Demult planificam sa fac reteta de turta dulce traditionala, glazurata colorat. Dar vroiam si o reteta simpla, rapida, fara prea mult stat la frigider, sa tina forma la copt si cu un gust bun.
Am ramas la aceasta reteta si sunt multumita - a iesit delicioasa, cu gust placut de miere, iar daca o faceti mai subtire va fi turta dulce ceva mai crocanta. Daca o modelati mai groasa va fi turta dulce moale - deci dupa preferintele fiecaruia.
Porniti cuptorul si lasati sa se inclazeasca bine - la 180-200 grade.
Intr-un bol bateti 2 oua intregi si 2 galbenusuri - adaugati mierea si 100g zahar pudra.
Le bateti bine cu un tel sau mixer.
Stingeti bicarbonatul cu otet si il adaugati la compozitia de mai sus.
Tot acolo adaugati scortisoara(si eventual cacao sau alte mirodenii preferati pentru turta dulce), amestecati.
Si la urma adaugati faina, amestecati cu o lingura sau spatula mai intai.
Adaugati in 2-3 runde, ca sa nu va iasa aluatul prea uscacios si tare - cantitatea necesara poate varia si depinde de marca fainii.
Presarati pe masa mai multa faina si scoateti aluatul pe masa - va fi ceva mai lipicios, sa mai aveti faina pe langa cele 500g din reteta.
Framantati si mai adaugati cate putina faiana pana obtineti un aluat omogen si nelipicios.
Ajutandu-va cu faina intindeti o foaie din aluatul de mai sus, sa fie cam de 5 mm grosime.
Taiati formele preferate, din resturi din nou formati o bila de aluat si repetati procedura cu intins-taiat.
BIscuitii le aranjati pe o tava teflonata sau asternuta cu hartie de copt.
Le coaceti in cuptorul preincalzit anterior - nu mai mult de 8-10 minute - daca le tineti prea mult se vor intari.
Dupa ce ati rezolvat tot aluatul si s-au copt toti biscuitii trecem la partea cu decoratul.
Puteti face glazura batand 2 albusuri cu 100g zahar pudra si 1 lingura zeama de lamaie - si decorati, ungeti cum va place. Aici aveti grija sa le uscati bine, altfel vor fi cam lipiciosi si va murdariti pe maini cand ii mancati.
Sau cumparati pasta de zahar colorata pentru decor - eu am luat setul de la Dr.Oetker, il vedeti in poza.
A fost mai comod si repede de lucrat, in plus mai multe culori, interesant si pentru copii.
Si acum partea cea mai placuta - cu toata familia se decoreaza biscuitii, dupa plac si imaginatie :)
La noi tati a fost cel mai inspirat, spre uimirea tuturor :)
Se usuca foarte repede pasta, asa ca in 15 minute deja se si pot servi cei mai pofticiosi membri.
Si gata, aveti deja aerul si spiritul sarbatorilor - Craciunului in casa :)
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.