Pui cu 40 de catei de usturoi (Poulet aux 40 gousses d'ail)

Pui cu 40 de catei de usturoi (Poulet aux 40 gousses d'ail)

Reteta pe care demult am ochit-o si planificam s-o fac - si pacat ca am asteptat atat....o bunatate, frageda, aromata...altfel nici nu poate fi, doar este o reteta clasica frantuzeasca :)

Variante am gasit pe net foarte multe, si mai simple si mai sofisticate - eu am ales o combinatie simpla, am luat dintr-o parte una de pe alt blog altceva si cred ca am nimerit perfect. Se face f.simplu dar nu mai este un pui banal la cuptor, este o delicatesa.... si puteti sa va delectati familia fara mari complicatii.

Usturoi din start va spun ca trebuie chiar atat, eu credeam ca este mult, dar dupa ce am mancat din ea as mai fi pus vreo 20 de catei de usturoi :) Usturoiul devine foarte aromat, moale si o sa va vina sa-l mancati simplu pe paine.

Ingrediente

Pui intreg
1 buc
sau puteti sa folositi numai pulpe - merge si asa
Usturoi
40 buc
40 de catei
Vin alb demisec
100 ml
sau 50 ml de coniac
Ulei de floarea soarelui
50 ml
Sare
1 lingurita
Piper negru
0.25 lingurite
Maghiran uscat
0.5 lingurite
optional
Chimen
0.25 lingurite
optional sau folositi chimion

Pasi de urmat

Pas 1

Puiul se spala bine, se transeaza si se taie bucati mici. Pe un prosop de hartie uscati bine bucatile de carne.

Pui cu 40 de catei de usturoi (Poulet aux 40 gousses d'ail) - Pas 1
Pas 2

Intr-o tigaie fierbinte turnati ulei, lasati sa se incinga bine si uleiul (ca sa rumeniti puiul, nu sa-l fierbeti).

Puneti atent bucatile de pui si lasati sa se rumeneasca.

Pui cu 40 de catei de usturoi (Poulet aux 40 gousses d'ail) - Pas 2
Pas 3

Va recomand sa folositi o sita din aia pentru a proteja peretii de ulei - la prajire sare cam mult ulei aici.

Intoarceti bucatile de pui si le rumeniti bine pe toate partile.

Pui cu 40 de catei de usturoi (Poulet aux 40 gousses d'ail) - Pas 3
Pas 4

Si uitati vedetele  - cateii de usturoi - mai ales ca acum este chiar sezonul usturoiului fraged, aromat...Am fost chiar corecta aici si am numarat fix 40 de bucati - sa nu cumva sa nu iasa reteta :)

Pui cu 40 de catei de usturoi (Poulet aux 40 gousses d'ail) - Pas 4
Pas 5

Usturoiul se curata, desi in unele variante am vazut ca se lasa asa cu coaja - am zis ca este mai comod de mancat asa - si am facut bine.

Pui cu 40 de catei de usturoi (Poulet aux 40 gousses d'ail) - Pas 5
Pas 6

Dupa ce scoateti bucatile de pui din tigaie adaugati usturoiul si il lasati sa se caleasca putin - cam 5 min- amestecati periodic.

Pui cu 40 de catei de usturoi (Poulet aux 40 gousses d'ail) - Pas 6
Pas 7

Dupa acest timp adaugati vinul sau coniacul. Amestecati si lasati sa fiarba 5 minute, sa se evapore alcoolul.

Pui cu 40 de catei de usturoi (Poulet aux 40 gousses d'ail) - Pas 7
Pas 8

Apoi adaugati sarea, piperul si daca vreti si aveti maghiranul si chimenul. Amestecati bine si stingeti focul.

Pui cu 40 de catei de usturoi (Poulet aux 40 gousses d'ail) - Pas 8
Pas 9

Bucatile de pui le puneti intr-o tava simpla de cuptor, in care asterneti multa folie de aluminiu (ca sa puteti acoperi si deasupra carnea).

Sau folositi o tava de cuptor mai mica cu capac.

Pui cu 40 de catei de usturoi (Poulet aux 40 gousses d'ail) - Pas 9
Pas 10

Puneti usturoiul calit printre bucatile de pui - peste fiecare bucata de carne turnati sosul preparat.

Pui cu 40 de catei de usturoi (Poulet aux 40 gousses d'ail) - Pas 10
Pas 11

Inveliti bine carne cu folie sau daca aveti tava cu capac, puneti capacul.

Puneti carnea la cuptor la foc mediu - 180-200 de grade pentru 30 de minute.

Pui cu 40 de catei de usturoi (Poulet aux 40 gousses d'ail) - Pas 11
Pas 12

Dupa acest timp scoateti tava din cuptor, scoateti capacul sau folia de deasupra si cu o pensula ungeti din nou toate bucatile de pui cu sosul format. Mai puneti la cuptor pentru 10-15 minute - as recomanda sa le mai scoateti si sa le mai ungeti dar ar fi suficient si macar o data.

Pui cu 40 de catei de usturoi (Poulet aux 40 gousses d'ail) - Pas 12
Pas 13

Si gata, serviti cu ce va place - cartofi, orezi, legume - orice salata...etc.

Ma gandesc acum de ce oare vreun programator nu inventeaza ceva ca sa putem si mirosi mancarea asta din poze :) Ca sa va convinga repede sa fugiti la piata, sa preparati reteta si sa vedeti ce bunatate este

Pofta Buna!

Pui cu 40 de catei de usturoi (Poulet aux 40 gousses d'ail) - Pas 13

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (5-6 portii)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:
Nota: 5 (3 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 24

anhelik
anhelik 22 Sep 2020, 22:09

Aceasta reteta este intr-adevar invitanta.

Neaparat o voi face. 😍

AnaRata286
Ana Rata (AnaRata286) 31 Oct 2019, 19:12

Delicios! A mers perfect cu orezul turcesc cu fidea si o salata.

Nota mea pentru reteta:
tatiana.ostahi
Butnaru Tatiana (tatiana.ostahi) 21 Aug 2016, 16:41

Dar ce pot înlocui vinul sau coniacul

lena
Elena (lena) Butnaru Tatiana (tatiana.ostahi) 21 Aug 2016, 18:12

Incercati sa faceti fara vin sau coniac.

tiki
tiki 27 Jul 2013, 16:38

Buna Lena

Ai avut dreptate. Am pus 52 catei de usturoi, dar puteam sa pun si 70.

Multumesc pt reteta - a fost o masa pe cinste.

Poza mea pentru reteta:
tiki
tiki 06 Jul 2013, 08:44

Buna Lena, cred ca o sa fac si eu mai ales ca maine e duminica. Cred ca e f.bun.Tot ce faci tu e nemaipomenit.Am totusi de facut o singura obiectie,sau un sfat mai bine-zis.Privind folia de Al. Spun in general ca am vazut la mai multe retete. Niciodata nu se pune DIRECT pe ingredient.Deci folia,da,dar apoi o foaie de copt si apoi acel aliment.Cand tine loc de capac,nici o problema,dar nu invelit ingredientul (pestele, cartofii sau ce o fi ,direct pe  aluminiu).Insa fiecare face cum vrea,eu ma refer la sanatate ca si asa mancam destule "prostii",dar daca ne putem feri.....de ce sa nu o facem.

Nota mea pentru reteta:
Mery75
Mery75 01 Nov 2011, 13:49

E super..........Merita incercat, sigur o sa fiti incantate,

danielle
danielle 18 Jul 2011, 22:48

am pus exact 40 de catzei de usturoi si a ieshit nemaipomenit de bun. Foarte gustos...am avut un usturoi local (nu chinezesc)si l-am mancat cu mare placere .Un deliciu....

sarah
sarah 06 Jul 2011, 22:41

imi amintesc ca am vazut reteta undeva si mi sa parut enorma cantitatea de usturoi.daca tu zici ca ai facut si ai iesit bun o sa incerc si eu la scara redusa adica 2 pulpe si vreo 15 catei de usturoi.uleiul de palmier nu sare deloc la prajit si are gust neutru.o seara minunata!

LORINDA
LORINDA 05 Jul 2011, 22:28

waw. yummy...pe 15 e ziua mea si chiar ma intrebam cu ce sa-mi surprind musafirii..cred ca reteta de la tine ar avea succes! saru'mana!

Lavi
Lavi 05 Jul 2011, 12:32

arata demential

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile