Gem de capsuni si banane

Mi-a venit ieri ideea sa incerc asa o combinatie, cika se pupa bine bananele cu capsunile - si da, este o reteta de nota 20. Am pornit de la aceeasi reteta de gem de capsuni, dar adaugand 2 banane la 1 kg de capsuni si am micsorat putin cantitatea de zahar.

Bananele nu incurca deloc aroma de capsuni, o completeaza perfect si nu predomina in gustul final - eu zic ca merita incercata neaparat, sigur veti intriga pe oricine cu asa combinatie.

Textura este perfecta, exact cum trebuie sa fie un gem - dens si deloc nu curge.

Merge excelent cu o painica de casa alba, preparata cu maia, bineinteles :)

Ingrediente
Capsuni
1 kg
Zahar
1 kg
Banane
2 buc
Sare de lamaie
0.25 lingurite
Pasi de urmat
Pas 1

Intr-un bol puneti capsunile curatate si bananele rupte bucati.

Gem de capsuni si banane - Pas 1
Pas 2

Adaugati zaharul.

Gem de capsuni si banane - Pas 2
Pas 3

Frecati bine cu mainile, ca sa zdrobiti bananele si capsunile.

Recomand sa lasati compozitia minim 30 min sa mai lase zeama si sa se dizolve zaharul.

Cel mai bine ar fi cam 2-3 ore, sau peste noapte(la frigider).

Gem de capsuni si banane - Pas 3
Pas 4

Turnati 3 polonice intr-o cratita cu fundul mai mare - sau tigaie de 28-30cm.

Daca faceti in oala mica, gen ibric nu puneti mai mult de 1 pahar.

Gem de capsuni si banane - Pas 4
Pas 5

Puneti pe foc, cand incepe sa fiarba faceti flacara sa fie medie si lasati(amestecand periodic) cam 7 minute.

Gem de capsuni si banane - Pas 5
Pas 6

Dupa acest timp gemul se mai caramelizeaza si ingroasa, dar mai are ceva spuma care pe mine ma deranjeaza s-o vad in borcan.

Si atunci, cand este gata gemul(dupa cele 7 minute de fierbere) iau oala de pe foc....

Gem de capsuni si banane - Pas 6
Pas 7

...si o las 3-5 minute la o parte, mai amestec de vreo 2-3 ori in ea.

Observati ca spuma se lasa si gemul este gata de turnat in borcan.

Gem de capsuni si banane - Pas 7
Pas 8

Optional la fundul borcanului puteti pune cateva cristale de sare de lamaie.

Gem de capsuni si banane - Pas 8
Pas 9

Turnati gemul in borcan si faceti urmatoarea tura(am facut aproximativ 5 ture de gem din 1 kg de capsuni), cand se umple puneti capacul etans si continuati cu urmatorul borcan.

Din aceste cantitati ies cam 4 borcane de 300ml de gem.

Gem de capsuni si banane - Pas 9
Pas 10

Ca si orice gem, cand este fierbinte e mai lichid - la racire se ingroasa foarte frumos si devine ca o marmelada.

Daca nu ati inteles bine pasii, in reteta de gem de capsuni am dat mai multe explicatii la acesta metoda de fierbere a gemului in cantitati mici.

Pofta Buna!

 

Gem de capsuni si banane - Pas 10

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (4 borcane de 300ml)
Timp de preparare:
120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 120 min