Turtă dulce

Demult planificam să fac rețeta de turtă dulce tradițională, glazurată colorat. Dar voiam și o rețetă simplă, rapidă, fără prea mult stat la frigider, să țină forma la copt și cu un gust bun.

Am rămas la această rețetă și sunt mulțumită - a ieșit delicioasă, cu gust plăcut de miere, iar dacă o faceți mai subțire va fi turtă dulce ceva mai crocantă. Dacă o modelați mai groasă va fi turtă dulce moale - deci după preferințele fiecăruia.

Ingrediente
Ouă
4 buc
   
Zahăr pudră
200 g
   
Miere
9 linguri
sau 150g
Bicarbonat de sodiu
1 lingurita
stins cu 2 linguri de oțet
Scorțișoară
1 lingurita
și 1 lingură de cacao, dacă le vreți ceva mai maro
Zeamă de lămâie
1 lingura
   
Făină albă
500 g
   
Pași de urmat
Pas 1

Porniți cuptorul și lăsați să se încălzească bine - la 180-200 grade.

Într-un bol bateți 2 ouă întregi și 2 gălbenușuri - adăugați mierea și 100g zahăr pudră.

Turtă dulce - Pas 1
Pas 2

Le bateți bine cu un tel sau mixer.

Turtă dulce - Pas 2
Pas 3

Stingeți bicarbonatul cu oțet și îl adăugați la compoziția de mai sus.

Turtă dulce - Pas 3
Pas 4

Tot acolo adăugați scorțișoară (și eventual cacao sau alte mirodenii preferate pentru turtă dulce), amestecați.

Turtă dulce - Pas 4
Pas 5

Și la urmă adăugați făina, amestecați cu o lingură sau spatulă mai întâi.

Adăugați în 2-3 runde, ca să nu vă iasă aluatul prea uscăcios și tare - cantitatea necesară poate varia și depinde de marca făinii.

Turtă dulce - Pas 5
Pas 6

Presărați pe masă mai multă făină și scoateți aluatul pe masă - va fi ceva mai lipicios, să mai aveți făină pe lângă cele 500g din rețetă.

Turtă dulce - Pas 6
Pas 7

Frământați și mai adăugați câte puțină făină până obțineți un aluat omogen și nelipicios.

Turtă dulce - Pas 7
Pas 8

Ajutându-vă cu făina întindeți o foaie din aluatul de mai sus, să fie cam de 5 mm grosime.

Taiați formele preferate, din resturi din nou formați o bilă de aluat și repetați procedura cu întins-tăiat.

Turtă dulce - Pas 8
Pas 9

Biscuiții le aranjați pe o tavă teflonată sau așternută cu hârtie de copt.

Turtă dulce - Pas 9
Pas 10

Le coaceți în cuptorul preîncălzit anterior - nu mai mult de 8-10 minute - dacă le țineți prea mult se vor întări.

Turtă dulce - Pas 10
Pas 11

După ce ați rezolvat tot aluatul și s-au copt toți biscuiții, trecem la partea cu decoratul.

Puteți face glazura bătând 2 albușuri cu 100g zahăr pudră și 1 lingură zeamă de lămâie - și decorați, ungeți cum vă place. Aici aveți grijă să le uscați bine, altfel vor fi cam lipicioși și vă murdăriți pe mâini când îi mâncați.

Sau cumpărați pastă de zahăr colorată pentru decor - eu am luat setul de la Dr. Oetker, îl vedeți în poză.

A fost mai comod și repede de lucrat, în plus mai multe culori, interesant și pentru copii.

Turtă dulce - Pas 11
Pas 12

Și acum partea cea mai plăcută - cu toată familia se decorează biscuiții, după plac și imaginație :)

La noi tati a fost cel mai inspirat, spre uimirea tuturor :)

Se usucă foarte repede pasta, așa că în 15 minute deja se și pot servi cei mai pofticioși membri.

Turtă dulce - Pas 12
Pas 13

Și gata, aveți deja aerul și spiritul sărbătorilor - Crăciunului în casă :)

Poftă Bună!

Turtă dulce - Pas 13

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (3 tăvi de cuptor)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 30 min
Sursă: Alexa's Kitchen