Vorbeam la Atelier despre germeni si vlastari, am adus si cate ceva din "gradina" mea si am promis cat mai repede sa va pun frumos metoda si pasii. Uitati ca a venit si momentul cand am terminat testele, pozele, pot sa spun ca stiu 100% ce trebuie de facut ca sa va iasa perfect si sper sa va ajut si pe voi sa aveti curajul sa faceti la fel. Avand asa o doza de germeni periodic in frigider o sa va asigurati intotdeauna plusul de vitamine, minerale, proteine necesare familiei dvs, mai ales in perioada de iarna, cand sunt putine legume natural crescute.
Cateva plusuri despre germeni:
- germenii de cereale au proprietati unice, specifice, aceasta pentru ca in starea de germen, mai exact atunci cand samanta se dezvolta incercand sa dea nastere plantei al carui material genetic il poarta, germenul inmagazineaza o serie de substante cu potential maxim astfel sa poata suplini necesarul imens de energie de care ar avea nevoie ca sa devina planta. Exista chiar o ramura a medicinii naturiste numita gemoterapie;
- sunt foarte bogate in minerale, vitamine, proteine si enzime;
- mai multe vedeti pe site-ul Ligiei Pop, articolul despre germeni.
Deci este de bine, asa ca m-am apucat si eu de treaba - am tot lasat pentru ca mi se parea ca fara germinatori si aparate speciale nu reusesc si tot asteptam momentul sa fac o gaura in buget pt aceasta cauza. Dar m-am mai uitat pe net, pe niste video si am zis sa incep asa, fara mari ustensile moderne, s-o iau cu inceputurile, si am mers bine. Pana la urma mi-am dat seama ca este mult mai simpla, ieftina si comoda germinarea la borcane, sigur nu mai cumpar nici un fel de germinator.
Urmati pasii de mai jos si sigur o sa aveti cei mai sanatosi si siguri germeni de cereale.
Aici sunt semintele pentru germinare pe care le-am luat de la un magazin online www.eldorplant.ro.
In Bucuresti mi le-au adus in aceeasi zi, 10 lei a costat livrarea, in plus la ce am dat pe seminte.
Am pregatit borcanele(de 700-800ml), elasticele de birotica si compresele sterile(de la farmacie).
In fiecare borcan puneti cate 1-2 linguri din fiecare fel de cereale care le veti germina.
Mai mult de atat nu puneti, sa fie loc suficient pentru crestere in borcan.
Turnati apa sa umpleti borcanele.
Si in asa fel "montati" tifonul cu elastic.
Puneti-le la un loc ferit si lasati 8-10 ore la inmuiat, sau peste noapte.
A 2-a zi scurgeti apa prin tifon, asa cum vedeti in poza.
Turnati iar apa in borcan, la fel prin tifon.
Si iar o scurgeti - in asa fel se vor spala/clati bine semintele. Unele din ele lasa parca putina spuma, altele fac apa mai cleioasa.
Clatiti in asa fel de 2-3 ori pana aveti apa curata.
Dupa ce ati scurs ultima apa curata, borcanele se pun in pozitie inclinata(cam 45 grade) cu gura in jos.
Perfect pentru asa pozitie este suportul pentru scurs vasele(farfuriile), la mine este unul luat din Ikea.
Daca nu aveti loc pentru a tine vasele la scurs si borcanele cu germeni impreuna, puneti asa un suport de vase intr-un lighean mai mare si il puteti depozita oriunde in casa.
Aici avei o poza mai de aproape, observati ca cerealele cand raman in borcan fara apa nu trebuie sa acopere gura borcanului.
Aveti grija sa ramana loc pentru a intra aer in borcan.
Lasati asa borcanele peste noapte, sau eventual acoperite cu un prosop(la intuneric germineaza mai repede). Si de acum incolo va arat evolutia in fiecare zi, cum se dezvolta semintele.
Prima zi dimineata: luati fiecare borcan si faceti procedura cu clatitul de mai sus, chiar de 2-3 ori, si asa in fiecare dimineata si seara - inainte de somn, dimineata inainte de a merge la servici, de exemplu.
Semintele de lucerna aici, au dat deja colti.
Aici mazarea incoltita.
A 2-a zi dimineata: nu uitati sa clatiti seara si dimineata semintele, le puneti la loc de fiecare data, cu capul in jos sa se scurga excesul de apa.
Aici lucerna, deja incoltita bine, poate fi consumata de cand apar primii germeni.
Si mazarea crescuta frumos.
A 3-a zi dimineata: cred ca si ultima, mai mult de atat mai bine sa nu le cresteti.
Lucerna a umplut borcanul dintr-o lingura de seminte, celelalte se umfla dar nu chiar atat.
Mazarea gata.
Aici trifoiul.
Lintea.
Si Hrisca.
Intreg procesul de germinare este bine sa nu fie la soare, puneti borcanele la intuneric sau lumina zilei indirecta.
Toti germenii le-am mai clatit ultima data in a 3-a zi dimineata, am lasat vreo ora sa se scurga de apa si le-am pus intr-un bol/casoleta cu capac.
Acoperiti cu capac si puneti la frigider, le puteti consuma timp de 2-3 zile, pe cele din magazin scrie 7 zile valabilitate.
Urmeaza sa va arat cum faceti vlastarii de floarea soarelui, si alte cereale, cu pamant, la tava.
Si bineinteles, cea mai tare - iarba de grau si sucul din ea.
Aici toata "roada" impreuna cu vlastarii de floarea soarelui.
Germenii le puteti folosi in salate, sandwishuri, supe(calde sau reci, nu fierbinti), macinate in dulciurile pentru copii, budinci, etc. Deci dati drumu la imaginatie, un pic de miscare si aveti cele mai sigure surse de vitamine in casa, foarte sanatoase si gustoase.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.