Această plăcintă se poate prepara cu diverse umpluturi, în varianta originală este cu ceapă verde și ouă fierte, dar puteți pune carne, brânză, spanac, varză, etc.
Cel mai mult îmi place aluatul, se face repede, nu trebuie întins cu făcălețul, doar îl turnați în tavă și plăcinta iese fragedă, moale și foarte gustoasă. Chiar vă recomand să-l încercați și notați, o să vă placă din prima și pentru totdeauna :)
Mai întâi preparăm umplutura - în varianta mea ceapă verde cu ton:
- ceapa se taie mărunt și se călește 3-4 minute într-o tigaie cu puțin ulei;
- adăugați tonul scurs de apă/ulei și potriviți de sare și piper.
Apoi se face aluatul:
- topiți untul, îl turnați într-un bol mai adânc, tot acolo puneți sarea și zahărul;
- adăugați iaurtul
-ouăle - amestecați bine cu un tel sau mixer;
- și ultima se adaugă făina și praful de copt - amestecați bine;
Iese un aluat ca smântâna mai densă.
Așterneți cu hârtie de copt o tavă de cuptor - a mea are 28 cm diametru, fiindcă este de silicon nu am pus hârtie de copt.
Turnați jumătate din aluat în tavă și îl nivelați cu o lingură.
Puneți umplutura, o distribuiți uniform peste aluat.
Turnați restul de aluat peste umplutură, nivelați atent și uniform.
Puneți tava la cuptor preîncălzit la 180 grade pentru 35-40 minute.
Un pic m-am speriat aici, a crăpat cam mult aluatul, în plus și aparatul foto nu-mi dădea poza reală - doar ce vedeți aici.
Dar după ce s-a răcit bine plăcinta, crăpăturile nu mai erau relevante, se ține bine și se taie perfect.
Deci, după ce se răcorește bine o tăiați/porționați și savurați.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.