Nu știu cum să formulez altfel denumirea rețetei, pentru că așa și este de fapt - puiul și sosul sunt un tandem, așa făcut ca să mâncați carnea, să înmuiați pâine în sos și să vă fie puțină o porție:)
Când eram copil, mergeam la bunica și la întrebarea ce să-mi facă de mâncare, strigam tare "sos de pui"! Îmi plăcea mult să dau cu pâine acolo și să savurez carnea...
Nu am reușit să preiau rețeta de la bunica și tot îmi stătea în gând și minte gustul acela - dar așa a fost întâmplarea că într-o vizită vara aceasta la mama soacră am fost servită cu așa mâncare și imediat mi s-au trezit din nou simțurile și amintirile. Bineînțeles că am fost numai ochi și urechi la rețetă, am refăcut-o și o pun pe site, pentru viitoarele mele nepoate/nepoți, să nu se piardă prin istorie :)
Încingeți uleiul într-o cratiță cu fundul gros, dar mai bine într-un tuci/ceaun.
Adăugați puiul porționat bucăți mici, spălat bine și scurs de apă.
Amestecați periodic până se evaporă apa și se rumenește ușor.
În acest timp tăiați ceapa mărunt.
O puneți la călit în puțin ulei.
Când începe să se rumenească adăugați roșiile mărunțite bine cu cuțitul, sau blenderul.
Amestecați și lăsați să se călească bine, până roșiile se înmoaie.
Când carnea s-a rumenit adăugați sosul de roșii în ceaun, amestecați.
Adăugați apă clocotită cât să acopere carnea.
Opțional puteți să puneți și cartofi tăiați cubulețe, să mai fie ceva garnitură pe lângă carne.
Adăugați frunza de dafin.
Când începe să fiarbă, faceți focul mic, acoperiți oala cu capac și lăsați 30 minute.
Dacă este o găină mai bătrână de țară, o lăsați să fiarbă singură în apă până este moale, apoi adăugați cartofii și fierbeți 30 de minute.
Într-o jumătate cană de apă dizolvați 2 linguri de făină, amestecați bine să nu fie cocoloașe.
Adăugați acest amestec în sosul gata, ca să-l mai legați puțin și să fie mai cremos.
Dacă vreți sosul mai gros, mai repetați o dată procedura cu făina.
Amestecați, potriviți de sare/piper, lăsați să fiarbă puțin, vreo 5 minute și stingeți focul.
Și gata, îl serviți cu mare plăcere și savurați...
Poftă bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.