Oladii rusesti

Oladii rusesti

Oladiile sunt un fel de combinatie intre clatite si pancakes-uri - ceva mai elastice, dar in acelasi timp groase si usor pufoase. In familie la noi se fac de cand ma stiu, un mare "minus" la ele este ca se prajesc in ulei, una din cauze de ce la faceam mai rar, respectiv nu le-am pus nici pe site.

De la un timp am gasit pe un forum rusesc reteta de mai jos, si am incercat sa nu pun mult ulei, doar sa ung tigaia cu pensula. Ne-au placut f.mult, sunt moi, pufoase si elastice ca niste clatite - si bineinteles nu sunt uleioase!

Recomand sa le incercati, se fac repede, dispar si mai repede - servite cu smantana si niste gem sau aici in poza Coacaze conservate cu zahar.

Ingrediente

Chefir
500 ml
sau lapte batut/iaurt/sana
Oua
1 buc
Zahar
3 linguri
Sare
1 lingurita
Bicarbonat de sodiu
1 lingurita
stins cu 3 linguri de otet
Apa clocotita
100 ml
Faina alba calitate superioara
4 pahare
de 250ml

Pasi de urmat

Pas 1

Intr-un bol se masoara jumate de litru de chefir si se bate 1 ou.

Oladii rusesti - Pas 1
Pas 2

Apoi adaugati sarea, zaharul, bicarbonatul stins si amestecati bine cu telul compozitia.

Oladii rusesti - Pas 2
Pas 3

Se adauga faina, amestecati bine cu telul sa nu fie cocoloase.

Oladii rusesti - Pas 3
Pas 4

Trebuie sa va iasa un aluat ca smantana mai groasa.

Oladii rusesti - Pas 4
Pas 5

Se fierbe apa si se toarna 100ml in aluat, amestecand repede.

Oladii rusesti - Pas 5
Pas 6

Aluatul se mai subtiaza putin, dar aveti grija - daca iese prea lichid mai adaugati 3-4 linguri de faina.

Trebuie sa fie ca o smantana mai subtire, dar nici ca un aluat de clatite.

De obicei daca il faceti mai dens si oladiile ies mai groase, dar si ceva mai grele.

Oladii rusesti - Pas 6
Pas 7

Incingeti bine tigaia, o ungeti cu putin ulei si mai lasati 1-2 minute.

Oladii rusesti - Pas 7
Pas 8

Turnati cate 1 lingura de aluat in tigaie si le coaceti la foc mediu spre mic, cand observati ca fac mici bule de aer la suprafata si nu mai este aluatul umed deasupra - le intoarceti pe partea cealalta.

Oladii rusesti - Pas 8
Pas 9

Se rumenesc bine pe ambele parti.

Oladii rusesti - Pas 9
Pas 10

Apoi se pun intr-o farfurie una peste alta - pana le faceti pe toate celelalte se mai aburesc intre ele si sunt mai fragede.

Oladii rusesti - Pas 10
Pas 11

Si gata, se servesc calde cu smantana, miere, gem, etc.

Pofta Buna!

Oladii rusesti - Pas 11

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (5-6 portii)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 15 min
Data publicarii:
Nota: 5 (6 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

ralucutza15
ralucutza15 07 Sep 2012, 23:25

Ce diametru are tigaia ta de ai pus asa multe odata? Si nu curge alatul sa se lipasca unele de altele? Nu am prea inteles pasul asta. Ca si clatitele si pancakes se fac cate una in tigaie si aici apar la un moment dat vreo6. Mersi

lena
Elena (lena) ralucutza15 07 Sep 2012, 23:51

Da, scuze, am uitat sa spun ca se toarna cate o lingura de aluat si tigaia mea are cam 30cm diametru. Sunt mici, de asta si incap atatea.

sarian
sarian 08 Sep 2012, 02:25

Bunica mea era nemţoaică din Rusia(strămoşii ei au fost aduşi la Curte de către Ţarul Petru cel Mare) şi făcea aceste minunăţii a căror reţetă ne-ai dat-o. Bunica a plecat în  W. Germany unde a şi murit şi nu aveam reţeta. Ea făcea tot felul de preparate ruseşti gustoase mai erau şi pelimenâ, cu latine nu ştiu cum se scrie şi vareniki. mulţumesc pentru toate bunătăţile pe care le prezinţi şi foarte fotogenic, adică arată excelent!

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 08 Sep 2012, 08:16

Vezi ca este pe site si reteta de Pelemeni, vareniki sunt cam la fel - doar ca difera umplutura si forma putin.

sarian
sarian 08 Sep 2012, 12:41

спасибо intru acum. 

elenabordianu
elena bordianu (elenabordianu) 09 Sep 2012, 10:58

lena, as dori sa te intreb daca ai incercat vreodata sa faci clatite cu faina de ovaz, hrisca si din alte crupe?

lena
Elena (lena) elena bordianu (elenabordianu) 11 Sep 2012, 20:22

Elena, cu ovaz stiu sigur ca-s bune, este si pe site reteta, de celelalte mai te joci cu proportiile, pui cate putin, apoi gasesti cantitatea ideala in reteta la mixurile de faina.

Eve
Ca? Evelina (Eve) 07 Feb 2013, 14:23

numai ce le-am pregatit,foarte bune!!pentru receta!!!

Poza mea pentru reteta:
oxana tirziu
oxana tirziu 29 Sep 2013, 16:36

sunt gustoase!!!!!! Sau primit exact cum sunt prezentate. Usor de gătit și nu sunt uleioase. Mulțumesc mult pentru receta! 

Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 13 Oct 2013, 12:26

Buna. Cum le-am facut, cum au disparut. Noroc ca am reusit sa fac poza. Mie mi-au placut mai mult cu smantana. Simplu de facut, moi pufoase, ce mai...excelente. Le-am pus in tigaie cu un polonic mic,si mi-au intrat cate 5. A mers repede. Multumesc mult pentru tot. Pupici.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
viki-viorica
viki-viorica 10 Sep 2014, 13:55

Sunt desertul copilariei noastre,foarte bune!!de cite ori le fac imi aduc de strabunica....

Nota mea pentru reteta:
Daniela B
Daniela (Daniela B) 22 Mar 2015, 21:50

Lena, apa clocotita, fierbinte, imediad de pe foc sau racorita????

lena
Elena (lena) Daniela (Daniela B) 23 Mar 2015, 09:05

Imediat de pe foc.

ninha884
ninha884 Elena (lena) 23 Mar 2018, 12:56

Lena la ce foloseste pasul asta? Nu inteleg rostul apei calde in reteta? Ce reactie se intampla?

Daniela B
Daniela (Daniela B) 24 Mar 2015, 19:39

Multumesc, neaparat o sa incerc!!!

Gafenco Ana
Gafenco Ana 22 Apr 2015, 10:28

La moment nu am avut bicarbonat de sodiu dar sa primit si fara...Multumesc de receta este foarte buna!!!

Egen
Egen 13 May 2015, 21:59

Varianta pentru cei ce nu mananca lactate este sa folositi in loc de chefir lapte de cocos din comertz sau preparat acasa. E din ala cremos. Daca nu aveti atunci merge si cu bors acru. Ies foarte gustoase in ambele cazuri. 

Lenuta25
Lenuta25 22 Oct 2016, 11:19

E o placere sa gatesc retetele tale😃😃😃

Poza mea pentru reteta:
Michelle33
Michelle33 20 Mar 2017, 00:16

Delicioase !

Poza mea pentru reteta:
LiliaDarii
Darii Lilia (LiliaDarii) 16 Jun 2018, 08:17

Foarte gustoase😋recomand.

Nota mea pentru reteta:
LuciaGlogojeanu954
Lucia Glogojeanu (LuciaGlogojeanu954) 07 Feb 2019, 00:45

Apa se pune asa fierbinte?

lena
Elena (lena) Lucia Glogojeanu (LuciaGlogojeanu954) 07 Feb 2019, 03:37

Da, se toarna direct.

Irina87
Irina87 08 May 2019, 11:14

Este obligatoriu sa punem apa? Eu fac reteta fără apă și ma gândesc sa încerc și cu apa.... Ce rol are apa?...

lena
Elena (lena) Irina87 08 May 2019, 11:15

Sincera sa fiu nici eu nu vad mare diferenta, dar multi spun ca le face mai pufoase si mai cu gauri.

Irina87
Irina87 Elena (lena) 08 May 2019, 11:26

Mulțumesc

Natali Grigori
Lis [email protected] (Natali Grigori) 28 Aug 2019, 12:25

Gustoase👍

Natali Grigori
Lis [email protected] (Natali Grigori) 28 Aug 2019, 14:47

Buna Lena..vreau sa întreb soda nu se stinge cu chefirul și dacă nu e prea mult trei linguri de oțet?

lena
Elena (lena) Lis [email protected] (Natali Grigori) 28 Aug 2019, 14:52

Se stinge dar nu suficient, otetul e bine.

Natali Grigori
Lis [email protected] (Natali Grigori) Elena (lena) 28 Aug 2019, 15:01

Ok ms mult,ador rețetele tale și felul în care explici pas cu pas..la fiecare zi de naștere fac pentru familie tortul cu miere și smintina din rețetele tale și sunt foarte mulțumiți.

RaphaelCozonac256
Raphael Cozonac (RaphaelCozonac256) 17 Jan 2020, 15:12

Foarte bune... la mama in Moldova se fac fara zahar, soda nu se stinge in otet dar direct in chefir, si nu se pune apa.

Si cum zici tu Lena, nu prea faceam des rețeta din cauza ca se punea prea mult ulei. Insa dupa rețeta asta is mai bune, mai sănătoase si desigur s-au topit de pe farfurie 😘😘

Apropo, pe tigaie anti-aderenta se poate si fara sa ungi deloc cu ulei 😉

Nota mea pentru reteta: