Dovlecei la gratar(cu sos de iaurt si rosii)

Pentru multi poate parea banala reteta, dar am avut mare surpriza in discutii cu niste prieteni sa observ ca nu prea se stie exact cum se fac legumele la gratar, mai ales in conditii de apartament.

Daca la inceput mai puneam putin ulei peste ele, acum nici atat nu fac - merg pe varianta cat mai simpla, naturala, fara adaos de ulei. O portie de 300g de astfel de legume gatite plus o bucata buna de carne va asigura o cina/pranza delicios si fara nici un pericol de kg in plus.

Ca bonus va arat o varianta de Sos cu iaurt si rosii - inspirata din bucataria indiana, reteta de Raita, dar fara adaos de uleiurile cu mirodenii. Toata lumea este incantata de el si ma intreaba ce am pus asa deosebit ca poti manca orice cu el :)

Deci, recomand sa uitati de dovleceii pane si sa va faceti experti in legume la gratar!

Ingrediente
Dovlecei
2 buc
la fel fac si ardeii, vinetele, ciupercile
Sare
1 lingurita
Ierburi de provence
1 lingurita
optional
Iaurt
3 linguri
eu pun de 2%
Rosii
1 buc
sau 2 rosii cherry
Usturoi (catei)
1 buc
se poate inlocui cu o bucatica mica de ceapa simpla
Patrunjel
2 buc
2 fire
Pasi de urmat
Pas 1

In primul rand este obligatoriu sa aveti asa o tigaie grill, a mea este luata acum 1 an de la Ikea - este bunicica dar nu foarte buna.

Acum planific sa iau una de ceramica, din aia va recomand sa gasiti si voi.

O puneti pe foc mediu spre mare si o incingeti obligatoriu foarte bine - asa ca sa iasa fum din ea. Daca nu o incalziti bine legumele nu se fac la fel de bine si repede, si se pot lipi de tigaie.

Dovlecei la gratar(cu sos de iaurt si rosii) - Pas 1
Pas 2

Dovlecelul/vinetele se taie rondele subitiri - vedeti in poze.

Daca le faceti prea groase, vor fi legumele mai crude si crocante, daca le faceti prea subitiri se vor usca prea tare pe grill.

Dovlecei la gratar(cu sos de iaurt si rosii) - Pas 2
Pas 3

Le aranjati pe tigaie incinsa bine si lasati 4-5 minute.

Dovlecei la gratar(cu sos de iaurt si rosii) - Pas 3
Pas 4

Apoi le intoarceti pe partea cealalata si lasati la fel 4-5 minute.

Dovlecei la gratar(cu sos de iaurt si rosii) - Pas 4
Pas 5

Sau le puteti taia pe lung, nu rondele, procesul de coacere este acelasi.

Dovlecei la gratar(cu sos de iaurt si rosii) - Pas 5
Pas 6

Dupa ce sunt gata, le scoateti pe o farfurie si le asezonati cu sare si ceva mirodenii - preferatul meu este amestecul de Ierburi de Provence - daca nu-l aveti puneti doar sare si eventual putin piper.

Dovlecei la gratar(cu sos de iaurt si rosii) - Pas 6
Pas 7

Aici am facut si ardei, procedura este aceeasi.

Dovlecei la gratar(cu sos de iaurt si rosii) - Pas 7
Pas 8

Aici toate legumele gata de servit - va recomand sa le lasati 10 minute sa se patrunda cu sare si mirodenii inainte de servire.

Dovlecei la gratar(cu sos de iaurt si rosii) - Pas 8
Pas 9

Acum facem sosul de Iaurt cu rosii si verdeata:

- folosesc de obicei aici un mic blender, in poza Turbocheful Tupperware.

- dar le puteti toca toate marunt si usturoiul sa-l pisati

- deci, puneti toate legumele in blender...

Dovlecei la gratar(cu sos de iaurt si rosii) - Pas 9
Pas 10

... le pasati dar aveti grija sa nu fie chiar pasta, sa se mai vada bucatele de rosii si patrunjel.

Dovlecei la gratar(cu sos de iaurt si rosii) - Pas 10
Pas 11

Adaugati iaurtul si potriviti de sare, amestecati.

Dovlecei la gratar(cu sos de iaurt si rosii) - Pas 11
Pas 12

Serviti sosul cu legume, carne si orice mancare va place, este perfect in orice combinatie.

Pofta Buna!

Dovlecei la gratar(cu sos de iaurt si rosii) - Pas 12

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg ()
Timp de preparare:
30 min
Timp total de pregatire: 10 min