Bavareza este unul din cele mai populare deserturi italiene(desi denumirea nu sugereaza) si de fapt este o budinca ceva mai fina, formata din crema de lapte cu galbenusuri, gelatina si frisca. Aromele le puteti varia dupa plac - vanilie, capsuni, ciocolata, cafea, etc.
Aici am incercat varianta cu capsuni, foarte fina, delicioasa, aerata si moderat de dulce(daca vreti sa fie o budinca chiar dulce mai adaugati zahar, cam 100g in plus fata de reteta).
Forma de prezentare este optionala - o puteti face intr-o forma de budinca speciala(ca a mea din poze, este de la Tupperware), intr-un vas asternut cu folie de plastic, pahare individuale, etc. Va dau detalii in ultimii pasi cum s-o scoateti de acolo mai frumos.
Precizare: Cantitatile in poze sunt in portie dubla de ingrediente, pentru ca am avut nevoie de ceva mai multa budinca. Dintr-o portie iese o forma de budinca exact ca in poza de prezentare sau 4 pahare mici de 200ml.
Deci, puneti la inmuiat gelatina, conform cu instructiunile de pe pachet - la mine au fost cam 200ml de apa rece pentru 20g gelatina.
Bateti galbenusurile spuma cu zahar.
Adaugati laptele, amestecati.
Puneti compozitia pe baie de aburi si amestecati continuu, cam 10 minute, pana incepe sa se prinda.
Nu se ingroasa tare, va fi ca un sos mai dens. Cand este gata o luati de pe baia de aburi si dati la o parte.
Cat crema se racoreste, puneti cratita cu gelatina inmuiata pe foc mic si amestecati pana se dizolva complet in apa si nu se mai vad cristale de gelatina.
Aveti grija sa nu fiarba, gelatina isi va pierde proprietatile.
Turnati gelatina in crema calda, amestecati bine cu telul.
Capsunile le pasati bine - eu am adaugat putina(cam jumate de pahar) crema de mai sus in blender ca sa le poata lua mai bine.
Si le adaugati la crema de galbenusuri, amestecati.
Smantana dulce rece, de la frigider, se bate spuma tare cu mixerul.
O incorporati in amestecul de budinca, recomand s-o faceti cu telul ca sa nu va ramana cocoloase.
Turnati budinca in forme si o puneti la rece pentru cateva ore, sau chiar peste noapte.
Forma mea fiind mai cu peretii speciali iese bine cand se raceste budinca - am raturant-o pe un platou si gata.
Daca folositi forme clasice trebuie sa le asterneti cu folie de plastic, sau ungeti putin peretii cu ulei, sau inainte de a rasturna forma o puneti pentru 2-3 secunde in apa fierbinte.
Si gata, acum ne apucam de frumuseti.
Puteti sa topiti un pic de ciocolata si sa turnati deasupra.
Sau se poate face un sos de capsuni blendate cu miere, la fel de turnat deasupra.
Eu am spalat si uscat cateva capsuni cu codite.
Le-am inmuiat in ciocolata neagra topita la microunde si am lasat la frigider sa se raceasca pe o farfurie asternuta cu hartie de copt.
Cand s-a intarit ciocolata de pe capsuni am ornat cu ele bavareza.
Am mai pus si cateva capsuni taiate felii deasupra.
Si o sectiune delicioasa si pufoasa pentru voi...
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.