Încă un desert de post, cu aromă de cafea și miere - interesant faptul că se face fără ulei, cum sunt alte chec-uri de post.
Este aromat, umed, moale, a plăcut la toți cei care au gustat din el, deci vă recomand :)
Fierbeți cafeaua, lăsați-o 10 minute apoi o strecurați (250ml) într-un bol sau cană mai mare.
Adăugați 1 pahar de zahăr, 2 linguri de miere și amestecați bine cu o lingură până se dizolvă complet zahărul.
Turnați amestecul de cafea în bolul în care veți face aluatul.
Adăugați nucile.
Urmează fructele uscate - eu am pus caise uscate și stafide negre.
Apoi puneți bicarbonatul (nu se stinge) și sarea - amestecați bine.
Apoi adăugați făina și amestecați bine cu un tel.
Trebuie să vă iasă un aluat ca o smântână mai groasă.
Turnați-l într-o tavă de chec așternută cu hârtie de copt sau într-o formă rotundă de 26 cm.
Îl puneți la cuptor pentru 1 oră la temperatura de 180 grade.
Dacă la un moment dat în timpul coacerii se rumenește prea tare să puneți o folie de aluminiu peste el, ca să nu-l ardeți.
Dar timpul de copt să-l țineți la maxim, fiind cu miere și bicarbonat trebuie să se coacă mai mult decât checurile clasice.
Am făcut acest chec de 2 ori, prima dată nu am avut bicarbonat și am pus praf de copt. A ieșit complet altfel, bunicel dar nu a crescut foarte bine și a fost mai alb, îl vedeți în poză.
Deci mierea și bicarbonatul sunt obligatorii împreună!
Aici cu miere și bicarbonat - vedeți și culoarea mai maronie specifică copturilor cu miere, este și mai crescut decât cel cu praf de copt.
Lăsați să se răcorească bine apoi serviți.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.