulescu992
Daiana Radulescu (DaianaRadulescu992) 03 aug 2016, 23:42

Minunata reteta, eu am improvizat putin pentru ca nu am avut suficienta faina integrala si am mai pus faina graham ca sa completez. Foarte buna! Ma speriasem ca nu crestea la inceput, dospitul a durat mai mult decat la painea alba preponderent. O minunatie, abia astept sa fac maiaua mentionata in alta reteta si sa trec la copt franzele. Multumiri, Lena!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Sabinuta
Sabinuta 23 ian 2016, 12:36

buna,pot sa inlocuiesc cu drojdie uscata,daca e posibil cit trebuie sa pun?

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Sabinuta 23 ian 2016, 13:46

Se poate si uscata, cam 10-15g

Bruneta88
Bruneta88 15 mai 2015, 11:10

Mie nu mi-a iesit si nu stiu de ce... a crescut inainte sa o pun in cuptor,dar cand am scos-o ...nu e pufoasa,e cleioasa chiar :(

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 10 oct 2014, 12:32

Buna. Vazand comentariile, aproape ca mi-a fost frica sa ma apuc, dar....nu inteleg !!!. Nu am avut nici o problema la aluat. A fost totul ok. Ramanand insa cam alba deasupra, am dat drumul la grill si s-a cam prajit , dar a fost f.buna. Adevarat ca si la mine coaja a ramas cam tare, dar imediat am umezit-o si totul a fost in regula. Pupici.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Cori
Cori 15 ian 2012, 21:08

Ce frumoase sunt painicile tale! Foarte sanatoasa painea facuta in casa si sfatuiesc pe toata lumea sa faca. Eu mai bag in ea si ceva seminte de in, fulgi de secara, tarata de grau, miez de seminte, mac ... diverse. Ca sa nu mai zic cum miroase toata casa, asta nu se vede in poza. Super buna

Poza mea pentru reteta:
Karen
Karen 01 apr 2011, 12:18

Am painea deja in cuptor,multumim de reteta Te rog daca imi poti da vreo idee ..la ce mai pot folosi faina de gluten??

Nota mea pentru reteta:
Lilicica
Lilia (Lilicica) 31 mar 2011, 11:51

Confirm ca painea de casa este extrem de buna. Faina integrala se gaseste si la Plafar. Eu de acolo cumpar de obicei.

Nota mea pentru reteta:
Ellena
Elena (Ellena) 30 mar 2011, 21:45

Ce bine arata painile tale Lena! Mult, mult mai sanatoasa decat cea facuta in comert! Nu se compara ce e facut cu mana ta in casa! Felicitari!

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile