Chec cu cafea și miere (de post)

Încă un desert de post, cu aromă de cafea și miere - interesant faptul că se face fără ulei, cum sunt alte chec-uri de post.

Este aromat, umed, moale, a plăcut la toți cei care au gustat din el, deci vă recomand :)

Ingrediente
Cafea
250 ml
cafea naturală fiartă la ibric
Zahăr
1 pahar
pahar de 250 ml
Miere
2 linguri
   
Bicarbonat de sodiu
1 lingurita
   
Făină albă
300 g
   
Nuci tocate
0.5 pahare
eu am pus migdale
Fructe uscate(stafide, caise, prune, etc)
0.5 pahare
   
Sare
0.25 lingurite
   
Pași de urmat
Pas 1

Fierbeți cafeaua, lăsați-o 10 minute apoi o strecurați (250ml) într-un bol sau cană mai mare.

Adăugați 1 pahar de zahăr, 2 linguri de miere și amestecați bine cu o lingură până se dizolvă complet zahărul.

Chec cu cafea și miere (de post) - Pas 1
Pas 2

Turnați amestecul de cafea în bolul în care veți face aluatul.

Adăugați nucile.

Chec cu cafea și miere (de post) - Pas 2
Pas 3

Urmează fructele uscate - eu am pus caise uscate și stafide negre.

Apoi puneți bicarbonatul (nu se stinge) și sarea - amestecați bine.

Chec cu cafea și miere (de post) - Pas 3
Pas 4

Apoi adăugați făina și amestecați bine cu un tel.

Chec cu cafea și miere (de post) - Pas 4
Pas 5

Trebuie să vă iasă un aluat ca o smântână mai groasă.

Chec cu cafea și miere (de post) - Pas 5
Pas 6

Turnați-l într-o tavă de chec așternută cu hârtie de copt sau într-o formă rotundă de 26 cm.

Îl puneți la cuptor pentru 1 oră la temperatura de 180 grade.

Chec cu cafea și miere (de post) - Pas 6
Pas 7

Dacă la un moment dat în timpul coacerii se rumenește prea tare să puneți o folie de aluminiu peste el, ca să nu-l ardeți.

Dar timpul de copt să-l țineți la maxim, fiind cu miere și bicarbonat trebuie să se coacă mai mult decât checurile clasice.

Chec cu cafea și miere (de post) - Pas 7
Pas 8

Am făcut acest chec de 2 ori, prima dată nu am avut bicarbonat și am pus praf de copt. A ieșit complet altfel, bunicel dar nu a crescut foarte bine și a fost mai alb, îl vedeți în poză.

Deci mierea și bicarbonatul sunt obligatorii împreună!

Chec cu cafea și miere (de post) - Pas 8
Pas 9

Aici cu miere și bicarbonat - vedeți și culoarea mai maronie specifică copturilor cu miere, este și mai crescut decât cel cu praf de copt.

Lăsați să se răcorească bine apoi serviți.

Poftă Bună!

Chec cu cafea și miere (de post) - Pas 9

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (1 chec mediu)
Timp de preparare:
45 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 15 min