Un aperitiv foarte apreciat la mine acasa, se fac nist foi mai groase ca cele de clatite, din ficat de pui(sau porc/vita) si se monteaza in forma de tort uns cu maioneza, usturoi.
Foarte important aici sa aveti o tigaie mica, sa fie mai mic tortul, cel din imagine are maxim 10-12cm. Va descurcati si cu una mai mare - dar va fi un tort cam mare, depinde si de nr de invitati pe care il aveti.
Recomand sa-l incercati neaparat, sigur o sa va placa - este gustos, satios si frumos.
Intr-un blender se pun ouale, ficateii, faina, laptele, sarea si piperul.
Se blendeaza bine.
Se incinge o tigaie mica, se unge cu putin ulei.
Turnati cate o jumatate de polonic din aluat, sau mai mult - ca sa fie o clatita mai groasa. Lasati la foc mic-mediu sa se coaca.
O intoarceti si lasati sa se rumeneasca si pe partea cealalta.
Daca cumva se rupe si nu vrea sa se tina foile mai adaugati jumatate de pahar de faina la aluat.
Pana se fac toate foile de clatite, pregatiti restul ingredientelor pentru tort:
- caliti in putin ulei ceapa taiata marunt si morcovii dati prin razatoare.
- maioneza se amesteca cu usturoiul pisat.
Gata cu foile de clatite - le-am pus una peste alta pe parcursul coacerii.
Si incepem sa montam tortul:
- punem prima foaie, ungem cu maioneza si presaram 1 lingura de morcov cu ceapa;
- urmatoarea foie se unge simplu cu maioneza
- mai departe alternati si repetati ca mai sus pana terminati toat foile, sau ati ajuns la inaltimea dorita a tortului.
Ultima foaie se unge cu mai multa maioneza, la fel si marginile tortului.
Aici ar fi bine sa-l lasati peste noapte sau cateva ore la frigider si apoi sa-l mai ungeti putin cu maioneza si sa treceti la pasul cu ornarea. Daca nu aveti timp, merge si asa, dar nu va fi la fel de fraged.
Il taiati felii mici, cam o portie pentru fiecare persoana.
Recomand sa-l taiati inainte de ornare si de a-l pune pe masa festiva.
Ornati cu verdeata taiata marunt, sau galbenus de oua fierte date prin razatoare.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.