Focaccia cu cașcaval și ceapă

Asta a fost prima mea focaccia și sigur nu ultima - pufoasă, moale, fragedă, un fel de combinație de pâine cu aromă de cașcaval mi-a ieșit, dispăruse în câteva minute de pe masă (aveam musafiri) și a fost mult lăudată.

Bucățile de cașcaval se potrivesc tare bine aici, se topesc și fac găurele aromate în aluat - ceapa puteți să puneți simplă sau verde, în cazul celor mai mofturoși cred că puteți s-o omiteți.

Chiar vă recomand cu mare încredere rețeta, una din cele mai reușite și sigur de folosit la cât mai des.

Ingrediente
Apă călduță
250 ml
   
Drojdie uscată
7 g
sau 15g proaspătă
Miere
2 lingurite
sau zahăr
Sare
1 lingurita
   
Făină albă calitate superioară
400 g
   
Ulei de măsline
3 linguri
   
Cașcaval clasic
100 g
   
Ceapă albă
1 buc
sau 3-4 fire ceapă verde + puțin ulei pentru călit ceapa
Ierburi de provence
1 lingurita
+ mai puteți adăuga roșii uscate, măsline
Pași de urmat
Pas 1

Într-un bol amestecați apa caldă, mierea, drojdia.

Lăsați cam 10 minute până începe să facă spumă.

Focaccia cu cașcaval și ceapă - Pas 1
Pas 2

Adăugați sarea, făina și amestecați aluatul cu o lingură sau spatula.

Focaccia cu cașcaval și ceapă - Pas 2
Pas 3

Și începem să frământăm aluatul cu mâinile, cu cât mai mult cu atât mai bine.

Pe parcurs mai adăugați câte puțin 2 linguri de ulei de măsline în aluat - trebuie să vă iasă un aluat uniform și moale.

Eu îl frământ puțin, las vreo 10 minute la odihnit și după asta îl mai frământ cu ulei.

Focaccia cu cașcaval și ceapă - Pas 3
Pas 4

După ce ați frământat aluatul bine, îl acoperiți cu prosop și lăsați la crescut 30 minute.

Focaccia cu cașcaval și ceapă - Pas 4
Pas 5

În acest timp căliți ceapa în puțin ulei...

Focaccia cu cașcaval și ceapă - Pas 5
Pas 6

...și tăiați cubulețe cașcavalul.

Focaccia cu cașcaval și ceapă - Pas 6
Pas 7

După ce a crescut aluatul, adăugați peste el ceapa călită și 80g de cașcaval (20g lăsăm pentru a pune deasupra pe focaccia).

Focaccia cu cașcaval și ceapă - Pas 7
Pas 8

Frământați bine aluatul ca să încorporeze tot cașcavalul și ceapa, la început va fi mai greu dar sigur reușiți.

Lăsați-l 10 minute să se odihnească, ca să-l puteți lucra mai ușor când îl puneți în tavă.

Focaccia cu cașcaval și ceapă - Pas 8
Pas 9

Întindeți aluatul cu mâinile într-o tavă - a mea este rotundă de 32 cm. Sigur merge și într-o tavă de cuptor simplă, de la aragaz.

Focaccia cu cașcaval și ceapă - Pas 9
Pas 10

Cu degetele apăsați și faceți adâncituri în aluat, ungeți cu puțin ulei de măsline și presărați ierburile de Provence (verdeturi italiene - conțin oregano, maghiran, etc).

Presărați și cele 20g de cașcaval lăsate la o parte mai sus.

Și opțional puteți să mai puneți niște măsline tăiate deasupra sau roșii uscate în ulei de măsline.

Lăsați în tavă 20 minute să crească puțin.

Focaccia cu cașcaval și ceapă - Pas 10
Pas 11

Puneți la cuptorul preîncălzit la 180-200 grade pentru aproximativ 20-25 minute, până se rumenește frumos.

Lăsați un pic să se răcorească.

Focaccia cu cașcaval și ceapă - Pas 11
Pas 12

O serviți caldă (rece este la fel de bună) cu orice vă place - supă, salată, pate, etc. - sau simplă ca o pizza mai pufoasă.

Poftă Bună!

Focaccia cu cașcaval și ceapă - Pas 12

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (10-12 porții)
Timp de preparare:
40 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 60 min
Sursă: povarenok.ru