Asta a fost prima mea foccacia si sigur nu ultima - pufoasa, moale, frageda, un fel de combinatie de paine cu aroma de cascaval mi-a iesit, disparuse in cateva minute de pe masa(aveam musafiri) si a fost mult laudata.
Bucatile de cascaval se potrivesc tare bine aici, se topesc si fac gaurele aromate in aluat - ceapa puteti sa puneti simpla sau verde, in cazul celor mai mofturosi cred ca puteti s-o omiteti.
Chiar va recomand cu mare incredere reteta, una din cele mai reusite si sigur de folosit la cat mai des.
Intr-un bol amestecati apa calda, mierea, drojdia.
Lasati cam 10 minute pana incepe sa faca spuma.
Adaugati sarea, faina si amestecati aluatul cu o lingura sau spatula.
Si incepem sa framantam aluatul cu mainile, cu cat mai mult cu atat mai bine.
Pe parcurs mai adaugati cate putin 2 linguri de ulei de masline in aluat - trebuie sa va iasa un aluat uniform si moale.
Eu il framant putin, las vreo 10 minute la odihnit si dupa asta il mai framant cu ulei.
Dupa ce ati framantat aluatul bine, il acoperiti cu prosop si lasati la crescut 30 minute.
In acest timp caliti ceapa in putin ulei...
...si taiati cubulete cascavalul.
Dupa ce a crescut aluatul, adaugati peste el ceapa calita si 80g de cascaval(20g lasam pentru a pune deasupra pe foccacia).
Framantati bine aluatul ca sa incorporeze tot cascavalul si ceapa, la inceput va fi mai greu dar sigur reusiti.
Lasati-l 10 minute sa se odihneasca, ca sa-l puteti lucra mai usor cand il puneti in tava.
Intindeti aluatul cu mainile intr-o tava - a mea este rotunda de 32 cm. Sigur merge si intr-o tava de cuptor simpla, de la aragaz.
Cu degetele apasati si faceti adancituri in aluat, ungeti cu putin ulei de masline si presarati ierburile de Provence(verdeturi italiene - contin oregano, maghiran, etc).
Presarati si cele 20g de cascaval lasate la o parte mai sus.
Si optional puteti sa mai puneti niste masline taiate deasupra sau rosii uscate in ulei de masline.
Lasati in tava 20 minute sa creasca putin.
Puneti la cuptorul preincalzit la 180-200 grade pentru aproximativ 20-25 minute, pana se rumeneste frumos.
Lasati un pic sa se racoreasca.
O serviti calda(rece este la fel de buna) cu orice va place - supa, salata, pate, etc. - sau simpla ca o pizza mai pufoasa.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.