Prăjitura "O noapte la Veneția"

Prăjitura este foarte bună, se prepară chiar simplu și sigur o să placă la toți. Eu pe viitor cred că aș însiropa puțin blatul înainte să pun crema, dar nu-i obligatoriu - prăjitura "O noapte la Veneția" este de efect și gustoasă fără această mică corecție.

Ingrediente
Ouă
10 buc
   
Zahăr
150 g
plus 10 linguri
Nucă de cocos
100 g
   
Făină
9 linguri
   
Cacao pudră
2 linguri
   
Praf de copt
1 lingurita
   
Lapte
7 linguri
   
Unt
250 g
untul să fie moale, la temperatura camerei
Ciocolată neagră/amăruie
100 g
eu folosesc Primola sau ciocolată amăruie marca Ikea
Pași de urmat
Pas 1

Preparăm blatul prăjiturii care va fi format din 2 straturi - unul alb, cu cocos și altul maro cu cacao.

Deci, stratul alb:

- Într-un bol puneți 6 albușuri(gălbenușurile le păstrați pentru cremă)

- Le bateți spumă tare, apoi adăugați una câte una 6 linguri de zahăr.

Prăjitura "O noapte la Veneția" - Pas 1
Pas 2

- Adăugați nuca de cocos și 5 linguri de făină, mixați ușor.

Prăjitura "O noapte la Veneția" - Pas 2
Pas 3

- Turnați aluatul într-o tavă de cuptor, așternută cu hârtie de copt(eu am folosit una dreptunghiulară de aproximativ 30x20 cm).

- Întindeți bine și nivelați pe toată tava.

Prăjitura "O noapte la Veneția" - Pas 3
Pas 4

Acum facem stratul maro:

- Într-un bol bateți spumă albă 4 ouă cu 4 linguri de zahăr

Prăjitura "O noapte la Veneția" - Pas 4
Pas 5

- Adăugați 4 linguri de făină, praful de copt și 2 linguri de cacao - mixați ușor.

Prăjitura "O noapte la Veneția" - Pas 5
Pas 6

- Acest aluat se toarnă peste cel din tavă, se nivelează și se întinde pe toată suprafața.

Prăjitura "O noapte la Veneția" - Pas 6
Pas 7

 Acest blat din 2 aluaturi se coace la foc mediu(180 grade) aproximativ 35 minute, până trece testul scobitorii.

Lăsați să se răcească bine.

Prăjitura "O noapte la Veneția" - Pas 7
Pas 8

Într-un bol metalic/sticlă sau cratiță puneți cele 6 gălbenușuri de mai sus, 150 grame de zahăr și 5 linguri de lapte.

Puneți bolul pe baie de aburi și amestecați periodic până compoziția se îngroașă puțin.

Prăjitura "O noapte la Veneția" - Pas 8
Pas 9

Când este gata o dați la o parte și lăsați să se răcească bine.

Prăjitura "O noapte la Veneția" - Pas 9
Pas 10

Untul(200g) moale se bate spumă cu mixerul și se adaugă câte puțin din compoziția de gălbenușuri preparate la aburi. Adăugați câte 1-2 linguri treptat, să nu se taie compoziția.

Prăjitura "O noapte la Veneția" - Pas 10
Pas 11

Cam așa arată produsul final, după ce am incorporat tot.

Prăjitura "O noapte la Veneția" - Pas 11
Pas 12

Blatul recomand să-l însiropați cu puțin sirop preparat din apă, zahăr, vanilie, cafea, etc. Puneți crema peste blatul răcorit, întindeți și nivelați bine.

O puneți la frigider sau la rece - în acest timp preparați glazura:

- se topesc într-o cratiță ciocolata amăruie, 2 linguri de lapte și 50g de unt - amestecați bine și după ce se topesc și se încorporează toate, lăsați să se răcorească bine.

Prăjitura "O noapte la Veneția" - Pas 12
Pas 13

Turnați glazura abia caldă(aveți grijă, dacă este prea fierbinte, va topi untul și va strica puțin nivelul cremei).

Nivelați și dați la rece.

Prăjitura "O noapte la Veneția" - Pas 13
Pas 14

Lăsați să se pătrundă bine câteva ore, apoi porționați și savurați.

Poftă Bună!

Prăjitura "O noapte la Veneția" - Pas 14

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (12-15 porții)
Timp de preparare:
120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min
Sursă: Natalia