Prăjitura este foarte bună, se prepară chiar simplu și sigur o să placă la toți. Eu pe viitor cred că aș însiropa puțin blatul înainte să pun crema, dar nu-i obligatoriu - prăjitura "O noapte la Veneția" este de efect și gustoasă fără această mică corecție.
Preparăm blatul prăjiturii care va fi format din 2 straturi - unul alb, cu cocos și altul maro cu cacao.
Deci, stratul alb:
- Într-un bol puneți 6 albușuri(gălbenușurile le păstrați pentru cremă)
- Le bateți spumă tare, apoi adăugați una câte una 6 linguri de zahăr.
- Adăugați nuca de cocos și 5 linguri de făină, mixați ușor.
- Turnați aluatul într-o tavă de cuptor, așternută cu hârtie de copt(eu am folosit una dreptunghiulară de aproximativ 30x20 cm).
- Întindeți bine și nivelați pe toată tava.
Acum facem stratul maro:
- Într-un bol bateți spumă albă 4 ouă cu 4 linguri de zahăr
- Adăugați 4 linguri de făină, praful de copt și 2 linguri de cacao - mixați ușor.
- Acest aluat se toarnă peste cel din tavă, se nivelează și se întinde pe toată suprafața.
Acest blat din 2 aluaturi se coace la foc mediu(180 grade) aproximativ 35 minute, până trece testul scobitorii.
Lăsați să se răcească bine.
Într-un bol metalic/sticlă sau cratiță puneți cele 6 gălbenușuri de mai sus, 150 grame de zahăr și 5 linguri de lapte.
Puneți bolul pe baie de aburi și amestecați periodic până compoziția se îngroașă puțin.
Când este gata o dați la o parte și lăsați să se răcească bine.
Untul(200g) moale se bate spumă cu mixerul și se adaugă câte puțin din compoziția de gălbenușuri preparate la aburi. Adăugați câte 1-2 linguri treptat, să nu se taie compoziția.
Cam așa arată produsul final, după ce am incorporat tot.
Blatul recomand să-l însiropați cu puțin sirop preparat din apă, zahăr, vanilie, cafea, etc. Puneți crema peste blatul răcorit, întindeți și nivelați bine.
O puneți la frigider sau la rece - în acest timp preparați glazura:
- se topesc într-o cratiță ciocolata amăruie, 2 linguri de lapte și 50g de unt - amestecați bine și după ce se topesc și se încorporează toate, lăsați să se răcorească bine.
Turnați glazura abia caldă(aveți grijă, dacă este prea fierbinte, va topi untul și va strica puțin nivelul cremei).
Nivelați și dați la rece.
Lăsați să se pătrundă bine câteva ore, apoi porționați și savurați.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.