Sunt plăcintele bunicii, de fapt le spunea "plăcinte cu bostan" și se făceau întotdeauna în sezonul dovlecilor, împreună cu pâinea la cuptor de lemne. Pe lângă un cuptor plin de pâine trebuiau să fie 1-2 tăvi cu plăcinte cu cartofi și 1-2 tăvi de plăcinte cu dovleac și încă un fel de coptură - învârtită cu sfeclă de zahăr și nuci(o să vă pun și rețeta asta).
Se poate face cu orice fel de aluat simplu dospit - eu am făcut cu Aluatul de la pâinea de casă, când mai faceți o pâinică, încercați și câteva plăcinte cu dovleac pe lângă, sigur o să vă placă și veți mai repeta.
Dovleacul se curăță, spală și se dă prin răzătoarea medie.
Faceți aluatul de pâine, urmați toți pașii din rețetă.
Când este gata, formați bile mici, cam de 3-4 cm în diametru și le lăsați să se odihnească.
Pentru tava de cuptor cu 4 ochiuri fac 9 bile din astea, pentru 9 plăcinte.
Fiecare bilă o întindeți cu sucitorul (vă ajutați cu puțină făină), să fie cam de 3 mm grosime.
Le ungeți pe mijloc cu puțin ulei - marginile nu se ung, n-o să le puteți forma și lipi.
Pe fiecare plăcintă puneți câte o mână (cam 3 linguri) de dovleac dat prin răzătoare.
Deasupra puneți 1 lingură de zahăr (dacă le vreți mai dulci puteți pune și 2 linguri).
Prindeți marginile opuse ale plăcintei, vedeți poza.
Colțurile care au rămas le desfaceți ușor, se aduc spre mijloc și se lipesc.
Vedeți poza.
Aici se vede mai bine.
Așa faceți cu toate 4 colțurile.
Aranjați plăcintele într-o tavă de cuptor unsă cu puțin ulei.
Nu le lăsați să crească, se pun imediat la cuptor preîncălzit la 200 grade și se lasă 30-40 de minute.
După ce se rumenesc frumos, le scoateți din cuptor și imediat le ungeți cu puțin ulei (de floarea soarelui, fără miros).
Le lăsați 10 minute în tavă apoi le scoateți cu o spatulă.
S-ar putea să curgă și să se caramelizeze zeama din dovleac, plăcintele pot să se lipească de tavă, aveți grijă să le scoateți atent.
Le răcoriți bine, apoi tăiați jumătăți și serviți cu mare poftă :)
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.