Curry de cartofi

Așa cum pentru mulți utilizatori site-ul este o inspirație în bucătărie, așa și pentru mine a devenit o metodă de comunicare cu multe persoane interesante, și vă mulțumesc mult pentru comentariile și mesajele voastre, îmi dau elan, mă motivează și inspiră!

Prin site am primit un mail de la o persoană foarte deosebită(româncă), care locuiește în India și mi-a propus să mă ajute în învățarea unor rețete indiene simple și deosebite. Eu niciodată nu refuz așa ocazii, deci am început aventura cu bucătăria mirodeniilor.....tot ce am încercat și gătit până acum a fost extraordinar, mâncăruri simple, dar datorită modului de preparare și aromei deosebite sunt mai mult decât f. bune.

Acest curry de cartofi a fost printre primele mâncăruri încercate, și rămâne printre favorite, seamănă mult cu cartofii țărănești românești, dar.... mai aromați, un gust atât de complet și perfect, chiar merită să încercați.

Nu vă speriați de mirodenii, aici am făcut o adaptare din ce am găsit prin magazinele românești - turmeric-ul și curry se găsește pe la magazinele arabești sau pe net. Ghimbirul(merge și cel uscat, pudră) sigur îl găsiți în orice supermarket mai bunicel, deci... vă invit să încercați ceva nou și sigur o să fiți f. impresionați!

Ingrediente
Cartofi
800 g
   
Ceapă albă
2 buc
   
Usturoi (cățeii)
5 buc
   
Ardei roșu
1 buc
eu am luat din acela care nu-i iute, dacă vreți mai picant puneți ardei roșu iute
Ghimbir ras
1 lingura
sau 1 linguriță ghimbir pudră
Roșii cubulețe din conservă
200 g
sau 3 roșii proaspete
Ulei de floarea-soarelui
50 ml
   
Muștar boabe
1 lingura
   
Curcuma/turmeric
1 lingurita
   
Boia de ardei roșu dulce
1 lingura
sau chilli pudră, sau boia iute
Praf de curry
1 lingura
dacă aveți puteți adăuga și frunze de curry
Pătrunjel verde
2 linguri
tocat - merge aici și coriandru verde
Sare
1 lingurita
după gust
Pași de urmat
Pas 1

Cartofii se pun la fiert într-o cratiță mai mare. Când încep să fiarbă dați focul mai mic și lăsați 30-40 de minute.

Îi încercați cu cuțitul, dacă intră ușor, scurgeți apa fierbinte, turnați-scurgeți apă rece de 2 ori și îi curățați de coajă.

Curry de cartofi - Pas 1
Pas 2

Foarte important să pregătiți toate ingredientele la îndemână când începeți efectiv să gătiți. Procesul de preparare este f. rapid și să nu ardeți mâncarea până căutați următorul ingredient.

Deci, am pus pe o farfurie ceapa tocată, ardei mărunțit, usturoi și ghimbir pisat, roșiile se taie cubulețe - eu am folosit din conservă.

Curry de cartofi - Pas 2
Pas 3

Pe o farfurie puneți mirodeniile - muștarul boabe, curcuma, boia, sare și curry.

Curry de cartofi - Pas 3
Pas 4

Și începem procesul de preparare:

- într-o tigaie adâncă se toarnă uleiul, lăsați să se încingă apoi aruncați în el boabele de muștar.

Curry de cartofi - Pas 4
Pas 5

Imediat boabele vor începe să sară tare, deci acoperiți tigaia cu capac, ca să nu aveți toată bucătăria pestriță:)

Și veți observa că începe să miroasă parcă a floricele de porumb - deci este de bine.

Curry de cartofi - Pas 5
Pas 6

Cum auziți că boabele nu mai sar, scoateți capacul și adăugați ceapa+ardeiul - faceți focul mediu spre mic și amestecați continuu în tigaie.

Aveți grijă că ceapa se face foarte repede și riscați s-o ardeți dacă plecați de lângă tigaie chiar și pe 2-3 minute.

Curry de cartofi - Pas 6
Pas 7

Când ceapa se rumenește ușor adaugați ghimbirul și usturoiul - amestecați, apoi adăugați imediat curcuma și boia de ardei.

Amestecați și mai lăsați 1 minut la călit.

Curry de cartofi - Pas 7
Pas 8

Apoi urmează roșiile cuburi și praful de curry.

Amestecați și lăsați să fiarbă la foc mediu-încet aproximativ 5-7 minute.

Curry de cartofi - Pas 8
Pas 9

Ar trebui să vă iasă un sos de roșii foarte aromat, gros pe care să-l potriviți de sare.

Curry de cartofi - Pas 9
Pas 10

În sos adăugați cartofii tăiați cuburi cam de 1 cm latura, și chiar un pic zdrobiți cu mâinile.

Amestecați și lăsați 5-10 minute să se călească în sos.

Curry de cartofi - Pas 10
Pas 11

Serviți cu un sos de iaurt(urmează să vă pun și o rețetă de raita - sos indian de iaurt), lipii(urmează și rețeta de rotti) și cu verdeață presărată deasupra.

Poftă Bună!

Curry de cartofi - Pas 11

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (4 porții)
Timp de preparare:
15 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 60 min
Sursă: Swathi