Foarte simplă rețetă dar cu un rezultat foarte bun. Am folosit aluatul de pe un site, modul de asamblare de pe altul, amândouă destul de reușite. Puteți folosi orice file de pește preferat, este important să fie fără oase - aluatul tot puteți să-l folosiți pe cel de foietaj din comerț sau drojdie.
Mai întâi se pregătește aluatul pentru plăcintă. Dacă veți lua din comerț aluat de foietaj se pot omite pașii următori.
Într-un bol de pune 1 pahar de apă sau lapte cald, 1 ou, 1/4 de linguriță de sare și 1 linguriță de zahăr.
Se amestecă bine ingredientele de mai sus, apoi se adaugă drojdia fărâmițată și iar se amestecă până se dizolvă.
Adăugați făina și amestecați bine.
Când ați adunat puțin aluatul puneți untul moale și frământați bine până nu se mai lipește de mâini. Dacă este nevoie mai presărați făină.
Când aluatul este uniform și nu se mai lipește de mâini îl puneți într-un bol curat, acoperiți cu folie și lăsați la un loc cald să crească bine.
Ar trebui să crească în volum cam de 2 ori.
După ce a crescut îl mai frământați puțin și peste 10 min este gata să fie folosit la plăcintă.
File-ul de pește se spală bine și se lasă să se scurgă de apă.
Ceapa se taie bucățele medii și se rumenește în ulei.
Aluatul se împarte în 2 bucăți, din fiecare se face câte o plăcintă.
Se întinde o foaie rotundă de 3-4 mm grosime, din fiecare bucată de aluat, pe mijloc se pune filetul de pește (se sărează și piperează puțin).
Deasupra peștelui se pune ceapa prăjită, sau maioneza (dacă folosiți).
Aluatul se taie fâșii uniforme și se "împletește" - se pune una după alta fiecare bucată de aluat, așa cum se vede în poză.
Plăcintele astfel formate se pun în tava de cuptor, unsă cu puțin ulei. Se ung cu gălbenuș de ou deasupra și se pun la cuptor aproximativ o oră, până se rumenesc.
Când sunt coapte se lasă puțin să se răcorească, apoi se porționează.
Plăcinta este foarte bună și caldă și rece.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.