Cozonac Italian (Panettone)
Deci da, ați văzut bine - m-am băgat într-o rețetă la care am avut fiori de la început, mi se părea prea simplu și eram nerăbdătoare să văd dacă chiar îmi iese ceva similar cu cozonacii frumos împachetați și desenați în cutiile de carton. Îmi închipuiam că rețeta de cozonac panettone este una destul de specifică, cu câteva chestii și etape greu de realizat în condiții casnice - dar să știți că se poate!
Rețeta aceasta este simplă, chiar banală, mai casnică, cu ingrediente la îndemână vă iese ceva fabulos - foarte pufos, fraged, moale, dulce și aromat (unt și vanilie!) - mult mai bun decât cel cumpărat din magazin.
În varianta perfectă aș recomanda să faceți glazură cu migdale, dar vedeți în ultimii 2 pași că se poate și fără ea, doar ungeți cozonacul cald cu unt și îl pudrați cu zahăr pudră înainte de servire.
Ingrediente
●
Lapte
80 ml
să fie cald
●
Drojdie uscată
10 g
sau 25g proaspătă
●
Făină albă calitate superioară
370 g
●
Ouă
3 buc
+ 2 albușuri pentru glazură
●
Zahăr
60 g
+60g zahăr pudră pentru glazură
●
Esență de vanilie
1 buc
●
Fructe uscate(stafide, caise, prune, etc)
0.5 pahare
puteți adăuga portocale confiate, merișoare, caise uscate, bucățele de ciocolată, etc.
●
Migdale
60 g
de preferat fără coajă, eu le-am folosit cu tot cu coajă - pentru glazură (este opțională)
●
Fulgi de migdale
50 g
pentru glazură - este opțională
●
Amidon alimentar
2 linguri
pentru glazură
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Prima etapă este să preparăm maiaua:
- Într-un bol adânc se toarnă laptele cald, drojdia și 70g de făină, amestecați bine, acoperiți cu o folie vasul și lăsați pentru 45 minute - 1 oră.
Pas 2
În acest timp trebuie să-și mărească volumul cam de 3 ori.
Pas 3
A doua etapă este frământarea aluatului:
- Într-un bol puneți untul moale, sarea, vanilia și 60g zahăr - bateți bine cu mixerul.
Pas 4
- Apoi adăugați ouăle și făina în următoarea schemă:
1 ou - bateți cu mixerul + 100g făină - iar bateți cu mixerul
1 ou - bateți cu mixerul + 100g făină - iar bateți cu mixerul
1 ou - bateți cu mixerul + 100g făină - iar bateți cu mixerul (aici vă recomand să schimbați paletele la mixer cu cârligele de amestecat aluat)
Pas 5
Deci în 3 etape mari, adăugați pe parcurs ouăle și făina.
Pas 6
Adăugați maiaua de la pasul 1-2.
Pas 7
Și mixați bine cu cârligele de la mixer.
Pas 8
Adăugați fructele uscate - eu am pus doar stafide negre aici - vroiam să știu dacă iese bine textura aluatului.
Dar vă recomand să puneți mai multe feluri și culori, să fie mai colorat cozonacul.
Pas 9
Aluatul astfel format îl mutați cu o spatulă (este destul de lipicios, puțin mai gros decât un aluat de chec) într-un bol uns cu puțin ulei sau unt (obligatoriu să fie uns!)
Pas 10
Acoperiți cu o folie și lăsați să crească 2 ore - va cam umple bolul.
Pas 11
Presărați făină pe masa de lucru și scoateți aluatul din bol.
Îl frământați 2-3 minute ajutându-vă cu făină, va fi moale și puțin lipicios dar foarte elastic și plăcut.
Pas 12
Ungeți cu unt o tavă de cuptor - aș recomanda să folosiți una cu pereții detașabili, a mea este de 28 cm.
Puneți aluatul în tavă și îl presați ușor cu degetele.
Pas 13
Și a 3-a etapă, creșterea aluatului în tavă:
- Va dura cam 2 ore, acoperiți tava cu folie de plastic.
Deci avem 45 min pentru crescut maia, 2 ore să crească aluatul în bol și 2 ore să crească aluatul în tavă.
Efortul de frământare este minim dar trebuie să aveți răbdare cu acești timpi de crescut, ca să vă iasă cozonacul pufos și perfect.
Pas 14
Opțional este să faceți glazura, astfel:
- Într-un bol mic puneți migdalele decojite (sau cu coajă) măcinate, 50g zahăr pudră, 2 albușuri crude și 2 linguri de amidon. Amestecați bine să nu fie cocoloașe.
Pas 15
O turnați peste cozonacul crescut din tavă și foarte atent și ușor o întindeți cu pensula pe toată suprafața.
Pas 16
Peste glazură presărați fulgii de migdale.
Pas 17
Și zahărul pudră.
Deci gata cozonacul de pus la cuptor preîncălzit la 180 grade - aproximativ pentru 40-45 minute.
Pas 18
Aveți grijă la el cât este în cuptor, se rumenește foarte repede deasupra și va trebui să puneți o folie de aluminiu peste el, să nu se ardă.
Când este gata îl scoateți din cuptor și lăsați așa în tavă cam 30 minute.
Pas 19
Apoi cu un cuțit treceți pe marginile tăvii, să desprindeți cozonacul de pereți. Îl scoateți din tavă și lăsați la răcorit pe un prosop sau grilaj.
Ar fi bine să-l tăiați măcar la 3-4 ore după copt, dacă aveți răbdare :)
Pas 20
Și savurați o minune de cozonac - pufos, fraged, aromat - perfect!
Pas 21
Aici l-am făcut cu gaură în mijloc, și fără glazură - după coacere, imediat cât este fierbinte se unge cu unt, apoi îl ornați cu zahăr pudră dacă vă place.
Pas 22
Și bineînțeles am pus aici și mai multe fructe - delicios!
Poftă Bună!
Cantitate:
1 buc
(1 cozonac de 26-28 cm diametru)
Timp de preparare:
120 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregătire:
300 min
Data publicării:
Notă:
5 (12 voturi)