De 14 ani sunt in Romania si abia ultimii 5 ani gatesc drob de miel, nu prea ma tenta ideea si reteta, am tot facut drob de pui, am gatit si miel dar de reteta de drob de miel imi era cam frica.
Dar de cand m-am apucat, in fiecare an am tot schimbat cate un mic detaliu si am ajuns la reteta perfecta, simpla, care este mancata cu pofta chiar si de cei care nu mananca miel, efectiv dispare de pe farfurie dintr-un foc.
Apropo, un mic pont, la orice preparat de miel - friptura, drob, etc - daca vreti sa mai scoateti din mirosul de oaie, adaugati putina pudra de cuisoare macinate - se "pupa" perfect cu carnea de miel.
Organele de miel le alegeti si spalati - eu de obicei mai pun si putina carne - ca sa fie drobul mai interesant.
Intr-o cratita mare le puneti la fiert in apa, 1 ceapa intreaga, frunza de dafin si piperul boabe. Cand incepe sa fiarba, luati spuma si lasati 1 ora la foc mic.
Dupa acest timp le scoateti din apa si lasati putin sa se racoreasca.
Intr-o tigaie caliti 1 ceapa cu putin ulei, pana incepe sa se rumeneasca usor.
Adaugati organele fierte si taiate bucati mai mari - lasati cam 3 minute la calit.
Opriti focul, adaugati piper macinat, praf de cuisoare si orice alte mirodenii va plac in drob.
Treceti totul din tigaie prin masina de tocat carne(sau puteti taia marunt cu cutitul, robotul).
Adaugati ceapa si usturoiul verde tocate marunt, potriviti de sare.
Adaugati ouale, amestecati bine.
Asterneti o tava de chec cu hartie de copt(eu nu folosesc prapure la drob, dar voi puteti sa-l puneti).
Ca sa se lipeasca mai bine ung tava cu putin ulei/unt, la fel si hartia.
Puneti jumatate din amestecul de drob in tava, presati bine, aranjati ouale fierte.
Deasupra merge restul de amestec, presati bine cu lingura.
Il coaceti la cuptor preincalzit la 200 grade, aproximativ 40 de minute.
Scoateti din cuptor si lasati sa se raceasca complet in tava - recomand peste noapte la figider, dupa ce s-a mai racorit din cuptor.
Apoi intoarceti pe un fund si portionati.
Este mult mai buna si ferma la textura, daca il lasati macar 8 ore la frigider dupa gatit, deci aveti grija cu planificarea timpului.
Este f.bun, chiar si pentru cei care mananca prima data.
Observatie: Eu folosesc de obicei la drob doar inima, plamanii, ficatul si resturile de carne care raman dupa portionarea mielului.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.