Placinta cu nuci si gem, de post

O placinta foarte fina, pufoasa, frageda si gustoasa - nici nu-ti dai seama ca este de post. Gemul poate fi oricare aveti si va place, obligatoriu sa aveti in vedere aluatul si pentru alte placinte - se lucreaza foarte simplu si placut.

Ingrediente

Drojdie uscata
11 g
Apa calda
1 pah
de 250ml
Faina alba calitate superioara
600 g
Zahar
0.5 pah
Esenta de vanilie
1 buc
Coaja de lamaie rasa
1 linguri
Otet
1 lingurite
Ulei de floarea soarelui
200 ml
Nuci macinate
250 g
Dulceata
5 linguri
sau orice gem aveti - posibil sa trebuiasca mai mult sau mai putin, in functie de cat de lichid este

Pasi de urmat

1

Drojdia se dizolva cu jumatate de pahar de apa calda si se lasa 10 minute.

2

In acest timp amestecati faina cu zaharul, vanilia, coaja de lamaie si otetul.

3

Adaugati drojdia dizolvata la pasul 1.

4

Apoi adaugati restul de apa(jumatate de pahar) si uleiul. Amestecati bine aluatul cu o lingura si o sa vedeti ca se uniformizeaza si devine foarte placut la atingere.

5

Il scoateti pe masa si framantati vreo 10 minute.

6

Puneti aluatul intr-un bol sau punga(faceti o gaura mica sa iasa aerul prin ea) si il lasati la frigider 1-2 ore.

7

Cat aluatul se odihneste va faceti treburile prin casa si pregatiti repede si umplutura: amestecati nucile cu gem si amestecati bine. Eu am pus niste dulceata de visine...

8

Si am mai adaugat si cateva linguri de dulceata de zmeura, pentru culoare si aroma mai fina. Umplutura trebuie sa fie mai groasa, dar nici prea uscata si nici sa curga tare.

9

Aluatul il luati din frigider si impartiti in 2 bucati egale. Intindeti o foaie groasa cam de 2-3 mm(din fiecare bucata de aluat), de marimea tavii de cuptor.

10

Puneti foaia respectiva in tava unsa cu putin ulei si o intindeti usor cu mainile sa acopere mai toata suprafata. Turnati umplutura si incepeti s-o intindeti usor pe aluat.

11

Cam asa trebuie sa vina umplutura.

12

Acoperiti cu a 2-a foaie de aluat si lipiti bine marginile.

13

Lasati placinta cu cuptor preincalzit la 150-180 de grade pana se rumenste frumos - cam 35-40 de minute.

14

Dupa ce o scoateti din cuptor, se acopera cu un prosop pana se racoreste bine.

15

Apoi o portionati cum va place si serviti cu mare pofta la un ceai....

Pofta Buna!

Cantitate: 1 kilogram (15-20 portii mici si usoare)
Timp de preparare: 45 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 120 min
Publicata:
Nota: 5 (3 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 18

Valentina Chihai
Valentina (Valentina Chihai) 26 nov 2015, 23:41

As putea face umplutura din halva, Lena? Cum sa o fac de post?

lena
Elena (lena) Valentina (Valentina Chihai) 03 dec 2015, 11:25

Hmm, greu.

Stiu ca in mod normal halvaua se amesteca cu o crema de unt.

Asa poti incerca sa o maruntesti si s-o amesteci cu un gem deschis la culoare, sau pur si simplu cu putina apa si nuci, sa fie ca o pasta mai groasa.

adriana.b
adriana.b 18 mai 2015, 12:01

multumesc pt raspuns

lena
Elena (lena) 18 mai 2015, 10:30

Adriana, imi cer scuze ca raspund mai intarziat.

Deci drojdia uscata este la fel cu cea umeda, la calitati.

Singura diferenta, si de ce eu o folosesc mult pe cea uscata - este pt ca se pastreaza mult mai mult, nu la frigider si nu trebuie sa merg la magazin dupa drojdie cand imi vine vreo idee

maria0707
maria0707 16 mai 2015, 20:30

Se poate folosi margarina in loc de ulei ?

lena
Elena (lena) maria0707 16 mai 2015, 20:36

Incercati.

adriana.b
adriana.b 15 mai 2015, 16:55

Lena, am observat ca de multe ori folosesti drojdie uscata. Este mai sanatoasa decat cea proaspata?

ioana25
ioana25 25 feb 2015, 14:07

Se poate folosi si drojdie proaspata?

Daca da, ce cantitate?Multumesc

lena
Elena (lena) ioana25 25 feb 2015, 14:11

Da, 25g.

esmeralda
esmeralda 02 dec 2013, 03:07

Am facut-o, e simpla dar bunicica. Recomand tava MARE si aluatul subtire (caci creste si umplutura in strat mai subtire. Eu n-am prea intins foile cum trebuie si am facut jumatate de portie in tava mai micuta si a iesit cam groscioara. Nimic de zis, buna la gust, am pus si un pic de vanilie, coaja de lamaie etc. Data viitoare o sa intind aluatul cat pot. 

Nota mea pentru reteta:
Mitachi.Maria
Mitachi.Maria 25 nov 2011, 16:21

Foarte brava mersi de asa gospodinute care au grija sa se impa cu cei bunisor si cu altii

TheValeria71
valeria buleu (TheValeria71) 24 nov 2011, 21:13

am facut si eu destule retete de la lena , si cind chiar numai stiu ce sa fac , mai ma uit ce mai fac si altii.Merita.Valeria

Nota mea pentru reteta:
Ionela A
Ionela A 23 nov 2011, 09:32

Buna ,

Arata foarte bine. Abia stept sa o pun in aplicare. Cred ca voi face foile alta data si cu branza sarata; eu si fata mea preferam placinta cu branza sarata iar sotul si baiatul cu branza dulce .... Asa ca trebuie sa-i multumesc pe toti ! Am multe borcane cu gemuri si dulceturi in camara asa ca este o reteta bine-venita. Multumesc mult pt idei.

Pe curand, Ionela.

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile