Cu inima împăcată pot să spun că am găsit într-un final formula gemului de căpșuni ideal - după multe încercări de a face un gem decent fără adaos de chimicale și gelifianți din comerț, am reușit cu brio!
Este o minune de gem - aromat, dens, ca o marmeladă de căpșuni, unge sufletul și toate papilele gustative - sigur este cel mai bun gem de fructe mâncat vreodată și făcut în condiții de casă. Sigur merge la orice desert, la înghețate, torturi, prăjituri pentru că nu-și pierde deloc din aroma căpșunilor și are consistența perfectă, nu curge deloc...
Deși aici este un mic secret, trebuie să aveți puțină răbdare - vedeți și în pași specificul rețetei. Eu am făcut gem dintr-un kg de căpșuni cam într-o oră și jumate și mi-au ieșit 4 borcane de 300ml, din care jumate de borcan a mâncat soțul după ce gustase prima linguriță.
Căpșunile spălate și curățate le puneți într-un bol mai mare, peste ele turnați zahărul.
Cu mâinile frecați bine, le lăsați apoi jumate de oră până se mai dizolvă zahărul.
În acest timp spălați borcanele și le uscați bine - eu le-am pus în cuptor la 100 grade pentru 15-20 minute.
Acum ne apucăm de partea cea mai specifică a rețetei:
- Măsurați cam 1 pahar din masa de căpșuni cu zahăr.
- Și îl turnați într-o cratiță de aproximativ 700ml - 1 litru - cam cât un ibric.
Puneți pe foc și amestecați periodic.
- Când începe să fiarbă faceți focul mai mediu și tot amestecând periodic lăsați cam 5-7 minute.
- După acest timp observați că gemul se îngroașă puțin, se evaporă lichidul în plus și arată ceva mai caramelizat.
Faceți focul mic și mai lăsați 1 minut.
- După ce faceți focul foarte mic spuma va mai scădea și este gata de turnat în borcan.
Faceți testul cu picătura de gem turnată pe o farfurie curată - în dreapta gemul este gata, în stânga - mai trebuie să fiarbă 2-3 minute.
Pe fundul borcanului puneți câteva cristale de sare de lămâie, ca un conservant - eu aș încerca pe viitor să nu pun, mi se pare destul de dulce gemul ca să țină și fără ea.
Turnați prima partidă de gem, preparată mai sus - bineînțeles că borcanul nu se va umple - puneți capacul și tot completați cu încă 1-2 ture de gem până se umple și atunci sigilați.
Continuați să fierbeți gemul în porții mici de 1 pahar până terminați toate căpșunile.
Deși poate vi se pare migălos, rezultatul este atât de fenomenal că își merită toată răbdarea și efortul.
Puteți fierbe în 2 cratițe simultan după ce ați înțeles/testat procedura.
Ideea este că gemul se caramelizează mult mai bine atunci când este fiert în porții mici și repede - nu pierde din arome și culoare.
Când este cald, este puțin mai lichid, ca o dulceață - dar după ce se răcește devine ca o marmeladă groasă și densă - o minune!
Poza cred că este destul de reprezentativă, păcat că nu puteți gusta din ea :)
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.