De cand am dat-o in retetele cu specific indian descopar tot mai multe combinatii interesante de mancaruri, si nu a fost inca macar una pe care s-o stric - desi nu am chiar toate ingredientele si cunostintele perfecte.
Credeam eu ca deja stiu multe despre orez, dar se pare ca mai am de invatat...
Marea mea descoperire in aceasta perioada a fost orezul basmati - pe bune "regele" orezurilor, cel mai fin, gustos si frumos orez pe care l-am mancat vreodata. Si intr-o carte de retete ayurvedice am gasit foarte multe combinatii de garnituri de orez pe care o sa vi le arat pe parcurs - foarte bune si interesante, deosebite.
Prima reteta este aceasta, de orez cu lamaie - am testat-o mai intai pe orez simplu, rotund - inca nu-mi luasem orezul basmati - ca sa vad cum este combinatia si gustul. A iesit foarte bun, dar si mai bun a fost cand am facut-o deja in varianta exemplara, cu basmati .... asa o garnitura fina, fresh si aromata, de nu mai trebuie paine la nici o mancare.
Recomand sa incercati neaparat - orezul basmati se gaseste in magazinele arabesti, in hypermarket-uri(cel de la Riso Scotti este superb), si magazinul online www.indianfood.ro.
Aici este orezul basmati pe care l-am folosit atunci.
Cam asa arata - este subtire si lung.
Orezul se spala bine in 2-3 ape si se lasa in apa pentru 15-20 minute.
Orice reteta in care folositi orezul basmati presupune sa-l inmuiati in apa pentru acest timp.
Apoi il puneti intr-o sita sa se scurga bine de apa.
Pregatiti mirodeniile sa le aveti la indemana - batonul de scortisoara, mustarul si kuminul.
Intr-o cratita puneti la fiert 1.5 pahare de apa, cu sare si curcuma(este pentru o culoare de galben mai intens si un plus de aroma si vitamine).
Intr-o cratita mica(eu am folosit un tuci de fonta) se pune uleiul si lasati-l putin sa se incnga bine.
Adaugati scortisoara, mustarul si cuminul - cand mustarul va incepe sa sara acoperiti usor cu capac sa nu va fuga din cratita:)
Cand mustarul nu mai pocneste adaugati imediat orezul, amestecati periodic timp de cam 5 minute.
Intre timp a fiert si apa cu turmeric, faceti focul mic sub tuci si adaugati cate putin din apa fiarta anterior.
Aveti grija sa adaugati cate putin apa pentru ca fiind foarte incins tuciul s-ar putea sa clocoteasca destul de intens si sa va stropeasca aragazul.
Amestecati bine pana orezul si apa incep sa fiarba.
Apoi dati focul mic sub tuci, acoperiti cu un capac si lasati sa fiarba la foc incet cam 15 minute, pana se absoarbe toata apa.
Atentie! Orezul nu se mai amesteca in continuare deloc, in timpul fierberii se formeaza niste canale prin care circula aburii, daca amestecati aceste canale nu vor mai fi si orezul poate sa va iasa la fund fiert, deasupra crud.
Dupa ce orezul a absorbit toata apa, ridicati capacul si stropiti-l uniform cu zeama de la jumatate de lamaie.
Deasupra puneti untul taiat bucatele.
Acoperiti cu capac, mai lasati sa fiarba 2 minute si apoi stingeti focul.
Ar fi bine sa-l mai lasati asa acoperit inca 10-15 minute, sa se patrunda bine.
Inainte de a-l servi la masa, scoateti batonul de scortisoara, amestecati usor cu furculita in tuci si apoi il puneti in farfurii.
Iese bob cu bob, pufos si foarte aromat - excelent!
Daca nu aveti initial cate ceva din mirodenii puteti sa le omiteti - dar mare descoperire o sa faceti cat de fin si bun miros aduce scortisoara la aceasta garnitura de orez.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.