Franzela alba cu maia

Franzela alba cu maia

O reteta care ne place foarte mult, in ultima luna am facut-o deja de vreo 3 ori, am pus si rezerve in congelator(feliata in pungi se pastreaza foarte bine).

Eu as zice ca este painica cu maia ideala, poroasa, elastica, gustoasa, pufoasa - pot s-o laud mult, dar mai bine incercati singuri, si pozele vorbesc :)

Din start va previn ca nu este grea reteta, dar necesita o buna planificare a timpului, sunt cateva etape si cat timp dureaza sa creasca aluatul va faceti alte treburi prin casa. Oricum efortul si munca vor fi rasplatite cu niste franzele de nota 20.

Ingrediente

Starter maia(de secara))
71 g
cel care il pastrati la frigider
Faina integrala de grau
85 g
Faina alba calitate superioara
142 g
pentru plamadeala
Sare
17 g
Faina alba calitate superioara
454 g
pentru aluat

Pasi de urmat

Pas 1

As recomanda inainte sa va apucati sa faceti painea, cu o seara inainte scoateti starterul din frigider(cele 50-100g), adaugati la el 50g apa+50g faina secara/grau si lasati pana dimineata sa se "trezeasca" bine si sa prinda forta maiaua.

Am facut si cu starter direct din frigider, iese bine dar parca nu asa pufoasa si poroasa, creste putin mai greu.

Franzela alba cu maia - Pas 1
Pas 2

Pasul 1 - Facem plamadeala:

Intr-un bol turnati 71g de maia(starter) - restul ce va ramane puneti la loc in firigider intr-o casoleta mica si folositi pentru urmatoarea partida de paine.

Franzela alba cu maia - Pas 2
Pas 3

Adaugati 152g apa la temperatura camerei, amestecati bine.

Franzela alba cu maia - Pas 3
Pas 4

Apoi adaugati 85g faina integrala de grau si 142g faina alba, amestecati bine cu o lingura, acoperiti cu folie de plastic bolul si lasati 2-3 ore pana creste bine.

Franzela alba cu maia - Pas 4
Pas 5

Aici plamadeala crescuta bine in volum dublu, gata de facut aluatul.

Franzela alba cu maia - Pas 5
Pas 6

Pasul 2 - Facem Aluatul:

Luati toata plamadeala de la pasul 5 si adaugati in ea 312g apa la temperatura camerei - amestecati bine.

Franzela alba cu maia - Pas 6
Pas 7

Tot acolo masurati 454g faina alba si 17g sare - amestecati bine cu o lingura.

Franzela alba cu maia - Pas 7
Pas 8

Va iese un aluat mai moale si lipicios.

Franzela alba cu maia - Pas 8
Pas 9

Il scoateti pe masa presarata bine cu faina.

Franzela alba cu maia - Pas 9
Pas 10

Si acum vom lucra aluatul ca sa fie uniform si frumos prin tehnica:

STRETCH AND FOLD (aveti si un video aici pentru a vedea mai bine)

- Deci, aluatul pus pe masa(se presara cu faina si deasupra), il intindeti cu mainile intr-un dreptunghi.

 

Franzela alba cu maia - Pas 10
Pas 11

Aduceti una din laturile dreptunghiului spre mijloc.

Franzela alba cu maia - Pas 11
Pas 12

Aduceti peste ea cealalta margine.

Franzela alba cu maia - Pas 12
Pas 13

Acum indoiti unul din capetele "ruladei" de aluat spre mijloc - ca in poza.

Franzela alba cu maia - Pas 13
Pas 14

Aduceti celalat capat peste primul. Si gata, asta-i toata smekeria.

Acoperiti aluatul cu un prosop, lasati 10 minute si repetati procedura de Stretch and Fold - pas10-14.

Trebuie sa faceti chestia asta minim de 3 ori - aluatul se va uniformiza, va creste mai bine si va fi mai poros.

Franzela alba cu maia - Pas 14
Pas 15

Usor modelati o bila, atentie sa nu framantati aluatul dupa pasii de mai sus - doar usor cu mainile ii dati forma rotunda.

Ungeti bolul cu putin ulei si puneti aluatul pentru 2-3 ore la crescut(cam de 1.5-2 ori)- acoperit cu un prosop bineinteles.

Franzela alba cu maia - Pas 15
Pas 16

Pasul 3 - formam franzele:

Aluatul crecut il scoateti pe masa cu faina, il taiati un 2 bucati.

Franzela alba cu maia - Pas 16
Pas 17

Fiecare bucata o intindeti cu mainile intr-un dreptunghi - va ajutati cu putina faina daca este nevoie.

Franzela alba cu maia - Pas 17
Pas 18

Aduceti marginea mai lunga spre mijloc.

Franzela alba cu maia - Pas 18
Pas 19

Aduceti cealalta margine peste prima si un pic lipiti cu degetele.

Franzela alba cu maia - Pas 19
Pas 20

Rotunjiti putin marginile cu degetele.

Franzela alba cu maia - Pas 20
Pas 21

Formati amandoua franzelele si le puneti la crescut - le-am pus pe 2 bucati de hartie de copt.

Acestea vin pe un prosop, la care am ridicat marginile cu ce am avut prin bucatarie(facalet, tavi, etc) ca sa creasca bine painea si sa sustina cresterea in sus a painicilor.

Lasati 1-2 ore pana creste de 1.5-2 ori.

Franzela alba cu maia - Pas 21
Pas 22

Cam asa a crescut painica mea.

Franzela alba cu maia - Pas 22
Pas 23

Scoateti marginile de sustinere a prosopului si cu un cutit foarte ascutit faceti 2-3 taieturi pe franzele.

Franzela alba cu maia - Pas 23
Pas 24

Am incins cuptorul la 250 grade, cu tot cu placa de gresie in el si tava de cuptor pozitionata sub gratarul cuptorului.

Am pus painile in cuptor(le-am mutat tinandu-le de marginile hartiei de copt) si am turnat cam 150ml apa in tava incinsa de sub gratar - ca sa fac aburi in cuptor. Inchideti repede usa cuptorului.

Peste 10 minute scadeti temperatura la 200 grade si lasati 40-50 de minute pana se rumeneste frumos.

Franzela alba cu maia - Pas 24
Pas 25

Intre timp puteti sa mai ungeti painea cu o pensula cu apa(cam de 2 ori) - ca sa fie mai lucioasa.

Este gata cand e rumena si dedesubt si atunci cand bateti cu degetele in ea va suna a gol.

Franzela alba cu maia - Pas 25
Pas 26

Daca vreti sa aveti coaja la paine mai frageda, imediat cum o scoateti din cuptor se unge cu apa.

Franzela alba cu maia - Pas 26
Pas 27

Si inveliti bine intr-un prosop - lasati sa se raceasca complet, cateva ore sau chiar peste noapte.

La noi de obicei intr-o ora deja incepe ruptul painii... se taie mai greu cand este proaspata.

Franzela alba cu maia - Pas 27
Pas 28

A 2-a zi o taiati in felii foarte frumoase si subtiri. Acestea le puteti congela si folositi cand va trebuie - in 30 minute se decongeleaza si sunt ca proaspete.

Pofta Buna!

Franzela alba cu maia - Pas 28

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (2 franzele)
Timp de preparare: 300 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 300 min
Data publicarii:
Nota: 5 (4 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 28

liliaviscun
Lilia Viscun (liliaviscun) 05 Jan 2020, 00:31

Și încă o poză cu maiaua și drojdia mamă

Poza mea pentru reteta:
liliaviscun
Lilia Viscun (liliaviscun) 05 Jan 2020, 00:30

Salut dragă Lena,am preparat deja de 2 ori această pâinică minunată,și sunt foarte satisfăcută de rezultat, chiar dacă nu am toate ustensilele,precum placa din ceramica. Eu încălzesc bine tava din cuptor si in rest, procesul că la carte. Am o întrebare: de ce cantitățile îs atât de precise? Nu înțeleg logica. Aș vrea să știu mai multe despre maiaua din tradiția românească/moldovenească. Eu locuiesc în Italia,și deja de vreo 3 luni coc pâinea cu "lievito madre",in traducere drojdia mamă, care la rândul ei pornește de la un starter care vine reînnoit la fiecare 2 zile timp de 40-45 zile. Se face cu făină albă. Și pentru panificații se folosește de la 15-20% în perioada caldă până la 25-35% în perioada rece.Painica albă cu maia mi-a plăcut mult, pentru că nu se simte atât de mult gustul acrișor,în plus ai deja un amestec de faini sănătoase,de asta țin în frigider doi puiuți (maiaua de secară și cea de grâu) .

Eu îi dau de mâncare la fiecare 3 zile, îi adaug o lingura de făină de secară+2 de apă,și dacă este nevoie arunc partea superioară.iar când văd că e prea lentă, îi dau un vîrf de linguriță de miere de albine. Învie îndată!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
AnaRata286
Ana Rata (AnaRata286) 07 Oct 2019, 17:53

Inca o poză.

AnaRata286
Ana Rata (AnaRata286) 07 Oct 2019, 17:50

Bună Lena! De câțiva ani buni împrumut rețete de la tine. Ieri am făcut pâine țărănească, iar azi am hotarat sa fac portie dublă de franzele. Ce sa-ți zic, mi-au ieșit perfecte. Mulțumesc mult pentru mumca ta!

P.S. S-au primit mai sure probabil din cauza fainii de secara, care este mai intunecata decat pe pozele tale. Dar oricum sunt o minune!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Ana Rata (AnaRata286) 08 Oct 2019, 16:01

Cu drag Ana! Sa aveti pofta mare si multumesc mult de mesaj😘

Carmen Silvia
Carmen Silvia 12 Apr 2014, 13:09

o pufosenie mi-a iesit (in comparatie cu cea de secara care e ceva mai densa)! si a ramas destul de pufoasa si gustoasa pana am terminat-o, cam 3 zile!

Nota mea pentru reteta:
olga.nika
Olga (olga.nika) 20 Mar 2014, 08:46

Am facut si eu baghete cu maia.. doar ca n-am folosit gresia si mi s-a lipit hirtia de copt de piine.. si asta mi-a taiat tot avintul :( S-a mincat bine doar ca am taiat talpa piinii caci era imposibil de scos hirtia. Si desigur am congelat citeva felii :) Azi voi face piine cu seminte (pe asta mi-a mai ramas s-o incerc :)) Pina ce piinea mea preferata cu maia ce prima -cea cu secara. Fiindca totusi piinea cu maia este putin mai grea, iar piinea alba m-am deprins ca trebuie sa fie mai usoara si pufoasa .. sau poate doar mie nu mi-a iesit chiar asa de bine ca la tine, Lena. Oricum, iti multumesc mult pentru recetele minunate!!!

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 22 Nov 2013, 20:07

Si starterul l-ai facut proaspat, este activ inainte sa-l pui in coca? Aici foarte important este sa faci si aluatul moale, cand este tare nu prea creste bine.

yna
yna 22 Nov 2013, 20:05

Buna seara!

Mereu intru pe site sa vad ce mai este nou, m-am aventurat si eu sa fac paine cu drojdie naturala, dar un esec total!Am incercat de 3 ori pana acum dar niciodata nu mi-a iesit. Nu-mi creste aluatul ca la tine si dupa ce o scot din cuptor la mijloc nu e pufoasa ci parca e cruda si lipicioasa. Am incercat reteta aceasta pas cu pas, dar tot nu a crescut. Nu inteleg unde poate fi greseala. Starterul l-am facut asa cu ai scris pe site.

lena
Elena (lena) 21 Jun 2013, 12:48

Munca este foarte putina, mai mult timp de asteptare - dar sa stii ca merita, asa painica nu gasesti sa cumperi(la un pret decent).

Painea nu este un aliment de rutina, cu care sa impingi orice mancare - este si asta o arta, nu pt fiecare... Consumul de paine trebuie sa fie destul de limitat, si atunci chiar savurezi asa painici deosebite si sanatoase.

Karen
Karen 21 Jun 2013, 12:39

Felicitari pentru rabdare! arata f bine painea dar la cat se asteapta si cata munca este...cred ca imi piere pofta. ...si m-au amuzat cantitatile :))) Mi-a placut mult ca ai pus reteta de maia pe site 

Arata toate comentariile