Asta-i rețeta de varză călită pe care o fac de câțiva ani, după multe încercări și variații am rămas tot la aceasta și mi se pare perfectă.
Varza nu se face terci, se ține întreagă, dar în același timp este moale și se topește în gură. Opțional puteți adăuga cartofi, vă asigur că este o combinație extraordinar de reușită - prima dată am gustat-o în Ucraina la mătușa mea și de atunci periodic fac.
Rețeta a trecut testul la mulți mofturoși, chiar și copii mofturoși :) Cartofii le fac să încerce mâncarea, după aia se apucă de varză, carne, și hopa... au mâncat tot :)
Într-o tigaie mai adâncă se încălzește bine uleiul, adăugați carnea tăiată cuburi mari.
Lăsați să se rumenească amestecând periodic.
Apoi adăugați ceapa și morcovii tăiați rondele/cuburi.
Căliți 5 minute apoi adăugați pasta de roșii, amestecați și mai lăsați 2-3 minute.
Varza se taie bucăți medii (nu-mi place s-o tai foarte mărunt) și se adaugă la compoziția din tigaie.
Amestecați periodic și lăsați să se călească toate împreună nu mai mult de 5 minute.
Treceți compoziția de varză și carne într-o tavă de cuptor mai adâncă, adăugați cartofii tăiați cuburi, sarea, piperul, eventual niște boia de ardei, amestecați.
Acoperiți tava cu capac sau folie de aluminiu și o puneți la cuptor preîncălzit la 200 grade pentru aproximativ o oră.
Cam după jumate de oră scoateți tava din cuptor și cu spatula amestecați atent compoziția.
Dacă aveți niște carne mai tare, o puteți lăsa la cuptor și mai mult de o oră.
Gustați cartofii, carnea și dacă sunt gata, scoateți folia și puteți lăsa tava încă 10 minute la cuptor.
Este perfectă servită și ca atare sau cu o garnitură de legume/salată.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.