Nu suntem mari consumatori de carne de miel/oaie, dar de Paste gatesc de fiecare data si intotdeauna dupa reteta bunicii mele, un pic mai adaptata in timp dar tot metoda de baza este aceeasi. Am testat reteta pe multa lume, chiar si cei care nu le place mirosul de carne de miel nu au lasat nimic in farfurie - au cerut reteta si au spus ca ceva mai fin si delicios nu au mancat niciodata.
Deci cel mai important aici este ca eu fierb carnea de miel inaine s-o pun la cuptor, o adaptare de-a mea personala este ca inainte s-o fierb o mai si marinez in vin, mirodenii si ceapa. Asa ca, desi sunt 3 etape: marinat(optional), fiert, copt(sau rumenit pe tigaie cu ceapa - metoda bunicii) - sa nu va speriati, totul este destul de simplu, si efortul se merita din plin - carnea se topeste in gura si are un gust foarte bun.
Printre carne se mai pot pune si ceva legume la cuptor, ca sa aveti si garnitura, dar este optional.
Carnea de miel se spala bine si se portioneaza dupa preferinte - in bucati mai mari sau mai mici.
In bolul cu carne adaugati ceapa taiata mai maricel, nu are importanta forma.
Apoi adaugati mirodeniile - sare(cam 1 lingura), piper, frunza de dafin, cuisoare(perfecte la miel!) si altele dupa preferinte.
Turnati vinul si amestecati bine cu mainile.
Chestia cu marinarea in vin si ceapa este optionala, puteti sa puneti direct mielul la fiert in apa.
Dar marinarea va face carnea sa nu mai aiba mirosul specific de oaie si sa fie mult mai frageda si aromata.
Acoperiti bolul cu carne cu un capac si lasati pentru minim 5-6 ore, da mai bine chiar peste noapte.
A 2-a zi mutati carnea cu tot cu marinada intr-o cratita mai mare, adaugati apa cat sa acopere bine carnea si puneti la fiert.
Cand incepe sa fiarba faceti focul mic si lasati 1-2 chiar si 3 ore daca este mielul mai oaie :)
Deci foarte important sa fiarba pana carnea este moale si frageda.
Scoateti carnea din apa intr-o farfurie sa se scurga si racoreasca putin.
Mai departe puteti carnea s-o rumeniti pe tigaie, adaugati ceapa, usturoi si aveti cea mai buna mancare de miel.
Eu am preferat sa fac varianta la cuptor, si pentru asta prepar un sos de maioneza si sos de rosii - mai adaugati sare si piper dupa plac.
Legumele crude le taiati in forma care va place, puneti un pic de ulei, sare piper si mirodenii care va plac.
Intr-o tava adanca de cuptor aranjati bucatile de carne de miel, unse bine cu sosul de maioneza.
Printre ele puneti legumele, acoperiti tava cu folie de aluminiu si puneti la cuptor preincalzit la 200 grade pentru 1 ora.
Dupa jumate de ora cat va fi la cuptor, scoateti folia de pe tava si lasati sa se rumeneasca frumos carnea.
Friptura este gata cand carnea s-a rumenti frumos si legumele sunt moi si fragede.
Serviti cu legume pe langa sau cu o salata de cruditati preferata.
Carnea este delicioasa si calda si rece, chiar va recomand sa incercati, mai bun nu am mancat si nu este doar parerea mea :) Eu altfel nici nu mai gatesc friptura de miel...
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.