Deci da, ati vazut bine - m-am bagat intr-o reteta la care am avut fiori de la inceput, mi se parea prea simplu si eram nerabdatoare sa vad daca chiar imi iese ceva similar cu cozonacii frumos impachetati si desenati in cutiile de carton. Imi inchipuiam ca reteta de cozonac panettone este una destul de specifica, cu cateva chestii si etape greu de realizat in conditii casnice - dar sa stiti ca se poate!
Reteta aceasta este simpla, chiar banala, mai casnica, cu ingrediente la indemana va iese ceva fabulos - foarte pufos, fraged, moale, dulce si aromat(unt si vanilie!) - mult mai bun decat cel cumparat din magazin.
In varianta perfecta as recomanda sa faceti glazura cu migdale, dar vedeti in ultimii 2 pasi ca se poate si fara ea, doar ungeti cozonacul cald cu unt si il pudrati cu zahar pudra inainte de servire.
Prima etapa este sa preparam maiaua:
- Intr-un bol adanc se toarna laptele cald, drojdia si 70g de faina, amestecati bine, acoperiti cu o folie vasul si lasati pentru 45 minute - 1 ora.
In acest timp trebuie sa-si mareasca volumul cam de 3 ori.
A 2-a etapa este framantarea aluatului:
- Intr-un bol puneti untul moale, sarea, vanilia si 60g zahar - bateti bine cu mixerul.
- Apoi adaugati ouale si faina in urmatoarea schema:
1 ou - bateti cu mixerul + 100g faina - iar bateti cu mixerul
1 ou - bateti cu mixerul + 100g faina - iar bateti cu mixerul
1 ou - bateti cu mixerul + 100g faina - iar bateti cu mixerul (aici va recomand sa schimbati paletele la mixer cu carligele de amestecat aluat)
Deci in 3 etape mari, adaugati pe parcurs ouale si faina.
Adaugati maiaua de la pasul 1-2.
Si mixati bine cu carligele de la mixer.
Adaugati fructele uscate - eu am pus doar stafide negre aici - vroiam sa stiu daca iese bine textura aluatului.
Dar va recomand sa puneti mai multe feluri si culori, sa fie mai colorat cozonacul.
Aluatul astfel format il mutati cu o spatula(este destul de lipicios, putin mai gros decat un aluat de chec) intr-un bol uns cu putin ulei sau unt(obligatoriu sa fie uns!)
Acoperiti cu o folie si lasati sa creasca 2 ore - va cam umple bolul.
Presarati faina pe masa de lucru si scoateti aluatul din bol.
Il framantati 2-3 minute ajutandu-va cu faina, va fi moale si putin lipicios dar foarte elastic si placut.
Ungeti cu unt o tava de cuptor - as recomanda sa folositi una cu peretii detasabili, a mea este de 28 cm.
Puneti aluatul in tava si il presati usor cu degetele.
Si a 3-a etapa, cresterea aluatului in tava:
- Va dura cam 2 ore, acoperiti tava cu folie de plastic.
Deci avem 45 min pt crescut maia, 2 ore sa creasca aluatul in bol si 2 ore sa creasca aluatul in tava.
Efortul de framantare este minim dar trebuie sa aveti rabdare cu acesti timpi de crescut, ca sa va iasa cozonacul pufos si perfect.
Optional este sa faceti glazura, astfel:
- Intr-un bol mic puneti migdalele decojite(sau cu coaja) macinate, 50g zahar pudra, 2 albusuri crude si 2 linguri de amidon. Amestecati bine sa nu fie cocoloase.
O turnati peste cozonacul crescut din tava si foarte atent si usor o intindeti cu pensula pe toata suprafata.
Peste glazura presarati fulgii de migdale.
Si zaharul pudra.
Deci gata cozonacul de pus la cuptor preincalzit la 180 grade - aproximativ pentru 40-45 minute.
Aveti grija la el cat este in cuptor, se rumeneste foarte repede deasupra si va trebui sa puneti o folie de aluminiu peste el, sa nu se arda.
Cand este gata il scoateti din cuptor si lasati asa in tava cam 30 minute.
Apoi cu un cutit treceti pe marginile tavii, sa desprindeti cozonacul de pereti. Il scoateti din tava si lasati la racorit pe un prosop sau grilaj.
Ar fi bine sa-l taiati macar la 3-4 ore dupa copt, daca aveti rabdare :)
Si savurati o minune de cozonac - pufos, fraged, aromat - perfect!
Aici l-am facut cu gaura in mijloc, si fara glazura - dupa coacere, imediat cat este fierbinte se unge cu unt, apoi il ornati cu zahar pudra daca va place.
Si bineinteles am pus aici si mai multe fructe - delicios!
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.