Orez cu lamaie

Orez cu lamaie

De cand am dat-o in retetele cu specific indian descopar tot mai multe combinatii interesante de mancaruri, si nu a fost inca macar una pe care s-o stric - desi nu am chiar toate ingredientele si cunostintele perfecte.
Credeam eu ca deja stiu multe despre orez, dar se pare ca mai am de invatat...

Marea mea descoperire in aceasta perioada a fost orezul basmati - pe bune "regele" orezurilor, cel mai fin, gustos si frumos orez pe care l-am mancat vreodata. Si intr-o carte de retete ayurvedice am gasit foarte multe combinatii de garnituri de orez pe care o sa vi le arat pe parcurs - foarte bune si interesante, deosebite.

Prima reteta este aceasta, de orez cu lamaie - am testat-o mai intai pe orez simplu, rotund - inca nu-mi luasem orezul basmati - ca sa vad cum este combinatia si gustul. A iesit foarte bun, dar si mai bun a fost cand am facut-o deja in varianta exemplara, cu basmati .... asa o garnitura fina, fresh si aromata, de nu mai trebuie paine la nici o mancare.

Recomand sa incercati neaparat - orezul basmati se gaseste in magazinele arabesti, in hypermarket-uri(cel de la Riso Scotti este superb), si magazinul online www.indianfood.ro.

Ingrediente

Orez basmati
1 pahar
Apa
1.5 pahare
Lamaie
0.5 buc
Unt
50 g
Sare
1 lingurita
Curcuma/turmeric
0.5 lingurite
optional
Ulei de floarea soarelui
3 linguri
Baton de scotisoara
1 buc
Mustar boabe
0.5 lingurite
de preferat mustarul negru - eu nu am avut si am pus simplu, romanesc
Chimion(kumin)
0.25 lingurite
un varf de lingurita - este optional

Pasi de urmat

Pas 1

Aici este orezul basmati pe care l-am folosit atunci.

Orez cu lamaie - Pas 1
Pas 2

Cam asa arata - este subtire si lung.

Orez cu lamaie - Pas 2
Pas 3

Orezul se spala bine in 2-3 ape si se lasa in apa pentru 15-20 minute.

Orice reteta in care folositi orezul basmati presupune sa-l inmuiati in apa pentru acest timp.

Orez cu lamaie - Pas 3
Pas 4

Apoi il puneti intr-o sita sa se scurga bine de apa.

Orez cu lamaie - Pas 4
Pas 5

Pregatiti mirodeniile sa le aveti la indemana - batonul de scortisoara, mustarul si kuminul.

Orez cu lamaie - Pas 5
Pas 6

Intr-o cratita puneti la fiert 1.5 pahare de apa, cu sare si curcuma(este pentru o culoare de galben mai intens si un plus de aroma si vitamine).

Orez cu lamaie - Pas 6
Pas 7

Intr-o cratita mica(eu am folosit un tuci de fonta) se pune uleiul si lasati-l putin sa se incnga bine.

Adaugati scortisoara, mustarul si cuminul - cand mustarul va incepe sa sara acoperiti usor cu capac sa nu va fuga din cratita:)

Orez cu lamaie - Pas 7
Pas 8

Cand mustarul nu mai pocneste adaugati imediat orezul, amestecati periodic timp de cam 5 minute.

Orez cu lamaie - Pas 8
Pas 9

Intre timp a fiert si apa cu turmeric, faceti focul mic sub tuci si adaugati cate putin din apa fiarta anterior.

Aveti grija sa adaugati cate putin apa pentru ca fiind foarte incins tuciul s-ar putea sa clocoteasca destul de intens si sa va stropeasca aragazul.

Orez cu lamaie - Pas 9
Pas 10

Amestecati  bine pana orezul si apa incep sa fiarba.

Orez cu lamaie - Pas 10
Pas 11

Apoi dati focul mic sub tuci, acoperiti cu un capac si lasati sa fiarba la foc incet cam 15 minute, pana se absoarbe toata apa.

Atentie! Orezul nu se mai amesteca in continuare deloc, in timpul fierberii se formeaza niste canale prin care circula aburii, daca amestecati aceste canale nu vor mai fi si orezul poate sa va iasa la fund fiert, deasupra crud.

Orez cu lamaie - Pas 11
Pas 12

Dupa ce orezul a absorbit toata apa, ridicati capacul si stropiti-l uniform cu zeama de la jumatate de lamaie.

Orez cu lamaie - Pas 12
Pas 13

Deasupra puneti untul taiat bucatele.

Orez cu lamaie - Pas 13
Pas 14

Acoperiti cu capac, mai lasati sa fiarba 2 minute si apoi stingeti focul.

Ar fi bine sa-l mai lasati asa acoperit inca 10-15 minute, sa se patrunda bine.

Orez cu lamaie - Pas 14
Pas 15

Inainte de a-l servi la masa, scoateti batonul de scortisoara,  amestecati usor cu furculita in tuci si apoi il puneti in farfurii.

Iese bob cu bob, pufos si foarte aromat - excelent!

Daca nu aveti initial cate ceva din mirodenii puteti sa le omiteti - dar mare descoperire o sa faceti cat de fin si bun miros aduce scortisoara la aceasta garnitura de orez.

Pofta Buna!

Orez cu lamaie - Pas 15

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (7-8 portii)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:
Nota: 5 (6 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Lianulia
Lianulia 11 Feb 2013, 16:18

Lena, in loc de baton de scortisoara se poate folosi scortisoara praf? Pare foarte buna reteta si as vrea sa o incerc. Multumesc.

lena
Elena (lena) Lianulia 11 Feb 2013, 16:20

Poti sa nu pui deloc, sau daca este praf o pui la urma cand adaugi si lamaia - cam un varf de cutit pentru inceput.

elenabordianu
elena bordianu (elenabordianu) 19 Feb 2013, 08:50

L-am facut aseara, nu am avut basmati , dar a iesit si cu orez lung, am avut emotii, nu prea imi inchipuiam cum o sa fie la gust, dar......surpriza si sotului i-a placut, care nu e adept al orezului!!!!

Data viitoare incerc cu basmati, lena vroiam sa te inreb daca pui scortisoara la sfirsit si nu mesteci, cum iese?????

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) elena bordianu (elenabordianu) 19 Feb 2013, 10:14

Amesteci inainte sa pui in farfurii(daca pui scortisoara macinata), cea intreaga trebuie sa fiarba impreuna cu orezul ca sa lase aroma.

elenabordianu
elena bordianu (elenabordianu) 19 Feb 2013, 15:13

bine data viitoare incerc cu basmati si cu scortisoara!!!!!

Lianulia
Lianulia 16 Mar 2013, 21:43

Lena, inca o intrebare, pentru ca maine ii vine randul retetei asteia, dar n-am mustar boabe si este totul inchis - pot folosi clasic, fara sa se modifice prea tare reteta? Multumesc (pentru raspuns si in general pentru retete, care sunt pe gustul meu si al sotului).

lena
Elena (lena) Lianulia 16 Mar 2013, 22:20

Da, sigur ca poti sa faci si fara mustar.

Cori
Cori 31 Mar 2013, 19:41

Foarte, foarte bun orezul, delicios! Tare mult ne place. Nu am pus scortisoara, nu am avut curaj. 

Poza mea pentru reteta:
timotei
timotei 19 Jun 2013, 03:41

Fetelor aveti curajul sa puneti scortisoara ,eu nu folosesc deloc scortisoara nici la prajituri la nimik din cauza ca niciunui nui place, dar aici am pus si sa mincat tot ,si lam facut de citeva ori .

irinamaria
Irina (irinamaria) 01 Aug 2013, 07:18

L-am facut impreuna cu puiul cu spanac. Au iesit deosebit de bune amandoua. Nota 10, Lena! Am urmat reteta pas cu pas (combinatia cu batonul de scortisoara este intr-adevar neasteptat de buna), am omis doar lamaia (uitasem sa o cumpar). Maine le mai fac o data, cu toate ingredientele de data asta.

Nota mea pentru reteta:
Katrin
Katrin 31 Oct 2013, 10:08
Vai cate arome! 

Cu siguranta il voi incerca si eu. Eu fac orezul in oala de lut, la cuptor. De cand am descoperit aceasta metoda nu am mai facut niciodata la aragaz. Pun toate ingredientele o data (doar carnea preparata in prealabil-daca il fac cu carne), pun capacul si dau la cuptor. 

tiki
tiki 04 Nov 2013, 15:53

Buna. Am citit de curiozitate aceasta reteta,vazand ca e indiana. Da,multe mirodenii si inca ar mai trebui.Fata mea locuieste in Londra intr-un cartier  indian si toti chiriasii (5) cu care sta sunt indieni. Am fost si eu acolo la un mag.indian si orezul se vinde in cantitati mari. Cel mai mic pachet 5 kg. Prietena ei, facea zilnic.Am mancat si eu si mi-am luat multe cutii cu mirodenii ptr.:carne de pui,porc,peste,tocata.F,aromate si iuti. Ceea ce putem sa punem si noi in orez ca se gaseste si aici e o cutie de Chick peas (naut).Pus deodata cu orezul ca nu se zdrobeste. Ar mai fi multe de spus,dar poate nu intereseaza. O zi buna.

tiki
tiki 04 Nov 2013, 16:17

Imi cer scuze Lena. Am intrat sa scriu comentariul de sus ca sa te felicit ce bine ai scris-stiut- reteta de orez exact cum o fac ei - indienii si chiar asta am omis. Of,of. Bravo.. Esti de nota 100. Ma bucur mult ca te-am "descoperit". Multumesc .Pupici.

Katrin
Katrin 04 Nov 2013, 21:43

Vai Lena am facut dupa reteta ta...Doamneee fereste ce bunatate a mai iesit :) Sotul meu a recunoscut in timp ce manca ca tareeee mai era sceptic de cum va iesi orezul la cate arome a vazut ca i-am pus. Sincer...si eu ma ingrijoram de batonul ala de scortisoasa ce i-o face oare orezului :))) Dar pe de alta parte era intr-un fel linistita fiindca doar e reteta de la tine de pe site, testata de profesionista. Multumesc mult !!! Poza atasata. Ce se vede acolo este "Puiul cu radacina de telina", dar comment-ul dat la locul lui nu aici :)

Poza mea pentru reteta:
tiki
tiki 05 Dec 2013, 08:42

Buna. Bun gust acest orez. Langa, e batonul de scortisoara,sa nu se confunde cu un carnat.. Tin minte cand a fost acasa fata mea cu prietena ei-indianca- a facut asa ceva si nu aveam baton de scortisoara (de atunci nu-mi mai lipseste), numai praf, si nu a vrut sa puna. Asa de frumos miroase in casa, parca am facut prajitura.  Reteta de nota 100. Pupici.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
timotei
timotei 26 Feb 2014, 01:18

Eu nu am pus lamîe ca nu ne place ,in rest nota 10

Poza mea pentru reteta:
irinamaria
Irina (irinamaria) 22 Mar 2014, 19:13

Deja fac orezul asta pentru a patra sau a cincea oara. Este EXCELENT! Una dintre retetele preferate de pe site-ul asta si cel mai gustos orez pe care l-am mancat pana acum. Lena, nota 10 nu ar fi suficient... 

tiki
tiki 11 Apr 2014, 12:26

Buna. L-am facut din nou, si-l postez,deoarece data trecuta nu am avut turmenic. F. f. bun,aromat,aspectuos, are tot ce trebuie.

tiki
tiki 11 Apr 2014, 12:27

Din nou poza.

Poza mea pentru reteta:
tiki
tiki 28 Oct 2014, 16:29

Ooo, vad ca numai eu mananc orez pe aici. Am facut astazi de curiozitate, nu mai mancasem niciodata orez negru (imperial !!! ), dupa aceasta reteta. Am pus si turmenic, desi nu era nevoie ptr.culoare,dar am vazut ca are si ceva gust. Acest orez are cu totul alta textura, alt gust, timpul de fierbere(si inmuiere mult mai lung...), dar cel mai sanatos dintre toate felurile de orez. (dau amanunte pe Forum),si pe cel alb,  l-am facut dupa reteta Garnitura de orez cu unt.  Minunat, si aspectuos. Pupici.

Poza mea pentru reteta:
Adris
Adris 20 Jan 2015, 00:34

In sfirsit am reusit sa prepar un orez cum demult imi doream, pufos, nelipicios si aromat. Credeam ca doar in restaurantele cu mincare asiatica il pot savura, ei bine de acum incolo si in bucataria mea. De acum inainte nu mai cochetez si cu alte siteuri culinare, LaLena m-ai cucerit definitiv!!! Multumesc pentru tot ceea ce faci aici!!!

Nota mea pentru reteta:
timotei
timotei 24 May 2015, 07:39

Poza mea pentru reteta:
alinutza7
alinutza7 22 Jan 2016, 20:40

Aceasta reteta este minunata am preparato de nenumarate ori si e super ,un gust atit de bun si aromat ,toti au ramas profund multumiti de asa cina !!!❤️👌🏻👍 va multumesc mult 💋

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
AdelinaSrinivasan904
Adelina Srinivasan (AdelinaSrinivasan904) 17 Feb 2017, 04:55

Si eu il fac!

AdelinaSrinivasan904
Adelina Srinivasan (AdelinaSrinivasan904) 17 Feb 2017, 04:57

Si eu il fac! E delicios!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta: