Una din cele mai populare prăjituri rusești, pe forumul de unde am preluat această rețetă de tartă cu mere, are 100 de pagini de mesaje numai de bine și cu poze!
Se prepară foarte repede și simplu, cu ingrediente la îndemână, dar vă iese o tartă deosebită - aromată, fragedă și cremoasă.
Aici am folosit o tavă cu diametru de 28cm, dar aluatul ajunge și pentru o tavă mai mare. Chiar mă gândeam pe viitor să congelez jumătate din el și să-l folosesc la o altă tartă cu mere. Testați prima dată și vă reglați după nevoi și preferințe.
Într-un bol puneți 1.5 pahare de făină și praful de copt, amestecați.
Adăugați untul topit și jumătate de pahar de smântână.
Amestecați aluatul cu o lingură până se prinde bine.
Îl treceți pe masa presărată cu puțină făină și mai frământați 2-3 minute. Vă iese un aluat moale și plăcut, deloc lipicios.
Se pune la frigider până pregătim merele.
Merele le-am spălat, tăiat jumătăți și curățat de sâmburi.
Le-am tăiat felii foarte subțiri cu un curățător de cartofi, mandolină/răzătoare pentru chips-uri sau cu un cuțit.
Aluatul îl întindeți cu mâinile (sau făcălețul) și îl puneți în tava rotundă (de preferat cu borduri care se scot, să vă fie mai simplu de servit tarta).
Aveți grijă să ridicați bordurile aluatului cam cu 2 cm, să avem loc de umplutură.
Puneți feliile de mere în tavă, distribuiți uniform pe toată suprafața.
Într-un bol amestecați (cu mixerul, telul sau chiar cu o furculiță) 1 pahar de smântână cu 1 pahar de zahăr, 1 ou și 2 linguri de făină.
Turnați uniform acest amestec peste merele din tavă.
Puneți tava la cuptor preîncălzit la 200 grade pentru 45-50 de minute.
Când este gata o scoateți și lăsați 1-2 ore să se răcorească bine.
Apoi scoateți bordurile de la tavă și mai lăsați 1-2 ore să se prindă bine.
Chiar este bună mai rece, mie mi-a plăcut să fie mai fragedă, proaspătă.
Delicioasă, deosebită și rapidă, recomand cu încredere!
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.