Sunt placintele bunicii, de fapt le spunea "placinte cu bostan" si se faceau intotdeauna in sezonul dovlecilor, impreuna cu painea la cuptor de lemne. Pe langa un cuptor plin de paine trebuiau sa fie 1-2 tavi cu placinte cu cartofi si 1-2 tavi de placinte cu dovleac si inca un fel de coptura - invartita cu sfecla de zahar si nuci(o sa va pun si reteta asta).
Se poate face cu orice fel de aluat simplu dospit - eu am facut cu Aluatul de la painea de casa, cand mai faceti o painica, incercati si cateva placinte cu dovleac pe langa, sigur o sa va placa si vei mai repeta.
Dovleacul se curata, spala si se da prin razatoarea medie.
Faceti aluatul de paine, urmati toti pasii din reteta.
Cand este gata, formati bile mici, cam de 3-4 cm in diametru si le lasati sa se odihneasca.
Pentru tava de cuptor cu 4 ochiuri fac 9 bile din astea, pt 9 placinte.
Fiecare bila o intindeti cu sucitorul(va ajutati cu putina faina), sa fie cam de 3 mm grosime.
Le ungeti pe mijloc cu putin ulei - marginile nu se ung, n-o sa le puteti forma si lipi.
Pe fiecare placinta puneti cate o mana(cam 3 linguri) de dovleac dat prin razatoare.
Deasupra puneti 1 lingura de zahar(daca le vreti mai dulci puteti pune si 2 linguri).
Prindeti marginile opuse ale placintei, vedeti poza.
Colturile care au ramas le desfaceti usor, se aduc spre mijloc si se lipesc.
Vedeti poza.
Aici se vede mai bine.
Asa faceti cu toate 4 colturile.
Aranjati placintele intr-o tava de cuptor unsa cu putin ulei.
Nu le lasati sa creasca, se pun imediat la cuptor preincalzit la 200 grade si se lasa 30-40 de minute.
Dupa ce se rumenesc frumos, le scoateti din cuptor si imediat le ungeti cu putin ulei(de floarea soarelui, fara miros).
Lasati-le 10 minute in tava apoi le scoateti cu o spatula.
S-ar putea sa curga si sa se caramelizeze zeama din dovleac, placintele pot sa se lipeasca de tava, aveti grija sa le scoateti atent.
Le racoriti bine, apoi taiati jumatati si serviti cu mare pofta :)
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.