Inca un desert de post, cu aroma de cafea si miere - interesant faptul ca se face fara ulei, cum sunt alte chec-uri de post.
Este aromat, umed, moale, a placut la toti cine a gustat din el, deci va recomand :)
Fierbeti cafeaua, lasati-o 10 minute apoi o strecurati(250ml) intr-un bol sau cana mai mare.
Adaugati 1 pahar de zahar, 2 linguri de miere si amestecati bine cu o lingura pana se dizolva complet zaharul.
Turnati amestecul de cafea in bolul in care veti face aluatul.
Adaugati nucile.
Urmeaza fructele uscate - eu am pus caise uscate si stafide negre.
Apoi puneti bicarbonatul(nu se stinge) si sarea - amestecati bine.
Apoi adaugati faina si amestecati bine cu un tel.
Trebuie sa va iasa un aluat ca o smantana mai groasa.
Turnati-l intr-o tava de chec asternuta cu hartie de copt sau intr-o forma rotunda de 26 cm.
Il puneti la cuptor pentru 1 ora la temperatura de 180 grade.
Daca la un moment dat in timpul coacerii se rumeneste prea tare sa puneti o folie de aluminiu peste el, ca sa nu-l ardeti.
Dar timpul de copt sa-l tineti la maxim, fiind cu miere si bicarbonat trebuie sa se coaca mai mult decat checurile clasice.
Am facut acest chec de 2 ori, prima data nu am avut bicarbonat si am pus praf de copt. A iesit complet altfel, bunicel dar nu a crescut foarte bine si a fost mai alb, il vedeti in poza.
Deci mierea si bicarbonatul sunt obligatorii impreuna!
Aici cu miere si bicarbonat - vedeti si culoarea mai maronie specifica copturilor cu miere, este si mai crescut decat cel cu praf de copt.
Lasati sa se racoreasca bine apoi serviti.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.