Franzela alba cu maia
O reteta care ne place foarte mult, in ultima luna am facut-o deja de vreo 3 ori, am pus si rezerve in congelator(feliata in pungi se pastreaza foarte bine).
Eu as zice ca este painica cu maia ideala, poroasa, elastica, gustoasa, pufoasa - pot s-o laud mult, dar mai bine incercati singuri, si pozele vorbesc :)
Din start va previn ca nu este grea reteta, dar necesita o buna planificare a timpului, sunt cateva etape si cat timp dureaza sa creasca aluatul va faceti alte treburi prin casa. Oricum efortul si munca vor fi rasplatite cu niste franzele de nota 20.
Ingrediente
●
Starter maia(de secara))
71 g
cel care il pastrati la frigider
●
Faina integrala de grau
85 g
●
Faina alba calitate superioara
142 g
pentru plamadeala
●
Faina alba calitate superioara
454 g
pentru aluat
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
As recomanda inainte sa va apucati sa faceti painea, cu o seara inainte scoateti starterul din frigider(cele 50-100g), adaugati la el 50g apa+50g faina secara/grau si lasati pana dimineata sa se "trezeasca" bine si sa prinda forta maiaua.
Am facut si cu starter direct din frigider, iese bine dar parca nu asa pufoasa si poroasa, creste putin mai greu.
Pas 2
Pasul 1 - Facem plamadeala:
Intr-un bol turnati 71g de maia(starter) - restul ce va ramane puneti la loc in firigider intr-o casoleta mica si folositi pentru urmatoarea partida de paine.
Pas 3
Adaugati 152g apa la temperatura camerei, amestecati bine.
Pas 4
Apoi adaugati 85g faina integrala de grau si 142g faina alba, amestecati bine cu o lingura, acoperiti cu folie de plastic bolul si lasati 2-3 ore pana creste bine.
Pas 5
Aici plamadeala crescuta bine in volum dublu, gata de facut aluatul.
Pas 6
Pasul 2 - Facem Aluatul:
Luati toata plamadeala de la pasul 5 si adaugati in ea 312g apa la temperatura camerei - amestecati bine.
Pas 7
Tot acolo masurati 454g faina alba si 17g sare - amestecati bine cu o lingura.
Pas 8
Va iese un aluat mai moale si lipicios.
Pas 9
Il scoateti pe masa presarata bine cu faina.
Pas 10
Si acum vom lucra aluatul ca sa fie uniform si frumos prin tehnica:
STRETCH AND FOLD (aveti si un video aici pentru a vedea mai bine)
- Deci, aluatul pus pe masa(se presara cu faina si deasupra), il intindeti cu mainile intr-un dreptunghi.
Pas 11
Aduceti una din laturile dreptunghiului spre mijloc.
Pas 12
Aduceti peste ea cealalta margine.
Pas 13
Acum indoiti unul din capetele "ruladei" de aluat spre mijloc - ca in poza.
Pas 14
Aduceti celalat capat peste primul. Si gata, asta-i toata smekeria.
Acoperiti aluatul cu un prosop, lasati 10 minute si repetati procedura de Stretch and Fold - pas10-14.
Trebuie sa faceti chestia asta minim de 3 ori - aluatul se va uniformiza, va creste mai bine si va fi mai poros.
Pas 15
Usor modelati o bila, atentie sa nu framantati aluatul dupa pasii de mai sus - doar usor cu mainile ii dati forma rotunda.
Ungeti bolul cu putin ulei si puneti aluatul pentru 2-3 ore la crescut(cam de 1.5-2 ori)- acoperit cu un prosop bineinteles.
Pas 16
Pasul 3 - formam franzele:
Aluatul crecut il scoateti pe masa cu faina, il taiati un 2 bucati.
Pas 17
Fiecare bucata o intindeti cu mainile intr-un dreptunghi - va ajutati cu putina faina daca este nevoie.
Pas 18
Aduceti marginea mai lunga spre mijloc.
Pas 19
Aduceti cealalta margine peste prima si un pic lipiti cu degetele.
Pas 20
Rotunjiti putin marginile cu degetele.
Pas 21
Formati amandoua franzelele si le puneti la crescut - le-am pus pe 2 bucati de hartie de copt.
Acestea vin pe un prosop, la care am ridicat marginile cu ce am avut prin bucatarie(facalet, tavi, etc) ca sa creasca bine painea si sa sustina cresterea in sus a painicilor.
Lasati 1-2 ore pana creste de 1.5-2 ori.
Pas 22
Cam asa a crescut painica mea.
Pas 23
Scoateti marginile de sustinere a prosopului si cu un cutit foarte ascutit faceti 2-3 taieturi pe franzele.
Pas 24
Am incins cuptorul la 250 grade, cu tot cu placa de gresie in el si tava de cuptor pozitionata sub gratarul cuptorului.
Am pus painile in cuptor(le-am mutat tinandu-le de marginile hartiei de copt) si am turnat cam 150ml apa in tava incinsa de sub gratar - ca sa fac aburi in cuptor. Inchideti repede usa cuptorului.
Peste 10 minute scadeti temperatura la 200 grade si lasati 40-50 de minute pana se rumeneste frumos.
Pas 25
Intre timp puteti sa mai ungeti painea cu o pensula cu apa(cam de 2 ori) - ca sa fie mai lucioasa.
Este gata cand e rumena si dedesubt si atunci cand bateti cu degetele in ea va suna a gol.
Pas 26
Daca vreti sa aveti coaja la paine mai frageda, imediat cum o scoateti din cuptor se unge cu apa.
Pas 27
Si inveliti bine intr-un prosop - lasati sa se raceasca complet, cateva ore sau chiar peste noapte.
La noi de obicei intr-o ora deja incepe ruptul painii... se taie mai greu cand este proaspata.
Pas 28
A 2-a zi o taiati in felii foarte frumoase si subtiri. Acestea le puteti congela si folositi cand va trebuie - in 30 minute se decongeleaza si sunt ca proaspete.
Pofta Buna!
Cantitate:
1 kg
(2 franzele)
Timp de preparare:
300 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregatire:
300 min
Data publicarii:
Nota:
5 (4 voturi)