Nu suntem mari consumatori de carne de miel/oaie, dar de Paște gătesc de fiecare dată și întotdeauna după rețeta bunicii mele, un pic mai adaptată în timp dar tot metoda de bază este aceeași. Am testat rețeta pe multă lume, chiar și cei cărora nu le place mirosul de carne de miel nu au lăsat nimic în farfurie - au cerut rețeta și au spus că ceva mai fin și delicios nu au mâncat niciodată.
Deci cel mai important aici este că eu fierb carnea de miel înainte s-o pun la cuptor, o adaptare de-a mea personală este că înainte s-o fierb o mai și marinez în vin, mirodenii și ceapă. Așa că, deși sunt 3 etape: marinat(opțional), fiert, copt(sau rumenit pe tigaie cu ceapă - metoda bunicii) - să nu vă speriați, totul este destul de simplu, și efortul se merită din plin - carnea se topește în gură și are un gust foarte bun.
Printre carne se mai pot pune și ceva legume la cuptor, ca să aveți și garnitură, dar este opțional.
Carnea de miel se spală bine și se porționează după preferințe - în bucăți mai mari sau mai mici.
În bolul cu carne adăugați ceapa tăiată mai mare, nu are importanță forma.
Apoi adăugați mirodeniile - sare(cam 1 lingură), piper, frunză de dafin, cuișoare(perfecte la miel!) și altele după preferințe.
Turnați vinul și amestecați bine cu mâinile.
Chestia cu marinarea în vin și ceapă este opțională, puteți să puneți direct mielul la fiert în apă.
Dar marinarea va face carnea să nu mai aibă mirosul specific de oaie și să fie mult mai fragedă și aromată.
Acoperiți bolul cu carne cu un capac și lăsați pentru minim 5-6 ore, dar mai bine chiar peste noapte.
A 2-a zi mutați carnea cu tot cu marinadă într-o cratiță mai mare, adăugați apă cât să acopere bine carnea și puneți la fiert.
Când începe să fiarbă faceți focul mic și lăsați 1-2 chiar și 3 ore dacă este mielul mai bătrân :)
Deci foarte important să fiarbă până carnea este moale și fragedă.
Scoteți carnea din apă într-o farfurie să se scurgă și răcorească puțin.
Mai departe puteți carnea s-o rumeniți pe tigaie, adăugați ceapă, usturoi și aveți cea mai bună mâncare de miel.
Eu am preferat să fac varianta la cuptor, și pentru asta prepar un sos de maioneză și sos de roșii - mai adăugați sare și piper după plac.
Legumele crude le tăiați în forma care vă place, puneți un pic de ulei, sare, piper și mirodenii care vă plac.
Într-o tavă adâncă de cuptor aranjați bucățile de carne de miel, unse bine cu sosul de maioneză.
Printre ele puneți legumele, acoperiți tava cu folie de aluminiu și puneți la cuptor preîncălzit la 200 de grade pentru 1 oră.
După jumătate de oră cât va fi la cuptor, scoateți folia de pe tavă și lăsați să se rumenească frumos carnea.
Friptura este gata când carnea s-a rumenit frumos și legumele sunt moi și fragede.
Serviți cu legume pe lângă sau cu o salată de crudități preferată.
Carnea este delicioasă și caldă și rece, chiar vă recomand să încercați, mai bun nu am mâncat și nu este doar părerea mea :) Eu altfel nici nu mai gătesc friptura de miel...
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.