Miel la cuptor

Nu suntem mari consumatori de carne de miel/oaie, dar de Paște gătesc de fiecare dată și întotdeauna după rețeta bunicii mele, un pic mai adaptată în timp dar tot metoda de bază este aceeași. Am testat rețeta pe multă lume, chiar și cei cărora nu le place mirosul de carne de miel nu au lăsat nimic în farfurie - au cerut rețeta și au spus că ceva mai fin și delicios nu au mâncat niciodată.

Deci cel mai important aici este că eu fierb carnea de miel înainte s-o pun la cuptor, o adaptare de-a mea personală este că înainte s-o fierb o mai și marinez în vin, mirodenii și ceapă. Așa că, deși sunt 3 etape: marinat(opțional), fiert, copt(sau rumenit pe tigaie cu ceapă - metoda bunicii) - să nu vă speriați, totul este destul de simplu, și efortul se merită din plin - carnea se topește în gură și are un gust foarte bun.

Printre carne se mai pot pune și ceva legume la cuptor, ca să aveți și garnitură, dar este opțional.

Ingrediente
Carne de miel
2 kg
diverse porțiuni de la un miel, după preferințe
Ceapă albă
2 buc
   
Vin alb demisec
1 pahar
opțional
Sare, piper
1 lingura
și alte mirodenii: frunză de dafin, cuișoare, etc.
Maioneză
4 linguri
   
Pastă de tomate
1 lingura
sau ketchup, sau sos de rodii
Legume preferate
500 g
pentru garnitură și sunt opționale - se potrivesc bine cartofii, morcovii, etc.
Pași de urmat
Pas 1

Carnea de miel se spală bine și se porționează după preferințe - în bucăți mai mari sau mai mici.

Miel la cuptor - Pas 1
Pas 2

În bolul cu carne adăugați ceapa tăiată mai mare, nu are importanță forma.

Miel la cuptor - Pas 2
Pas 3

Apoi adăugați mirodeniile - sare(cam 1 lingură), piper, frunză de dafin, cuișoare(perfecte la miel!) și altele după preferințe.

Miel la cuptor - Pas 3
Pas 4

Turnați vinul și amestecați bine cu mâinile.

Chestia cu marinarea în vin și ceapă este opțională, puteți să puneți direct mielul la fiert în apă.

Dar marinarea va face carnea să nu mai aibă mirosul specific de oaie și să fie mult mai fragedă și aromată.

Miel la cuptor - Pas 4
Pas 5

Acoperiți bolul cu carne cu un capac și lăsați pentru minim 5-6 ore, dar mai bine chiar peste noapte.

Miel la cuptor - Pas 5
Pas 6

A 2-a zi mutați carnea cu tot cu marinadă într-o cratiță mai mare, adăugați apă cât să acopere bine carnea și puneți la fiert.

Miel la cuptor - Pas 6
Pas 7

Când începe să fiarbă faceți focul mic și lăsați 1-2 chiar și 3 ore dacă este mielul mai bătrân :)

Deci foarte important să fiarbă până carnea este moale și fragedă.

Miel la cuptor - Pas 7
Pas 8

Scoteți carnea din apă într-o farfurie să se scurgă și răcorească puțin.

Miel la cuptor - Pas 8
Pas 9

Mai departe puteți carnea s-o rumeniți pe tigaie, adăugați ceapă, usturoi și aveți cea mai bună mâncare de miel.

Eu am preferat să fac varianta la cuptor, și pentru asta prepar un sos de maioneză și sos de roșii - mai adăugați sare și piper după plac.

Miel la cuptor - Pas 9
Pas 10

Legumele crude le tăiați în forma care vă place, puneți un pic de ulei, sare, piper și mirodenii care vă plac.

Miel la cuptor - Pas 10
Pas 11

Într-o tavă adâncă de cuptor aranjați bucățile de carne de miel, unse bine cu sosul de maioneză.

Printre ele puneți legumele, acoperiți tava cu folie de aluminiu și puneți la cuptor preîncălzit la 200 de grade pentru 1 oră.

După jumătate de oră cât va fi la cuptor, scoateți folia de pe tavă și lăsați să se rumenească frumos carnea.

Miel la cuptor - Pas 11
Pas 12

Friptura este gata când carnea s-a rumenit frumos și legumele sunt moi și fragede.

Miel la cuptor - Pas 12
Pas 13

Serviți cu legume pe lângă sau cu o salată de crudități preferată.

Carnea este delicioasă și caldă și rece, chiar vă recomand să încercați, mai bun nu am mâncat și nu este doar părerea mea :) Eu altfel nici nu mai gătesc friptura de miel...

Poftă Bună!

Miel la cuptor - Pas 13

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg ()
Timp de preparare:
240 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 600 min