De 14 ani sunt în România și abia ultimii 5 ani gătesc drob de miel, nu prea mă tenta ideea și rețeta, am tot făcut drob de pui, am gătit și miel dar de rețeta de drob de miel îmi era cam frică.
Dar de când m-am apucat, în fiecare an am tot schimbat câte un mic detaliu și am ajuns la rețeta perfectă, simplă, care este mâncată cu poftă chiar și de cei care nu mănâncă miel, efectiv dispare de pe farfurie dintr-un foc.
Apropo, un mic pont, la orice preparat de miel - friptură, drob, etc - dacă vreți să mai scoateți din mirosul de oaie, adăugați puțină pudră de cuișoare măcinate - se "pupă" perfect cu carnea de miel.
Organele de miel le alegeți și spălați - eu de obicei mai pun și puțină carne - ca să fie drobul mai interesant.
Într-o cratiță mare le puneți la fiert în apă, 1 ceapă întreagă, frunză de dafin și piperul boabe. Când începe să fiarbă, luați spuma și lăsați 1 oră la foc mic.
După acest timp le scoateți din apă și lăsați puțin să se răcorească.
Într-o tigaie căliți 1 ceapă cu puțin ulei, până începe să se rumenească ușor.
Adăugați organele fierte și tăiate bucăți mai mari - lăsați cam 3 minute la călit.
Opriți focul, adăugați piper măcinat, praf de cuișoare și orice alte mirodenii vă plac în drob.
Treceți totul din tigaie prin mașina de tocat carne (sau puteți tăia mărunt cu cuțitul, robotul).
Adăugați ceapa și usturoiul verde tocate mărunt, potriviți de sare.
Adăugați ouăle, amestecați bine.
Așterneți o tavă de chec cu hârtie de copt (eu nu folosesc prapure la drob, dar voi puteți să-l puneți).
Ca să se lipească mai bine ung tava cu puțin ulei/unt, la fel și hârtia.
Puneți jumătate din amestecul de drob în tavă, presați bine, aranjați ouăle fierte.
Deasupra merge restul de amestec, presați bine cu lingura.
Îl coaceți la cuptor preîncălzit la 200 grade, aproximativ 40 de minute.
Scoteți din cuptor și lăsați să se răcească complet în tavă - recomand peste noapte la frigider, după ce s-a mai răcorit din cuptor.
Apoi întoarceți pe un fund și porționați.
Este mult mai bună și fermă la textură, dacă îl lăsați măcar 8 ore la frigider după gătit, deci aveți grijă cu planificarea timpului.
Este f. bun, chiar și pentru cei care mănâncă prima dată.
Observație: Eu folosesc de obicei la drob doar inima, plămânii, ficatul și resturile de carne care rămân după porționarea mielului.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.