Ciocolata de casa

  Un desert traditional si mult iubit de toata lumea, si mica si mare:) Eu am tot incercat cateva retete de ciocolata de casa dar nicicum nu a fost bine - era o chestie ba prea tare, ba prea moale. Si in sfrasit am gasit reteta care mi-a fost pe plac, conistenta buna si deloc uscacioasa.

Am facut varianta foarte simpla si deloc complicata, daca vreti sa va alintati copiii cu un desert de casa relativ mai sanatos va recomand cu incredere reteta.

Referitor la arome, eu nu prea suport romul in ciocolata, imi aduce aminte a prajiturile margarinate din cofetarii - asa ca puneti dupa gust, eu am adaugat vanilie si optional esenta de cafea.

Si apropo, la urmatorul Atelier vom face caramele moi de casa, va invit sa le facem impreuna :)

Ingrediente

Zahar
350 g
Apa
100 ml
Unt
100 g
Lapte praf
250 g
Cacao pudra
40 g
am luat cacao neagra Dr.Oetker
Arome
1 buc
Vanilie, cafea, rom - orice va place
Nuci
100 g
sau alune, stafide, etc

Pasi de urmat

1

Intr-o cratita se masoara zaharul si apa, se pun la fiert amestecand periodic.

2

Cand se dizolva tot zaharul si incepe sa fiarba compozitia, faceti focul mic si lasati 5 minute - foarte important aici sa nu fierbeti nici mai putin(ciocolata va fi prea moale) nici mai mult(ciocolata va fi prea tare si uscacioasa).

3

Dupa acest timp luati cratita de pe foc, adaugati untul si amestecati pana se dizolva complet.

4

Apoi adaugati laptele praf, amestecati bine cu un tel sa nu fie cocoloase. Eu am folosit telul-lingura de la Tupperware, f.comod pt chestii mai fine de amestecat.

In plus ar fi bine sa treceti laptele praf prin sita de faina, ca sa nu fie cocoloase mici albe in ciocolata - eu nu am facut asta si le-am avut, nu este grav dar nu chiar perfect :)

5

Si ultima este cacao si aromele. Amestecati bine sa nu fie cocoloase si sa se uniformizeze compozitita.

6

Turnati compozitia intr-o tava cam de 20x20cm, unsa cu putin ulei si acoperita cu folie de plastic alimentara.

Deasupra cufundati nucile/alunele/stfaidele - puneti toata treaba asta la frigider pana se intareste bine - vreo 3-4 ore va ajunge.

7

Dupa acest timp rasturnati ciocolata pe un fund sau pe masa cu fundul in sus.

8

Daca are nuci eu prefer s-o tai cu fata in sus, va fi taietura mai buna si mai curata.

9

O portionati cum va place, as recomanda sa faceti bucati mai mici fiindca este destul de consistenta.

10

Si gata, repede un ceai fierbinte pe masa si savurati cu placere :)

Pofta Buna!

Cantitate: 1 kilogram (20-30 bucati)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 15 min
Publicata:
Nota: 5 (15 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 94

VioCurescu955
Vio Curescu (VioCurescu955) 10 feb 2017, 02:38

eu am facut aceasta reteta de vreo 6 ori si e prea moale de fiecare data am mai trebuit adaugat lapte praf  eu am folosit  zahar organic care e mai dulce decit cel obisnuit si am redus cantitatea de zahar cu 50 de grame si am adaugat cu 100 gr de lapte praf mai mult 

Nota mea pentru reteta:
AndreeaChiriţă256
Andreea Chiriţă (AndreeaChiriţă256) 03 feb 2017, 20:26

Stiti cumva cam cate grame are ciocolata rezultata?

lena
Elena (lena) Andreea Chiriţă (AndreeaChiriţă256) 04 feb 2017, 14:13

Aproximativ 1 kg.

AndreeaChiriţă256
Andreea Chiriţă (AndreeaChiriţă256) Elena (lena) 06 feb 2017, 21:04

O doamne! Și scria în rețetă cât v-a ieșit, abia acum am văzut. Îmi cer scuze! Îmi imaginez că genul ăsta de comentarii ori vă enervează ori vă mănâncă timpul :D 

Și ca să vă spun și părerea mea despre rețetă ... acum 3 zile mi-a ieșit perfect! Astăzi am refăcut rețeta dar am mai făcut încă una albă (am urmat aceeași cantitate, doar că nu am mai pus cacao ). La final am turnat albul peste negru și mi-a rezultat o frumusețe! E absolut demențială!

Mulțumesc!

lena
Elena (lena) Andreea Chiriţă (AndreeaChiriţă256) 07 feb 2017, 11:30

Nu-i nimic, sunt obisnuita si pot sa mai repet :) Bine ca a iesit reteta, sa aveti pofta mare!

IulianaAndreeaLeustean816
Iuliana Andreea Leustean (IulianaAndreeaLeustean816) 19 ian 2017, 09:51

As vrea sa stiu ce lapte praf folositi la cioco. Va multumesc!

lena
Elena (lena) Iuliana Andreea Leustean (IulianaAndreeaLeustean816) 19 ian 2017, 10:01

Din acela integral, de la dr.oetker.

veio
veio 07 dec 2016, 18:57

Multumesc pt ca existi.esti minunata

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) veio 07 dec 2016, 19:38

Cu mare placere, sa aveti pofta buna!

FlorinaC
Florina (FlorinaC) 07 feb 2016, 09:51

Este cea mai delicioasa ciocolata de casa pregatita. Am incercat multe retete pana sa te gasesc pe tine Lena. De atunci de fiecare data cand fac cate o tava ( portie dubla) sotul meu o gata pana a doua zi. Imi e si teama sa nu faca diabet :)) atasez si cateva fotografii de la diferite petreceri sau evenimente cand am facut ciocolata si pana la final nu a mai fost nici urma de ea. 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
eduardu
Eduardu (eduardu) 24 nov 2015, 14:30

la vremea respectiva nu am avut nuci,dar o sa repet reteta in curand si cu nuci!delicioase!multumim pt retete!!

Poza mea pentru reteta:
HDorina
HDorina 29 iul 2013, 22:27

Sincer am  preparat multe retete de ciocolata si nu mi s-a intarit niciodata. Cu parere de rau dar nici acum. De gustoasa e dar nu.i nimic o sa mai incerc. 

Poza mea pentru reteta:
Patricia Iordache
Patricia Iordache 23 feb 2013, 23:09

Azi am facut aceasta ciocolata de casa! Minunata si exact pe gustul meu!! Am fost atat de incantata incat am postat reteta si pe blog-ul meu. Multumesc din suflet si felicitari pentru ceea ce faceti!

rasfatuldezicuzi.blogspot.ro/2013/02/ciocolata-de-casa-cu-nuca-prajita.html

Numai bine!

Poza mea pentru reteta:
Corina79
Corina79 19 nov 2012, 18:08

Am facut azi ciocolata. Nu e un deset pe gustul meu ptr ca e cam dulce dat e pe gustul sotului :) asa ca o voi mai face.

Vom vedea daca va fi si pe gustului bebelului nostru cand va mai creste (i-am prins piciorusele in poza :)

Poza mea pentru reteta:
stroemirela
mirela stroe (stroemirela) 14 iun 2012, 23:39

foarte buna reteta, am facut`o si eu azi. ce`i drept nu am avut cacao de patiserie, am pus o cacao gen nesquick ca aici (spania) nu stiu pe unde se gaseste cacao care se pune in prajituri, nu am gasit in nici un supermarket. drept urmare nu a iesit asa neagra, dar e delicioasa, nici moale, nici tare.. exact cum trebuie. multumesc lena ptr acest desert!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile