Gem de capsuni

Cu inima impacata pot sa spun ca am gasit intr-un final formula gemului de capsuni ideal - dupa multe incercari de a face un gem decent fara adaos de chimicale si gelifianti din comert, am reusit cu brio!

Este o minune de gem - aromat, dens, ca o marmelada de capsuni, unge sufletul si toate papilele gustative - sigur este cel mai bun gem de fructe mancat vreodata si facut in conditii de casa. Sigur merge la orice desert, la inghetate, torturi, prajituri pentru ca nu-si pierde deloc din aroma capsunilor si are consistenta perfecta, nu curge deloc...

Desi aici este un mic secret, trebuie sa aveti putina rabdare - vedeti si in pasi specificul retetei. Eu am facut gem dintr-un kg de capsuni cam intr-o ora si jumate si mi-au iesit 4 borcane de 300ml, din care jumate de borcan a mancat sotul dupa ce gustase prima lingurita.

Ingrediente
Capsuni
1 kg
Zahar
1.2 kg
Sare de lamaie
0.5 lingurite
optional
Pasi de urmat
Pas 1

Capsunile spalate si curatate le puneti intr-un bol mai mare, peste ele turnati zaharul.

Gem de capsuni - Pas 1
Pas 2

Cu mainile frecati bine, le lasati apoi jumate de ora pana se mai dizolva zaharul.

Gem de capsuni - Pas 2
Pas 3

In acest timp spalati borcanele si le uscati bine - eu le-am pus in cuptor la 100 grade pentru 15-20 minute.

Gem de capsuni - Pas 3
Pas 4

Acum ne apucam de partea cea mai specifica a retetei:

- Masurati cam 1 pahar din masa de capsuni cu zahar.

Gem de capsuni - Pas 4
Pas 5

- Si il turnati intr-o cratita de aproximativ 700ml - 1 litru - cam cat un ibric.

Puneti pe foc si amestecati periodic.

Gem de capsuni - Pas 5
Pas 6

- Cand incepe sa fiarba faceti focul mai mediu si tot amestecand periodic lasati cam 5-7 minute.

Gem de capsuni - Pas 6
Pas 7

- Dupa acest timp observati ca gemul se ingroasa putin, se evapora lichidul in plus si arata ceva mai caramelizat.

Faceti focul mic si mai lasati 1 minut.

Gem de capsuni - Pas 7
Pas 8

- Dupa ce faceti focul f.mic spuma va mai scadea si este gata de turnat in borcan.

Gem de capsuni - Pas 8
Pas 9

Faceti testul cu picatura de gem turnata pe o farfurie curata - in dreapta gemul este gata, in stanga - mai trebuie sa fiarba 2-3 minute.

Gem de capsuni - Pas 9
Pas 10

Pe fundul borcanului puneti cateva cristale de sare de lamaie, ca un conservant - eu as incerca pe viitor sa nu pun, mi se pare destul de dulce gemul ca sa tina si fara ea.

Gem de capsuni - Pas 10
Pas 11

Turnati prima partida de gem, preparata mai sus - bineinteles ca borcanul nu se va umple - puneti capacul si tot completati cu inca 1-2 ture de gem pana se umple si atunci sigilati.

Gem de capsuni - Pas 11
Pas 12

Continuati sa fierbeti gemul in portii mici de 1 pahar pana terminati toate capsunile.

Desi poate vi se pare migalos, rezultatul este atat de fenomenal ca isi merita toata rabdarea si efortul.

Puteti fierbe in 2 cratite simultan dupa ce ati inteles/testat procedura.

Ideea este ca gemul se caramelizeaza mult mai bine atunci cand este fiert in portii mici si repede - nu pierde din arome si culoare.

Gem de capsuni - Pas 12
Pas 13

Cand este cald, este putin mai lichid, ca o dulceata - dar dupa ce se raceste devine ca o marmelada groasa si densa - o minune!

Poza cred ca este destul de reprezentativa, pacat ca nu puteti gusta din ea :)

Pofta Buna!

Gem de capsuni - Pas 13

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1200 g (4 borcane de 300ml)
Timp de preparare:
120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 30 min