Cozonac Italian (Panettone)

Deci da, ați văzut bine - m-am băgat într-o rețetă la care am avut fiori de la început, mi se părea prea simplu și eram nerăbdătoare să văd dacă chiar îmi iese ceva similar cu cozonacii frumos împachetați și desenați în cutiile de carton. Îmi închipuiam că rețeta de cozonac panettone este una destul de specifică, cu câteva chestii și etape greu de realizat în condiții casnice - dar să știți că se poate!

Rețeta aceasta este simplă, chiar banală, mai casnică, cu ingrediente la îndemână vă iese ceva fabulos - foarte pufos, fraged, moale, dulce și aromat (unt și vanilie!) - mult mai bun decât cel cumpărat din magazin.

În varianta perfectă aș recomanda să faceți glazură cu migdale, dar vedeți în ultimii 2 pași că se poate și fără ea, doar ungeți cozonacul cald cu unt și îl pudrați cu zahăr pudră înainte de servire.

Ingrediente
Lapte
80 ml
să fie cald
Drojdie uscată
10 g
sau 25g proaspătă
Făină albă calitate superioară
370 g
   
Ouă
3 buc
+ 2 albușuri pentru glazură
Unt
85 g
   
Zahăr
60 g
+60g zahăr pudră pentru glazură
Sare
0.5 lingurite
   
Esență de vanilie
1 buc
   
Fructe uscate(stafide, caise, prune, etc)
0.5 pahare
puteți adăuga portocale confiate, merișoare, caise uscate, bucățele de ciocolată, etc.
Migdale
60 g
de preferat fără coajă, eu le-am folosit cu tot cu coajă - pentru glazură (este opțională)
Fulgi de migdale
50 g
pentru glazură - este opțională
Amidon alimentar
2 linguri
pentru glazură
Pași de urmat
Pas 1

Prima etapă este să preparăm maiaua:

- Într-un bol adânc se toarnă laptele cald, drojdia și 70g de făină, amestecați bine, acoperiți cu o folie vasul și lăsați pentru 45 minute - 1 oră.

Cozonac Italian (Panettone) - Pas 1
Pas 2

În acest timp trebuie să-și mărească volumul cam de 3 ori.

Cozonac Italian (Panettone) - Pas 2
Pas 3

A doua etapă este frământarea aluatului:

- Într-un bol puneți untul moale, sarea, vanilia și 60g zahăr - bateți bine cu mixerul.

Cozonac Italian (Panettone) - Pas 3
Pas 4

- Apoi adăugați ouăle și făina în următoarea schemă:

1 ou - bateți cu mixerul + 100g făină - iar bateți cu mixerul

1 ou - bateți cu mixerul + 100g făină - iar bateți cu mixerul

1 ou - bateți cu mixerul + 100g făină - iar bateți cu mixerul (aici vă recomand să schimbați paletele la mixer cu cârligele de amestecat aluat)

Cozonac Italian (Panettone) - Pas 4
Pas 5

Deci în 3 etape mari, adăugați pe parcurs ouăle și făina.

Cozonac Italian (Panettone) - Pas 5
Pas 6

Adăugați maiaua de la pasul 1-2.

Cozonac Italian (Panettone) - Pas 6
Pas 7

Și mixați bine cu cârligele de la mixer.

Cozonac Italian (Panettone) - Pas 7
Pas 8

Adăugați fructele uscate - eu am pus doar stafide negre aici - vroiam să știu dacă iese bine textura aluatului.

Dar vă recomand să puneți mai multe feluri și culori, să fie mai colorat cozonacul.

Cozonac Italian (Panettone) - Pas 8
Pas 9

Aluatul astfel format îl mutați cu o spatulă (este destul de lipicios, puțin mai gros decât un aluat de chec) într-un bol uns cu puțin ulei sau unt (obligatoriu să fie uns!)

Cozonac Italian (Panettone) - Pas 9
Pas 10

Acoperiți cu o folie și lăsați să crească 2 ore - va cam umple bolul.

Cozonac Italian (Panettone) - Pas 10
Pas 11

Presărați făină pe masa de lucru și scoateți aluatul din bol.

Îl frământați 2-3 minute ajutându-vă cu făină, va fi moale și puțin lipicios dar foarte elastic și plăcut.

Cozonac Italian (Panettone) - Pas 11
Pas 12

Ungeți cu unt o tavă de cuptor - aș recomanda să folosiți una cu pereții detașabili, a mea este de 28 cm.

Puneți aluatul în tavă și îl presați ușor cu degetele.

Cozonac Italian (Panettone) - Pas 12
Pas 13

Și a 3-a etapă, creșterea aluatului în tavă:

- Va dura cam 2 ore, acoperiți tava cu folie de plastic.

Deci avem 45 min pentru crescut maia, 2 ore să crească aluatul în bol și 2 ore să crească aluatul în tavă.

Efortul de frământare este minim dar trebuie să aveți răbdare cu acești timpi de crescut, ca să vă iasă cozonacul pufos și perfect.

Cozonac Italian (Panettone) - Pas 13
Pas 14

Opțional este să faceți glazura, astfel:

- Într-un bol mic puneți migdalele decojite (sau cu coajă) măcinate, 50g zahăr pudră, 2 albușuri crude și 2 linguri de amidon. Amestecați bine să nu fie cocoloașe.

Cozonac Italian (Panettone) - Pas 14
Pas 15

O turnați peste cozonacul crescut din tavă și foarte atent și ușor o întindeți cu pensula pe toată suprafața.

Cozonac Italian (Panettone) - Pas 15
Pas 16

Peste glazură presărați fulgii de migdale.

Cozonac Italian (Panettone) - Pas 16
Pas 17

Și zahărul pudră.

Deci gata cozonacul de pus la cuptor preîncălzit la 180 grade - aproximativ pentru 40-45 minute.

Cozonac Italian (Panettone) - Pas 17
Pas 18

Aveți grijă la el cât este în cuptor, se rumenește foarte repede deasupra și va trebui să puneți o folie de aluminiu peste el, să nu se ardă.

Când este gata îl scoateți din cuptor și lăsați așa în tavă cam 30 minute.

Cozonac Italian (Panettone) - Pas 18
Pas 19

Apoi cu un cuțit treceți pe marginile tăvii, să desprindeți cozonacul de pereți. Îl scoateți din tavă și lăsați la răcorit pe un prosop sau grilaj.

Ar fi bine să-l tăiați măcar la 3-4 ore după copt, dacă aveți răbdare :)

Cozonac Italian (Panettone) - Pas 19
Pas 20

Și savurați o minune de cozonac - pufos, fraged, aromat - perfect!

Cozonac Italian (Panettone) - Pas 20
Pas 21

Aici l-am făcut cu gaură în mijloc, și fără glazură - după coacere, imediat cât este fierbinte se unge cu unt, apoi îl ornați cu zahăr pudră dacă vă place.

Cozonac Italian (Panettone) - Pas 21
Pas 22

Și bineînțeles am pus aici și mai multe fructe - delicios!

Poftă Bună!

Cozonac Italian (Panettone) - Pas 22

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 buc (1 cozonac de 26-28 cm diametru)
Timp de preparare:
120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 300 min