Foarte simpla reteta dar cu un rezultat foarte bun. Am folosit aluatul de pe un site, modul de asamblare de pe altul, amandoua destul de reusite. Puteti folosi orice file de peste preferat, este important sa fie fara oase - aluatul tot puteti sa-l folositi pe cel de foietaj din comert sau drojdie.
Mai intai se pregateste aluatul pentru placinta. Daca veti lua din comert aluat de foietaj se pot omite pasii urmatori.
Intr-un bol de pune 1 pahar de apa sau lapte cald, 1 ou, 1/4 de lingurita de sare si 1 lingurita de zahar.
Se amesteca bine ingredientele de mai sus, apoi se adauga drojdia faramitata si iar se amesteca pana se dizolva.
Adaugati faina si amestecati bine.
Cand ati adunat putin aluatul puneti untul moale si framantati bine pana nu se mai lipeste de maini. Daca este nevoie mai presarati faina.
Cand aluatul este uniform si nu se mai lipeste de maini il puneti intr-un bol curat, acoperiti cu folie si lasati la un loc cald sa creasca bine.
Ar trebui sa creasca in volum cam de 2 ori.
Dupa ce a crescut il mai framantati putin si peste 10 min este gata sa fie folosit la placinta.
File-ul de peste se spala bine si se lasa sa se scurga de apa.
Ceapa se taie bucatele medii si se rumeneste in ulei.
Aluatul se imparte in 2 bucati, din fiecare se face cate o placinta.
Se intinde o foaie rotunda de 3-4 mm grosime, din fiecare bucata de aluat, pe mijloc se pune fileul de peste(se sareaza si pipereaza putin).
Deasupra pestelui se pune ceapa prajita, sau maioneza(daca folositi).
Aluatul se taie fashii uniforme si se "impleteste" - se pune una dupa alta fiecare bucata de aluat, asa cum se vede in poza.
Placintele astfel formate se pun in tava de cuptor, unsa cu putin ulei. Se ung cu galbenus de ou deasupra si se pun la cuptor aproximativ o ora, pana se rumenesc.
Cand sunt coapte se lasa putin sa se racoreasca, apoi se portioneaza.
Placinta este foarte buna si calda si rece.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.