Tort cu miere si smantana

Demult  vroiam sa pun aceasta reteta, asteptam o ocazie potrivita si cred ca pe langa o pasca ar merge si asa un tort de casa rapid, delicios si frumos. Pandispanul moale se combina perfect cu crema de smantana si eventual niste visine, combinatie mai buna si mai simpla nu exista.

Sunt multe retete de torturi cu miere, asta-i cea mai simpla din cele pe care le stiu si din proprie experienta va spun ca place la toata lumea, chiar si la cei mai mofturosi - are un gust si  aroma ca un tort "de casa" - de fiecare data imi aminteste de dulciurile mamei, simple si bune.

Multumiri Nataliei de la care am vazut si am avut ocazia si sa gust acest tort minunat!

Ingrediente

Oua
3 buc
Zahar
200 g
pentru aluat
Bicarbonat de sodiu
1 lingurite
Miere
150 g
Smantana
200 ml
pentru aluat
Faina alba calitate superioara
280 g
Smantana 20% grasime
700 ml
sau chiar mai grasa - eventual sa mai aveti si niste intaritor de frisca
Zahar
150 g
pentru crema
Esenta de vanilie
1 buc
Nuca taiata marunt
100 g
eventual si niste visine

Pasi de urmat

1

Intr-un bol amestecati cu telul ouale, zaharul si bicarbonatul de sodiu.

2

Adaugati miere, amestecati.

3

Urmatoarea este smantana - amestecati.

4

Si ultima vine faina, amestecati bine sa nu fie cocoloase.

5

Turnati aluatul intr-o tava asternuta cu hartie de copt - la mine tava are diametru de 28 cm.

6

Acum partea cea mai importanta si mai sensibila a retetei - aveti grija cum coaceti pandsipanul.

Trebuie pus la 180 de grade, observati ca dupa 15 minute se rumeneste bine(din cauza mierii din compozitie), dar aveti grija - inca nu este gata. Acoperiti tava cu o folie de aluminiu si lasati inca vreo 15-20 de minute pana trece testul scobitorii.

7

Lasati sa se racoreasca bine apoi il scoateti din tava - aici l-am pus cu fundul in sus, sa se raceasca mai repede.

8

Merge ornat imediat dupa ce s-a racorit pandispanul.

Fiindca la coacere face un mic motz,acesta il tai(il mananca Sofia de obicei:) - ca sa pot orna tortul mai bine.

9

Tai pandispanul in 2 foi, pe cea de sus o pun la baza tortului.

10

Smantana se bate bine cu zahar si vanilie, sa se intareasca putin - daca nu vrea ii puneti intaritor de frisca.

11

Peste prima foaie pun smantana din abundenta si visine(optional).

12

Apoi puneti a 2-a foaie si restul de smantana. Ornati dupa preferinta - eu prefer simplu cu nuci sau visine.

Lasati tortul minim 4-5 ore la frigider sa se inmoaie si patrunda bine.

13

Si am ales sa va pun ca poza de prezentare felia de tort - cred ca intelegeti de ce :)

Bun, bun si chiar va recomand sa-l incercati!

Pofta Buna!

Cantitate: 2 kg (8-10 portii)
Timp de preparare: 20 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 90 min
Publicata:
Nota: 5 (12 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 71

liliaviscun
Lilia Viscun (liliaviscun) 02 iul 2016, 22:08

salut Lena!
am gatit acest tort de multe ori, shi am folosit tava de 26 sau 28 cm.
astazi insa am folosit una de 18 cm,insa cantitatzile le-am lasat aceleashi,cu gindul ca voi face un tort shi un chec mai micutz. din pacate, a mers toata cantitatea pentru tava de 18 cm shi nici nu a crescut asha cum imi imaginasem... nu inteleg care ar fi cauza?


 


 

lena
Elena (lena) Lilia Viscun (liliaviscun) 02 iul 2016, 22:15

Se mai intampla, depinde de calitatea mierii, etc.

ALIONA BORDEIANU
ALIONA BORDEIANU 24 iun 2016, 10:56

Buna,Lena!Pot pune in aluat in loc de smantana iaurt?Daca da atunci ce grasime trebuie sa aiba iaurtul si ce cantitate sa pun?Si inca ceva,in loc de crema din smantana pot pune crema cu lapte si oua?Crema cu lapte din nou fara smantana,doar cu lapte,si fara lapte condensat... ce zici va fi gustoasa crema?Multumesc mult

lena
Elena (lena) ALIONA BORDEIANU 24 iun 2016, 17:31

Da Aliona, cred ca poti inlocui cu iaurt mai gras de 5%, si crema de lapte e buna, depinde de gusturile dvs, dar sigur nu o strica :)

ALIONA BORDEIANU
ALIONA BORDEIANU Elena (lena) 24 iun 2016, 18:12

merci mult,Lena!O sa incerc si eu torta

vyorelya
vyorelya 11 apr 2016, 11:35

este foarte gustos tortul si usor de preparat! musafirii au fost incintati si multumiti! la fel iti multumesc si eu scumpa lena!!!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Cornelia BB
Cornelia BB 27 mar 2016, 17:41

Primul asa mi-a Esit a fost gustos 😆Sa fie oare smintina cauza e prea moale ?!

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Cornelia BB 27 mar 2016, 20:55

Eu cred ca cea mai probabila cauza este calitatea mierii sau faptul ca smantana nu a fost fermentata, poate ati folosit din aceea dulce?

Din cate imi dau seama din poze tortul nu a crescut - asta posibil din cauza ca bicarbonatul nu a intrat in reactie cu smantana si mierea. Deci trebuie astea 3 sa le verificati - mierea, smantana si bicarbonatul.

TatianaB
TatianaB 19 nov 2015, 22:55

🎂

Poza mea pentru reteta:
TatianaB
TatianaB 19 nov 2015, 22:54

Poza mea pentru reteta:
tomy1981
tomy1981 19 mar 2015, 21:15

:-)

Poza mea pentru reteta:
Roberto
Roberto 23 mar 2014, 11:26

Foarte gustos, multumesc ! Copiii imi cer sa le mai fac aceasta torta...

Poza mea pentru reteta:
ianadeea
Andreea (ianadeea) 25 feb 2013, 22:54

Un tortulet reusit, l-am facut pentru nasica mea draga, Medeea, care a fost f. incantata de el. Pentru un copilas mic mi s-a parut cel mai sanatos si aspectuos tort. Dupa gustul meu trebuia sa insiropez putin blatul, a fost cam uscat, sau poate am eu acea mini-obsesie cu insiropatul torturilor . In rest, f. bun. Multumesc, Lena, de reteta.

Poza mea pentru reteta:
tatinela
tatinela 13 dec 2012, 21:25

torta asta am facut-o deja de citeva ori,si pot spune ca e prima torta cu succes a mea...exact ca cea din comert,chiar mai gustoasa...de ziua fetitei mele am facut tort papusha dupa aceeasi reteta si i-am dat gata pe toti invitatii!!!

Poza mea pentru reteta:
Arata toate comentariile