Pe lângă păstăile cu cartofi și usturoi la noi acasă era cam obligatoriu în sezon să facem și mâncarea de păstăi a bunicii, cu smântână și cartofi. Pentru mine asta-i gustul copilăriei dar și una din mâncărurile preferate. Am reușit să fac rețeta și pozele chiar la mama acasă, cu păstăi și smântână proprii - un deliciu cu gust complet și perfect!
Chiar și Sofia mănâncă păstăile în așa formă fără nici un comentariu, deci vă dați seama cât de gustoase sunt.
Recomand să folosiți smântână de țară, smântână mai grasă din comerț(care știți sigur că nu se brânzește la fiert) sau smântână dulce.
Într-un ceaun sau cratiță mai mare puneți fasolea păstăi curățată, spălată și ruptă bucăți medii.
Deasupra puneți cartofii curățați și tăiați cubulețe.
Turnați apă cât să acopere păstăile și cartofii - puneți oala pe foc.
Când începe să fiarbă faceți focul mic, acoperiți cu capac și lăsați 20-25 minute.
După acest timp verificați dacă sunt fierți cartofii și păstăile, scurgeți toată apa din oală și turnați smântâna în loc.
Dacă aveți puțină smântână, nu scurgeți toată apa, mai lăsați cam jumate și adăugați smântâna. În acest caz va trebui la sigur să îngroșați sosul cu puțină făină.
Amestecați bine păstăile cu smântâna, lăsați să fiarbă vreo 5-10 minute.
Apoi adăugați ceapa călită în ulei.
Și la urmă, dacă vreți să fie sosul mai gros puțin(dacă nu se îngroașă la fiert) - amestecați 1 lingură de făină cu 3-4 liguri apă și turnați în oală. Mai lăsați să fiarbă, cam 2-3 minute - potriviți de sare și opriți focul.
Se servește imediat, nu lăsați mâncarea mai mult de 20 de minute după fierbere să stea - va fi gustoasă, dar nu vor mai fi așa de moi și cremoși cartofii.
Eu mă apuc s-o fac întotdeauna cu o oră înainte de timpul mesei și este exact cum trebuie.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.