Musaca cu carne și cartofi

Musaca cu carne și cartofi

E prima dată când fac această musaca. Mama e cea care m-a răsfățat ani de-a rândul cu ea. Acum a venit vremea să învăț să o prepar și eu. O ador! Și pe mama și pe musaca! E o mâncare foarte bună, sățioasă. Se face ușor, dar trebuie să stea destul de mult timp la cuptor. Merge bine cu smântână și cu ceva murături. P.S.Mi-a ieșit perfect din prima!!! Nu vă temeți!

Ingrediente

Carne de porc tocata
250 g
Cartofi
3 buc
Ulei
2 linguri
2-3 linguri de lemn
Bulion
4 linguri
Ceapa
1 buc
mică
Sare, piper, boia
1 lingurita
după preferințe

Pasi de urmat

Pas 1

Pregătim ingredientele.


Musaca cu carne și cartofi - Pas 1
Pas 2

Tăiem cartofii rondele nu foarte subțiri.


Musaca cu carne și cartofi - Pas 2
Pas 3

Tăiem ceapa mărunt-mărunt.


Musaca cu carne și cartofi - Pas 3
Pas 4

Punem ceapa la călit în ulei.


Musaca cu carne și cartofi - Pas 4
Pas 5

După 2-3 minute, când ceapa e călită de jumătate, adăugăm și carnea tocată.


Musaca cu carne și cartofi - Pas 5
Pas 6

O lăsăm să se călească puțin, vom vedea că va scădea apa ce o lasă și își va modifica culoarea. Apoi adăugăm sarea, piperul și boiaua.

Musaca cu carne și cartofi - Pas 6
Pas 7

Punem și bulionul (pasta de roșii). Eu am pus cam 2 linguri de lemn.


Musaca cu carne și cartofi - Pas 7
Pas 8

Lăsăm să se mai călească. În total, vreo 10-15 minute, cred. Apoi stingem focul și lăsăm să se răcească.


Musaca cu carne și cartofi - Pas 8
Pas 9

După ce s-a răcit carnea, începem montarea. Avem nevoie de: cartofii rondele, carnea călită, sare, bulion și o cratiță/oală mică/vas yena/orice vas pentru cuptor.


Musaca cu carne și cartofi - Pas 9
Pas 10

Primul strat, cel de jos, va fi de carne.


Musaca cu carne și cartofi - Pas 10
Pas 11

Apoi un strat de cartofi, și tot așa. Peste cartofi putem presăra puțină sare.


Musaca cu carne și cartofi - Pas 11
Pas 12

La sfârșit, când am terminat carnea și cartofii (cât au încăput din ei), punem 1-2 linguri de bulion peste tot/deasupra.


Musaca cu carne și cartofi - Pas 12
Pas 13

Apoi umplem vasul cu apă (pe lângă marginea lui, să nu „spălăm” carnea și sarea dintre straturi), aproape până la ultimul strat de cartofi.


Musaca cu carne și cartofi - Pas 13
Pas 14

Băgăm vasul la cuptor, la foc mediu, pentru aproximativ 2 ore. Trebuie să scadă mare parte din apă. Putem verifica și cartofii cu un cuțit. Așa arată imediat ce l-am scos din cuptor.


Musaca cu carne și cartofi - Pas 14
Pas 15

Servim cu smântână și cu murături/salate de legume. (În farfuria mea nu apare prea multă carne - eu prefer cartofii, dar ea e suficientă pentru 3 persoane). Poftă bună!

 

Musaca cu carne și cartofi - Pas 15

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 3 buc (porții)
Timp de preparare: 130 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 160 min
Data publicarii:
Nota: 5 (2 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Nina-Andreea
Nina-Andreea 25 Jun 2012, 22:36

Yuumyy! Acum cu salată de varză! O bunătate!

Poza mea pentru reteta:
hanna
hanna 10 Dec 2013, 13:19

ms lena de reteta,acum e la cuptor si sunt curioasa cum va iesi,problema e ca nu am acoperit vasul cu capac si cartofii deasupra s-au cam uscat

tiki
tiki 03 Sep 2014, 12:12

Si eu fac des aceasta musaca,cu deosebirea ca fierb cartofii in coaja, cam de 3/4, si atunci nu mai stau asa mult in cuptor si nu pun apa deloc, numai putin suc de rosii. Acuma fiind perioada vinetelor fac de vinete si chiar mi-am pus si la borcan vinete ptr.iarna (ptr.musaca).

allinaraicu
allinaraicu 11 Feb 2015, 18:11

Tocmai am papat bunatatea.Iata ce a mai ramas: 

Poza mea pentru reteta:
tiki
tiki 11 Feb 2015, 22:08

Buna. Primind acuma comentariul de la allina, am vazut ca eu nu am postat musacaua mea. F. buna aceasta mancare. Pupici.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Alina Heering
Alina Heering 10 Jun 2015, 18:34

A mea e in cuptor acum. Eu am pus si branza gouda data prin razatoare si ceva jambon parca asa se numeste in romana

Poza mea pentru reteta:
RobertaA986
Roberta A (RobertaA986) 24 Oct 2018, 17:51

Eu am gatit reteta cu cartofii fierti, si am dat-o la cuptor in vas de lut- desi merge orice - timp de 50 de minute. E de vis. Diferenta a fost la ingrediente mica= am turnat 3 oua batute peste o musaca cu 1.5 kg de carne, sa nu se usuce deasupra si sa lege bine ingredientele. :)

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
CarmenPetrut695
Carmen Petrut (CarmenPetrut695) 19 Dec 2018, 19:45

Tot ceea ce gătește La Lena este extrem de bun. Am nenumărate din rețetele ei colecționate , mâncare de cartofi, ciorbă de pui , gogoși. Toate au ieșit extrem de gustoase. Sunt convinsă că și această musaca, pe care am să o fac chiar mâine. Nu înțeleg de ce se pune primul strat de carne și nu de cartofi? Și de ce trebuie să stea 2 ore în cuptor. Nu e cam mult? Mulțumesc!

lena
Elena (lena) Carmen Petrut (CarmenPetrut695) 19 Dec 2018, 20:11

Aici nu am gatit eu Carmen, dar cred ca poti merge pe reteta, pare bine si asa.

CarmenPetrut695
Carmen Petrut (CarmenPetrut695) Elena (lena) 21 Dec 2018, 07:24

Bună seara!Într-adevăr musacaua nu este gătită de tine!Este greşeala mea că nu am văzut!Eu rămân admiratoarea ta!Mulțumesc!