Azi va mai arat o reteta indiana de care sunt foarte incantata si am repetat-o deja de vreo 4 ori in ultimele 2 saptamani. Este de la aceeasi prietena din India, deci o reteta gospodareasca, testata, fara multe complicatii dar cu un rezultat mai mult decat excelent.
O solutie buna daca nu aveti chef sa faceti paine de casa, dar vreti ceva bun, sanatos si repede pentru masa in familie. Sofia le mananca fara nimic, sunt bune si pentru a face niste sandwichuri mai interesante, shaorma de casa sau pur si simplu pentru a le manca cu niste sos delicios...
Imi amintesc foarte mult turtele bunicii coapte pe plita de la soba, si cu aceasta ocazie am facut si desertul preferat al copilariei mele - turte cu mac(vedeti ultimii pasi din reteta).
Intr-un bol mai adanc amestecati fainurile si praful de copt.
Cu bicarbonat ies ceva mai moi, dar nu se umfla asa bine - deci experimentati si va alegeti varianta care va place.
Adaugati laptele si iaurtul, amestecati cu o spatula sau lingura.
Mai adaugati 100 ml de apa daca observati ca aluatul este mai fainos.
Foarte important sa faceti aluatul moale.
Continuati sa framantati aluatul in bol, cu mainile.
Sau il scoateti pe masa presarata cu faina si framantati bine sa va iasa un aluat uniform si moale - pe parcurs mai adaugati faina ca sa nu se lipeasca de maini si masa.
Lasati aluatul sa se odihneasca 10-15 minute - acoperiti cu un prosop sau folie de plastic sa nu se usuce.
Apoi il mai framantati o data, timp de vreo 5 minute.
Impartiti aluatul in 16 bucati uniforme si le faceti bilute. Puneti pe masa si acoperiti cu folie sa nu se ususce.
Dupa 5 minute va apucati sa le intindeti cu sucitorul, faceti cercuri cam de 1.5 mm grosime.
In acelasi timp incingeti bine o tigaie mai veche, fara ulei!
Si puneti pe rand lipiile la copt, la foc mediu.
Veti observa cum incep sa se umfle.
Si tot mai mult.
Recunosc ca la primele 2 serii de lipii nu s-au umflat atat de frumos - dar nu a influentat mult gustul si textura.
Aceste umflaturi arata ca aluatul este bine facut.
Se intorc pe partea cealalta cand se rumenesc(apar niste pete usor maronii).
Si observati ca se umfla si mai mult, se fac ca niste pernute :)
Pe parcurs le scoateti si le puneti sub un prosop.
Pentru cine nu are probleme cu colesterolul, se pot unge fierbinti cu putin unt, vor fi si mai delicioase.
Asa coaceti toate lipiile, le serviti calde sau daca raman pentru a 2-a zi le tineti intr-o punga, sa nu se usuce.
Si aici un desert rapid, simplu si tare bun - marca "a la bunica" - TURTE CU MAC
Lipiile se rup bucatele mici, se adauga mac dupa preferinte si nuci, stafide, etc.
Faceti o jumatate de pahar de sirop - apa calda amestecata cu zahar, miere sau zahar brun(eu din asta am pus si a fost siropul mai maroniu), vanilie, scortisoara.
Turnati acest sirop peste lipiile cu mac, amestecati bine si lasati sa se patrunda cam 10-15 minute.
Si gata serviti si savurati :)
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.