Am pus multe rețete pe site cu năut și de obicei recomandam să-l cumpărați gata la conservă - este mai simplu atunci când gătiți foarte rar doar un mic pate sau hummus de năut. Dar dacă vreți să gătiți și alte rețete cu năut recomand să vă faceți altfel aprovizionările sau rezervele de năut fiert.
Nouă au început să ne placă tot mai mult mâncărurile cu năut - diverse chiftele de năut, curry de năut, hummusul... - în acest caz am început să-l fierb și să-l congelez pentru a avea oricând la îndemână și la costuri mult mai mici decât cel de la conservă.
Deși durează până se face, chiar merită efortul, după ce v-ați făcut rezervele nu mai aveți grija lui, și oricând aveți la îndemână o posibilitate de garnitură/mâncare sănătoasă.
Eu cumpăr de obicei năutul în magazinele arabești de tip Halal - este mai ieftin, mai mare ca bob și fierbe mult mai bine decât cel care îl găsesc în plafar.
Turnați năutul într-un vas mai mare și adăugați apă cât să acopere de 5-6 ori volumul lui.
Puneți și o linguriță de bicarbonat în apă - va grăbi ulterior fierberea năutului.
Din alte recomandări am mai pus bicarbonat și direct la începutul fierberii în cratița cu apă fierbinte - aici să aveți grijă, se va face o spumă mare care trebuie s-o luați repede, să nu vă murdărească aragazul.
Lăsați peste noapte la înmuiat năutul - dacă între timp observați că s-a mărit prea mult în volum și nu mai este acoperit de apă, mai adăugați.
A 2-a zi îl scurgeți de apă, spălați bine și puneți la fiert în multă apă, să acopere cam de 2 ori volumul lui.
Când începe să fiarbă va face spumă, o luați ușor cu o lingură, faceți focul mic și lăsați-l vreo 2 ore.
Eu nu pun plante aromatice la fiert (frunză de dafin, ceapă, rozmarin) pentru că vreau să am un năut neutru la gust, bun pentru orice preparat (chiar și ca un blat de tartă dulce dietetică).
Aveți grijă să fiarbă încet și dacă mai este nevoie, pe parcurs completați cu apă fiartă/clocotită.
Este gata atunci când luați un bob și strivit între degete este cremos și moale.
Timpul de fierbere diferă, am avut cazuri când s-a fiert în 1 oră, în 3, în 5 - cel mai repede fierbe năutul arabesc.
Când este gata, opriți focul și lăsați să se răcească complet.
Năutul poate lăsa niște coji (am avut cazuri când nu a lăsat), care după preferință le puteți lăsa sau alege. Pur și simplu se freacă bobițele de năut între palme și se clătesc sub jet de apă rece.
Se poate păstra la frigider 2-3 zile dacă îl consumați imediat.
Sau se pune în pungi - cantități exacte cât vă trebuie pt pate-uri, mâncăruri - mai mici sau mai mari - și se congelează.
Se păstrează perfect la congelator, pe termen lung, nu-și schimbă deloc gustul și textura.
Înainte de preparare îl lăsați câteva ore la decongelat.
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.