Cozonac Italian(Panettone)

Deci da, ati vazut bine - m-am bagat intr-o reteta la care am avut fiori de la inceput, mi se parea prea simplu si eram nerabdatoare sa vad daca chiar imi iese ceva similar cu cozonacii frumos impachetati si desenati in cutiile de carton. Imi inchipuiam ca reteta de cozonac panettone este una destul de specifica, cu cateva chestii si etape greu de realizat in conditii casnice - dar sa stiti ca se poate!

Reteta aceasta este simpla, chiar banala, mai casnica, cu ingrediente la indemana va iese ceva fabulos - foarte pufos, fraged, moale, dulce si aromat(unt si vanilie!) - mult mai bun decat cel cumparat din magazin.

In varianta perfecta as recomanda sa faceti glazura cu migdale, dar vedeti in ultimii 2 pasi ca se poate si fara ea, doar ungeti cozonacul cald cu unt si il pudrati cu zahar pudra inainte de servire.

Ingrediente
Lapte
80 ml
sa fie cald
Drojdie uscata
10 g
sau 25g proaspata
Faina alba calitate superioara
370 g
Oua
3 buc
+ 2 albusuri pentru glazura
Unt
85 g
Zahar
60 g
+60g zahar pudra pentru glazura
Sare
0.5 lingurite
Esenta de vanilie
1 buc
Fructe uscate(stafide, caise, prune, etc)
0.5 pahare
puteti adauga portocale confiate, merisoare, caise uscate, bucatele de ciocolata, etc.
Migdale
60 g
de preferat fara coaja, eu le-am folosit cu tot cu coaja - pentru glazura(este optionala)
Fulgi de migdale
50 g
pt glazura - este optional
Amidon alimentar
2 linguri
pt glazura
Pasi de urmat
Pas 1

Prima etapa este sa preparam maiaua:

- Intr-un bol adanc se toarna laptele cald, drojdia si 70g de faina, amestecati bine, acoperiti cu o folie vasul si lasati pentru 45 minute - 1 ora.

Cozonac Italian(Panettone) - Pas 1
Pas 2

In acest timp trebuie sa-si mareasca volumul cam de 3 ori.

Cozonac Italian(Panettone) - Pas 2
Pas 3

A 2-a etapa este framantarea aluatului:

- Intr-un bol puneti untul moale, sarea, vanilia si 60g zahar - bateti bine cu mixerul.

Cozonac Italian(Panettone) - Pas 3
Pas 4

- Apoi adaugati ouale si faina in urmatoarea schema:

1 ou - bateti cu mixerul + 100g faina - iar bateti cu mixerul

1 ou - bateti cu mixerul + 100g faina - iar bateti cu mixerul

1 ou - bateti cu mixerul + 100g faina - iar bateti cu mixerul (aici va recomand sa schimbati paletele la mixer cu carligele de amestecat aluat)

Cozonac Italian(Panettone) - Pas 4
Pas 5

Deci in 3 etape mari, adaugati pe parcurs ouale si faina.

Cozonac Italian(Panettone) - Pas 5
Pas 6

Adaugati maiaua de la pasul 1-2.

Cozonac Italian(Panettone) - Pas 6
Pas 7

Si mixati bine cu carligele de la mixer.

Cozonac Italian(Panettone) - Pas 7
Pas 8

Adaugati fructele uscate - eu am pus doar stafide negre aici - vroiam sa stiu daca iese bine textura aluatului.

Dar va recomand sa puneti mai multe feluri si culori, sa fie mai colorat cozonacul.

Cozonac Italian(Panettone) - Pas 8
Pas 9

Aluatul astfel format il mutati cu o spatula(este destul de lipicios, putin mai gros decat un aluat de chec) intr-un bol uns cu putin ulei sau unt(obligatoriu sa fie uns!)

Cozonac Italian(Panettone) - Pas 9
Pas 10

Acoperiti cu o folie si lasati sa creasca 2 ore - va cam umple bolul.

Cozonac Italian(Panettone) - Pas 10
Pas 11

Presarati faina pe masa de lucru si scoateti aluatul din bol.

Il framantati 2-3 minute ajutandu-va cu faina, va fi moale si putin lipicios dar foarte elastic si placut.

Cozonac Italian(Panettone) - Pas 11
Pas 12

Ungeti cu unt o tava de cuptor - as recomanda sa folositi una cu peretii detasabili, a mea este de 28 cm.

Puneti aluatul in tava si il presati usor cu degetele.

Cozonac Italian(Panettone) - Pas 12
Pas 13

Si a 3-a etapa, cresterea aluatului in tava:

- Va dura cam 2 ore, acoperiti tava cu folie de plastic.

Deci avem 45 min pt crescut maia, 2 ore sa creasca aluatul in bol si 2 ore sa creasca aluatul in tava.

Efortul de framantare este minim dar trebuie sa aveti rabdare cu acesti timpi de crescut, ca sa va iasa cozonacul pufos si perfect.

Cozonac Italian(Panettone) - Pas 13
Pas 14

Optional este sa faceti glazura, astfel:

- Intr-un bol mic puneti migdalele decojite(sau cu coaja) macinate, 50g zahar pudra, 2 albusuri crude si 2 linguri de amidon. Amestecati bine sa nu fie cocoloase.

Cozonac Italian(Panettone) - Pas 14
Pas 15

O turnati peste cozonacul crescut din tava si foarte atent si usor o intindeti cu pensula pe toata suprafata.

Cozonac Italian(Panettone) - Pas 15
Pas 16

Peste glazura presarati fulgii de migdale.

Cozonac Italian(Panettone) - Pas 16
Pas 17

Si zaharul pudra.

Deci gata cozonacul de pus la cuptor preincalzit la 180 grade - aproximativ pentru 40-45 minute.

Cozonac Italian(Panettone) - Pas 17
Pas 18

Aveti grija la el cat este in cuptor, se rumeneste foarte repede deasupra si va trebui sa puneti o folie de aluminiu peste el, sa nu se arda.

Cand este gata il scoateti din cuptor si lasati asa in tava cam 30 minute.

Cozonac Italian(Panettone) - Pas 18
Pas 19

Apoi cu un cutit treceti pe marginile tavii, sa desprindeti cozonacul de pereti. Il scoateti din tava si lasati la racorit pe un prosop sau grilaj.

Ar fi bine sa-l taiati macar la 3-4 ore dupa copt, daca aveti rabdare :)

Cozonac Italian(Panettone) - Pas 19
Pas 20

Si savurati  o minune de cozonac - pufos, fraged, aromat - perfect!

Cozonac Italian(Panettone) - Pas 20
Pas 21

Aici l-am facut cu gaura in mijloc, si fara glazura - dupa coacere, imediat cat este fierbinte se unge cu unt, apoi il ornati cu zahar pudra daca va place.

Cozonac Italian(Panettone) - Pas 21
Pas 22

Si bineinteles am pus aici si mai multe fructe - delicios!

Pofta Buna!

Cozonac Italian(Panettone) - Pas 22

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 buc (1 cozonac de 26-28 cm diametru)
Timp de preparare:
120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 300 min