Deci da, ați văzut bine - m-am băgat într-o rețetă la care am avut fiori de la început, mi se părea prea simplu și eram nerăbdătoare să văd dacă chiar îmi iese ceva similar cu cozonacii frumos împachetați și desenați în cutiile de carton. Îmi închipuiam că rețeta de cozonac panettone este una destul de specifică, cu câteva chestii și etape greu de realizat în condiții casnice - dar să știți că se poate!
Rețeta aceasta este simplă, chiar banală, mai casnică, cu ingrediente la îndemână vă iese ceva fabulos - foarte pufos, fraged, moale, dulce și aromat (unt și vanilie!) - mult mai bun decât cel cumpărat din magazin.
În varianta perfectă aș recomanda să faceți glazură cu migdale, dar vedeți în ultimii 2 pași că se poate și fără ea, doar ungeți cozonacul cald cu unt și îl pudrați cu zahăr pudră înainte de servire.
Prima etapă este să preparăm maiaua:
- Într-un bol adânc se toarnă laptele cald, drojdia și 70g de făină, amestecați bine, acoperiți cu o folie vasul și lăsați pentru 45 minute - 1 oră.
În acest timp trebuie să-și mărească volumul cam de 3 ori.
A doua etapă este frământarea aluatului:
- Într-un bol puneți untul moale, sarea, vanilia și 60g zahăr - bateți bine cu mixerul.
- Apoi adăugați ouăle și făina în următoarea schemă:
1 ou - bateți cu mixerul + 100g făină - iar bateți cu mixerul
1 ou - bateți cu mixerul + 100g făină - iar bateți cu mixerul
1 ou - bateți cu mixerul + 100g făină - iar bateți cu mixerul (aici vă recomand să schimbați paletele la mixer cu cârligele de amestecat aluat)
Deci în 3 etape mari, adăugați pe parcurs ouăle și făina.
Adăugați maiaua de la pasul 1-2.
Și mixați bine cu cârligele de la mixer.
Adăugați fructele uscate - eu am pus doar stafide negre aici - vroiam să știu dacă iese bine textura aluatului.
Dar vă recomand să puneți mai multe feluri și culori, să fie mai colorat cozonacul.
Aluatul astfel format îl mutați cu o spatulă (este destul de lipicios, puțin mai gros decât un aluat de chec) într-un bol uns cu puțin ulei sau unt (obligatoriu să fie uns!)
Acoperiți cu o folie și lăsați să crească 2 ore - va cam umple bolul.
Presărați făină pe masa de lucru și scoateți aluatul din bol.
Îl frământați 2-3 minute ajutându-vă cu făină, va fi moale și puțin lipicios dar foarte elastic și plăcut.
Ungeți cu unt o tavă de cuptor - aș recomanda să folosiți una cu pereții detașabili, a mea este de 28 cm.
Puneți aluatul în tavă și îl presați ușor cu degetele.
Și a 3-a etapă, creșterea aluatului în tavă:
- Va dura cam 2 ore, acoperiți tava cu folie de plastic.
Deci avem 45 min pentru crescut maia, 2 ore să crească aluatul în bol și 2 ore să crească aluatul în tavă.
Efortul de frământare este minim dar trebuie să aveți răbdare cu acești timpi de crescut, ca să vă iasă cozonacul pufos și perfect.
Opțional este să faceți glazura, astfel:
- Într-un bol mic puneți migdalele decojite (sau cu coajă) măcinate, 50g zahăr pudră, 2 albușuri crude și 2 linguri de amidon. Amestecați bine să nu fie cocoloașe.
O turnați peste cozonacul crescut din tavă și foarte atent și ușor o întindeți cu pensula pe toată suprafața.
Peste glazură presărați fulgii de migdale.
Și zahărul pudră.
Deci gata cozonacul de pus la cuptor preîncălzit la 180 grade - aproximativ pentru 40-45 minute.
Aveți grijă la el cât este în cuptor, se rumenește foarte repede deasupra și va trebui să puneți o folie de aluminiu peste el, să nu se ardă.
Când este gata îl scoateți din cuptor și lăsați așa în tavă cam 30 minute.
Apoi cu un cuțit treceți pe marginile tăvii, să desprindeți cozonacul de pereți. Îl scoateți din tavă și lăsați la răcorit pe un prosop sau grilaj.
Ar fi bine să-l tăiați măcar la 3-4 ore după copt, dacă aveți răbdare :)
Și savurați o minune de cozonac - pufos, fraged, aromat - perfect!
Aici l-am făcut cu gaură în mijloc, și fără glazură - după coacere, imediat cât este fierbinte se unge cu unt, apoi îl ornați cu zahăr pudră dacă vă place.
Și bineînțeles am pus aici și mai multe fructe - delicios!
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.