Aceasta placinta se poate preapara cu diverse umpluturi, in varianta originala este cu ceapa verde si oua fierte, dar puteti pune carne, branza, spanac, varza, etc.
Cel mai mult imi place aluatul, se face repede, nu trebuie intins cu facaletul, doar il turnati in tava si placinta iese frageda, moale si foarte gustoasa. Chiar va recomand sa-l incercati si notati, o sa va placa din prima si pentru totdeauna :)
Mai intai preparam umplutura - in varianta mea ceapa verde cu ton:
- ceapa se taie marunt si se caleste 3-4 minute intr-o tigaie cu putin ulei;
- adaugati tonul scurs de apa/ulei si potriviti de sare si piper.
Apoi se face aluatul:
- topiti untul, il turnati intr-un bol mai adanc, tot acolo puneti sarea si zaharul;
- adaugati iaurtul
-ouale - amestecati bine cu un tel sau mixer;
- si ultima se adauga faina si praful de copt - amestecati bine;
Iese un aluat ca smantana mai densa.
Asterneti cu hartie de copt o tava de cuptor - a mea are 28 cm diametru, fiindca este de silicon nu am pus hartie de copt.
Turnati jumatate din aluat in tava si il nivelati cu o lingura.
Puneti umplutura, o distribuiti uniform peste aluat.
Turnati restul de aluat peste umplutura, nivelati atent si uniform.
Puneti tava la cuptor preinclazit la 180 grade pentru 35-40 minute.
Un pic m-am speriat aici, a crapat cam mult aluatul, in plus si aparatul foto nu-mi dadea poza reala - doar ce vedeti aici.
Dar dupa ce s-a racit bine placinta, crapaturile nu mai erau relevante, se tine bine si se taie perfect.
Deci, dupa ce se racoreste bine o taiati/portionati si savurati.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.