Aceste pâinici le-am inventat la cererea unei mămici să fac ceva sănătos și comod de mâncat pentru copilașul ei de 2 ani. Așa că m-am gândit că aceste pâinici să fie comode de ținut în mână, să fie portionate, și am experimentat pe parcurs cu diverse adăugiri - diverse semințe măcinte, făină de ovăz, stafide, etc. Toate combinațiile au fost delicioase, recomand să încercați pe parcurs cu de toate, doar să nu puneți mai mult de 3 linguri la cantitățile de aluat de mai jos.
Dar baza este pe făină integrală și tărâțe, foarte bune și sănătoase - le fac deja de vreun an și încep să nu prea mai fac pâine simplă. Așa portionate exact pentru o mâncare, sau la o poftă de ceva copt - sunt perfecte, mai bune ca orice pâine.
Prima se face maiaua - amestecați apa caldă cu drojdia, zahărul și făina albă și lăsați 15-20 minute să facă spumă.
Apoi se adaugă uleiul, sarea, tărâțele, semințele de in măcinate (sau altele), amestecați bine cu un tel.
Apoi adăugați cam 200g de făină integrală.
Și amestecați bine aluatul cu o lingură mai mare sau spatulă.
Mai adăugați câte puțină făină integrală dacă vedeți că este cam lichid și lipicios.
Nu o puneți pe toată odată, ca să nu faceți aluatul prea tare.
Scoateți aluatul pe masă presărată cu făină (integrală) și formați o bilă de aluat rotundă și elastică.
O puneți în bol și acoperiți cu prosop. Lăsați la crescut și odihnit vreo 20 de minute.
Apoi tăiați aluatul cam în 16 bucăți uniforme.
Cu mâna formați pâinicile, le puneți în tava de cuptor unsă cu puțin ulei, sau acoperită cu hârtie de copt.
Opțional le puteți unge cu puțin ou bătut și presara susan sau mac.
Lăsați 15 minute să se odihnească, apoi le puneți la cuptor, la 200 grade, pentru cam 20-30 de minute.
Aveți grijă să nu le uscați prea tare.
Și gata, lăsați să se răcorească bine, apoi le puteți savura cu toată familia.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.