Magiun de prune, fara zahar

Magiun de prune, fara zahar

Atunci cand am postat reteta de Gem de prune ma intrebase cineva de o reteta de magiun de prune fara zahar. Sincera sa fiu nu am gustat niciodata si ma gandeam ca este ceva dietetik si acru, nu prea ma tenta s-o incerc. Dar, primisem cadou un mic borcan de magiun de prune, si am ramas foarte impresionata de gust, textura, aroma - minunata!

De atunci numai magiun cumparam de la supermarket, din acela bio - pe o felie de painie integrala este un desert perfect si foarte delicios, fara remuscari pt silueta :)

Acum am strans o galeata mare de prune din gradina si singurul gand mi-a fost la acest delicios gem, stiam ca trebuie sa am rabdare si sa-l fierb mult, asa si a fost, chiar l-am fiert timp de 2 zile cate putin - dar a meritat. Mi-a iesit foarte bun, putin acrisor, aromat si textura/culoare perfecta.

Deci, aveti rabdare sa-l fierbeti, mai mult chiar de 4--5 ore, in 2 zile daca nu aveti timp sa stati o zi pe langa el. Daca il fierbeti mai putin va iesi un fel gem foarte acru de prune si veti spune ca nu v-a iesit si nu stiti de ce.

Ingrediente

Prune
7 kg
cantitate aproximativa, alegeti prune dulci, mici si foarte coapte

Pasi de urmat

Pas 1

Am cules prunele si fiindca nu erau moi le-am mai lasat 2 zile sa se coaca mai bine.

Magiun de prune, fara zahar - Pas 1
Pas 2

Apoi s-au spalat si scos samburii si le-am pus intr-un ceaun mai mare cu fundul gros.

Magiun de prune, fara zahar - Pas 2
Pas 3

Am adaugat 1 pahar de apa si le-am pus la fiert, amestecand periodic.

Magiun de prune, fara zahar - Pas 3
Pas 4

Cam asa textura vor avea intr-o jumatate de ora, lasa zeama si incep sa fiarba ca un gem normal.

Mai departe va arat cum se schimba textura si culoarea pe parcursul fierberii - nu uitati ca gemul trebuie sa fiarba la foc mic si amestecat periodic, mai rar la inceput si tot mai des cand se ingroasa.

Magiun de prune, fara zahar - Pas 4
Pas 5

Intr-o ora si jumatate.

Magiun de prune, fara zahar - Pas 5
Pas 6

Dupa 3 ore de fierbere.

Magiun de prune, fara zahar - Pas 6
Pas 7

Dupa 4 ore jumate.

Magiun de prune, fara zahar - Pas 7
Pas 8

Si fiindca nu am mai avut timp sa-l fierb, am stins focul si am acoperit oala cu un tifon(obligatoriu! nu cu capac!).

Magiun de prune, fara zahar - Pas 8
Pas 9

A 2-a zi am scos tifonul si am observat ca magiunul s-a mai ingrosat, a avut gust si textura mai buna. Deci chiar si fara foc sub el a continuat procesul de preparare si s-au evaporat aburii in plus, prin tifon.

L-am pus la fiert din nou, la foc foarte mic si amestecand tot mai des in el.

Magiun de prune, fara zahar - Pas 9
Pas 10

Si tot asa inca vreo 4 ore.

Este gata atunci cand devine dens, cu o culoare de maro intens si daca puneti o lingura in picioare in ceaun sta dreapta si nu se lasa deloc.

Cantitatea finala a fost la mine de 3 kg de magiun, a scazut mai mult de jumate din volum.

Magiun de prune, fara zahar - Pas 10
Pas 11

Il puneti in borcane uscate si curate, se inchid ermetic cu capace.

Magiun de prune, fara zahar - Pas 11
Pas 12

Aici observati culoarea si textura, un pic mi-a iesit poza mai lucioasa, culoarea reala este un maro mai inchis.

Se merita sa-l faceti neaparat, este gustos, dietetic si economic(nu trebuie sa cumparati zahar) - singura chestie este sa aveti rabdare si sa-l fierbeti cat mai mult.

Pofta Buna!

Magiun de prune, fara zahar - Pas 12

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 3 kg
Timp de preparare: 300 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (3 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 31

Lilu83
Lilu83 25 Oct 2017, 11:21

Salutare, daca as congela magiunul, oare si-ar pierde din proprietati si consistenta, stie cineva?

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Lilu83 25 Oct 2017, 11:31

Cred ca va fi bine.

tiki
tiki 25 Sep 2017, 15:01

Buna. M-am incumetat si eu si am facut acest magiun. A durat mult in timp, nu pot sa spun ca a fost greu, dar a meritat.Multumesc de reteta.

Poza mea pentru reteta:
tiki
tiki 16 Jul 2017, 21:51

Oare cu caise, piersici nu se  poate tot asa? Fara zahar?

lena
Elena (lena) tiki 16 Jul 2017, 22:12

Teoretic se poate, nu am incercat.

tiki
tiki Elena (lena) 16 Jul 2017, 22:32

Sora nurorii mele a facut din caise, Tot 2 zile,spune Irina, dar ce si cum nu stie, si acuma e plecata din tara sa  o intreb. Si pana se intoarce nu mai sunt caise. Poate incerc. Pupici.

anhelik
anhelik 08 Nov 2015, 01:26

Bunica mea ne facea mereu magiun de prune toamna tarziu si prunele sau cum le numeau ei perjele se desfaceau bine de pe sambure, caci erau coapte bine. Eu fac de doi ani reteta Lenei, aceasta de magiun fara zahar si este exceptionala, este prima care se termina in casa noastra si gustul este cam acelasi cu magiunul bunicii mele. Si nu-l spun eu, l-a spus fetita mea cand a mancat prima felie de paine cu noua reteta de magiun. Incercam sa adaptam retetele bunicilor la zilele noaste, Legatura sau mai putin legatura. important este ca avem curaj si buna vointa sa nu ne privam de bunatatile cu care am crescut chiar daca avem un diabet sau boli incurabile, de aceea mie imi place sa-l numesc magiun  de prune oricat de improvizata ar fi reteta, important este curajul si fantazia. Tot respectul meu pentru Lena, pentru retetele sale traditionale si pentru retele improvizate. 

Viorela B
Viorela B 07 Nov 2015, 13:59

Magiunul se face din prune grase (samburele nu se desprinde). Se fierb prunele intregi, iar cand sunt bine fierte de strecoara printr- stecuratoare de paste. Pasta obtinuta se fiebe cateva ore, pana prinde o culoare inchisa (un maron - visiniu) si sta lingura vertical in pasta calda (adica este tare). Reteta asta este de gem fara zahar. Nu are nici o legatura cu magiunul. Eu am incercat odata sa fac magiun din alt soi de prune respectand reteta.  Mi-a iesit un gem fara coji si atata tot. Gustul a fost diferit.

MarianaM
MarianaM 06 Sep 2014, 13:46

Eu toate gemurile, dulceturile.....le fierb 2-3 zile, clar ca dulceata nu o tin la fiert 1 ora ca si gemul. Am auzit de la lume, ca cand dau gemul la cuptor, mai pun si 200-300 gr de unt, sau ciocolata, sau nuca...NU am facut niciodata asa, dar vreau sa stiu impresiile dstra, daca ati facut. La drept vorbind, nu am pregatit niciodata un gem fara zahar, azi mi-am cumparat prune si voi face si eu.

ElenaA
ElenaA 19 Sep 2013, 16:16

As vrea sa fac si eu magiun fara zahar, dar se pastreaza asa, nu fermenteaza? iar lamaie cat se pune?

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) ElenaA 19 Sep 2013, 18:25

Se pastreaza bine, lamaie nu este in ingrediente.

elenabordianu
elena bordianu (elenabordianu) 30 Aug 2012, 20:49

am facu si eu si mi-a iesit tare bun.......la inceput nu credea m ca fara zahar e posibil dar am tot roit in jurul ceaunului in cele de 2 zile de fiert!!!!!!!!!!!!

Nota mea pentru reteta:
susulina
simona andreea (susulina) 28 Aug 2012, 09:21

Am facut si eu magiun pentru ca iubesc magiunul de topoloveni, incercati-l daca nu ati facut-o pana acum insa niciodata nu o sa iasa ca acela de topoloveni, textura, culoarea si gustul insa e bun si asta facut in casa. Nu-mi mai permit luxul sa cumpar acum pentru ca l-au facut 20 de lei borcanul de la 10 pentru ca era cerere mare insa sincer vorbind parca nici nu-l puteai pune pe acelasi loc cu alte gemuri cu zahar cam pe la acelasi pret de 10.

Poza mea pentru reteta:
mamaMIHAELA
mamaMIHAELA 27 Aug 2012, 14:35

Da, este foarte bun ! Noi facem magiun dupa aproape aceasi reteta ( nu pun apa, in schimb dam prunele prin masina de tocat )  si  il fierbem 6 ore continuu din momentul in care incepe sa clocoteasca intreaga masa de magiun din ceaun. Si, ca sa fim siguri ca nu se prinde, punem ceaunul in cuptorul aragazului.

Arata toate comentariile