Fiind acum la regim dacă m-ați întreba ce aș pofti să mănânc de dulce - aș zice că nu vreau nimic deosebit, nici prăjituri, nici ciocolate - dar această tartă aș servi cu mare plăcere! Deși este o tartă mai light în grăsimi, întrece la gust, aromă și textură orice tartă clasică de fructe.
Blatul de ovăz este o mare chestie, face tarta puțin mai crocantă și o textură mai interesantă, iar după ce mai absoarbe din zeama de fructe e o nebunie...
Recomand s-o încercați cu orice fructe congelate aveți: vișine, coacăze, afine, căpșuni (eu le pun așa congelate, nu le mai decongelez) - și neapărat să încercați să le combinați și cu mere, deși nu este obligatoriu.
Într-un robot se pun fulgii de ovăz, făina, 50 ml de zahăr, 1 ou și untul.
Se mixează bine până se formează un aluat omogen.
Iese ca un aluat obișnuit de tartă, puțin lipicios și mai tare.
Acesta se întinde cu mâinile (sau cu sucitorul) și se pune în forma de tartă (nu am uns-o cu ulei).
Presați bine cu degetele ca să vină perfect pe formă.
Peste aluat se pun fructele congelate și felii de mere (dacă vreți).
Fructele pot fi și congelate și decongelate, eu am făcut și așa și așa, nu a fost nici o diferență - doar că este mai comod, dacă vă vine brusc să faceți tarta, nu mai trebuie decongelate fructele din timp.
Într-un bol se amestecă 1 ou, laptele și 50 ml de zahăr.
Se toarnă această compoziție peste fructele din tavă și se pune la cuptor - la 180 grade, pentru aproximativ 40 minute.
După ce s-a copt, lăsați să se răcorească bine, este și mai gustoasă dacă o lăsați câteva ore sau chiar peste noapte.
Înainte de servire se poate orna cu zahăr pudră.
Tarta de mai sus am făcut-o cu coacăze roșii și mere. Aceasta de aici este cu coacăze negre și mere.
Variațiile de fructe pot fi după cum vreți și aveți, oricum va fi delicioasă și sănătoasă - cu ușoară aromă de unt, fructe și crocantă.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.