Sunt mancarea mea preferata, imi place mult s-o fac in sezon si sa congelez ardei copti pentru iarna, anume pentru aceasta reteta. Este printre primele mancaruri pe care le-am invatat sa le fac acasa, cred ca pe la 10-12 ani - deci este o reteta de suflet :)
Merge si cu smantana, daca sunteti la regim si nu mancati grasimi, puneti usturoi - va fi la fel de delicioasa.
Mai intai pregatim ardeii - sunt mai multe metode de a coace ardei: la tigaie in ulei, la cuptor, pe grill, etc.
Eu prefer sa-i coc pe grill de aragaz, din ala cu gaura in mijloc, se coc foarte bine, repede si fara grasime.
Deci, torn apa in tava de grill, aranjez ardeii si pun capacul - la foc mediu.
Cand se rumenesc pe o parte ii intorc pe cealalta, si asa pana sunt copti peste tot.
Imediat ce ii scot din tava fierbinti ii pun intr-o oala acoperita cu folie de plastic(alimentara).
Asa ii las macar 20-30 de min, sau peste noapte daca am timp(sa fie mai usor de curatat). Apoi se curata foarte usor de pielitza, se lasa la scurs inainte sa preparam sosul.
Ceapa se taie marunt si se caleste in ulei.
Cand se rumeneste ceapa, se adauga rosiile taiate marunt(cubulete).
Se amesteca bine si se lasa 20 de min la foc mediu, sa se coaca si patrunda bine ingredientele.
Rosiile vor lasa bine suc si se vor inmuia. Daca nu va plac bucatele de ceapa si rosii, puteti in aceasta etapa, dupa ce s-au patruns bine ceapa cu rosiile, sa le dati prin blender. Vor fi ca un sos/pasta - noi le preferam asa bucati, cateodata pentru mese festive le fac sos.
Apoi adaugati smantana, sare - amestecati bine si lasati sa fiarba 10 min la foc mic.
In caz ca le faceti cu usturoi, il pisati bine si il adaugati peste ardeii in sos inainte sa stingeti focul sub mancare.
Si la urma asezati ardeii in acest sos de legume cu smantana, lasati sa fiarba inca 5-10 min.
Se pot servi fierbinti, calzi, reci - la orice temperatura sunt deliciosi - cu orice garnitura preferata sau chiar si fara ea.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.