Aceste painici le-am inventat la cererea unei mamici sa fac ceva sanatos si comod de mancat pentru copilasul ei de 2 ani. Asa ca m-am gandit ca aceste painici sa fie comode de tinut in mana, sa fie portionate, si am experiementat pe parcurs cu diverse adaugiri - diverse seminte macinte, faina de ovaz, stafide, etc. Toate combinatiile au fost delicioase, recomand sa incercati pe parcurs cu de toate, doar sa nu puneti mai mult de 3 linguri la cantitatile de aluat de mai jos.
Dar baza este pe faina integrala si tarate, foarte bune si sanatoase - le fac deja de vreun an si incep sa nu prea mai fac paine simpla. Asa portionate exact pentru o mancare, sau la o pofta de ceva copt - sunt perfecte, mai bune ca orice paine.
Prima se face maiaua - amestecati apa calda cu drojdia, zaharul si faina alba si lasati 15-20 minute sa faca spuma.
Apoi se adauga uleiul, sarea, taratele, semintele de in macinate(sau altele), amestecati bine cu un tel.
Apoi adaugati cam 200g de faina integrala.
Si amestecati bine aluatul cu o lingura mai mare sau spatula.
Mai adaugati cate putin faina integrala daca vedeti ca este cam lichid si lipicios.
Nu o puneti pe toata o data, ca sa nu faceti aluatul prea tare.
Scoateti aluatul pe masa presarata cu faina(integrala) si formati o bila de aluat rotunda si elastica.
O puneti in bol si acoperiti cu prosop. Lasati la crescut si odihnit vreo 20 de minute.
Apoi taiati aluatul cam in 16 bucati uniforme.
Cu mana formati painicile, le puneti in tava de cuptor unsa cu putin ulei, sau acoperita cu hartie de copt.
Optional le puteti unge cu putin ou batut si presara susan sau mac.
Lasati 15 minute sa se odihneasca, apoi le puneti la cuptor, la 200 grade, pentru cam 20-30 de minute.
Aveti grija sa nu le uscati prea tare.
Si gata, lasati sa se racoreasca bine, apoi le puteti savura cu toata familia.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.