Bavareza cu căpșuni

Bavareza este unul din cele mai populare deserturi italiene (deși denumirea nu sugerează) și de fapt este o budincă ceva mai fină, formată din cremă de lapte cu gălbenușuri, gelatină și frișcă. Aromele le puteți varia după plac - vanilie, căpșuni, ciocolată, cafea, etc.

Aici am încercat varianta cu căpșuni, foarte fină, delicioasă, aerată și moderat de dulce (dacă vreți să fie o budincă chiar dulce mai adăugați zahăr, cam 100g în plus față de rețetă).

Forma de prezentare este opțională - o puteți face într-o formă de budincă specială (ca a mea din poze, este de la Tupperware), într-un vas așternut cu folie de plastic, pahare individuale, etc. Vă dau detalii în ultimii pași cum s-o scoateți de acolo mai frumos.

Ingrediente
Gelatină
20 g
cantitate pt 1 litru de lichid
Gălbenușuri
3 buc
   
Zahăr
90 g
eu aș mai adăuga 100g
Smântână pentru frișcă
130 g
Să fie rece și de 32% - Dorna, President sau Milli
Căpșuni
500 g
   
Lapte
250 ml
   
Pași de urmat
Pas 1

Precizare: Cantitățile în poze sunt în porție dublă de ingrediente, pentru că am avut nevoie de ceva mai multă budincă. Dintr-o porție iese o formă de budincă exact ca în poza de prezentare sau 4 pahare mici de 200ml.

Deci, puneți la înmuiat gelatina, conform cu instrucțiunile de pe pachet - la mine au fost cam 200ml de apă rece pentru 20g gelatină.

Bavareza cu căpșuni - Pas 1
Pas 2

Bateți gălbenușurile spumă cu zahăr.

Bavareza cu căpșuni - Pas 2
Pas 3

Adăugați laptele, amestecați.

Bavareza cu căpșuni - Pas 3
Pas 4

Puneți compoziția pe baie de aburi și amestecați continuu, cam 10 minute, până începe să se prindă.

Nu se îngroașă tare, va fi ca un sos mai dens. Când este gata o luați de pe baia de aburi și dați la o parte.

Bavareza cu căpșuni - Pas 4
Pas 5

Cât crema se răcorește, puneți cratița cu gelatina înmuiată pe foc mic și amestecați până se dizolvă complet în apă și nu se mai văd cristale de gelatină.

Aveți grijă să nu fiarbă, gelatina își va pierde proprietățile.

Bavareza cu căpșuni - Pas 5
Pas 6

Turnați gelatina în crema caldă, amestecați bine cu telul.

Bavareza cu căpșuni - Pas 6
Pas 7

Căpșunile le pasați bine - eu am adăugat puțină (cam jumate de pahar) cremă de mai sus în blender ca să le poată lua mai bine.

Bavareza cu căpșuni - Pas 7
Pas 8

Și le adăugați la crema de gălbenușuri, amestecați.

Bavareza cu căpșuni - Pas 8
Pas 9

Smântâna dulce rece, de la frigider, se bate spumă tare cu mixerul.

Bavareza cu căpșuni - Pas 9
Pas 10

O încorporați în amestecul de budincă, recomand s-o faceți cu telul ca să nu vă rămână cocoloașe.

Bavareza cu căpșuni - Pas 10
Pas 11

Turnați budinca în forme și o puneți la rece pentru câteva ore, sau chiar peste noapte.

Bavareza cu căpșuni - Pas 11
Pas 12

Forma mea fiind mai cu pereții speciali iese bine când se răcește budinca - am răsturnat-o pe un platou și gata.

Dacă folosiți forme clasice trebuie să le așterneți cu folie de plastic, sau ungeti puțin pereții cu ulei, sau înainte de a răsturna forma o puneți pentru 2-3 secunde în apă fierbinte.

Bavareza cu căpșuni - Pas 12
Pas 13

Și gata, acum ne apucăm de frumușeți.

Puteți să topiți un pic de ciocolată și să turnați deasupra.

Sau se poate face un sos de căpșuni blendate cu miere, la fel de turnat deasupra.

Bavareza cu căpșuni - Pas 13
Pas 14

Eu am spălat și uscat câteva căpșuni cu codițe.

Le-am înmuiat în ciocolată neagră topită la microunde și am lăsat la frigider să se răcească pe o farfurie așternută cu hârtie de copt.

Bavareza cu căpșuni - Pas 14
Pas 15

Când s-a întărit ciocolata de pe căpșuni am ornat cu ele bavareza.

Am mai pus și câteva căpșuni tăiate felii deasupra.

Bavareza cu căpșuni - Pas 15
Pas 16

Și o secțiune delicioasă și pufoasă pentru voi...

Poftă Bună!

Bavareza cu căpșuni - Pas 16

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg ()
Timp de preparare:
120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min