Chec cu mac și rom

Planificăm azi să pun pe site o altă rețetă dar acest chec a fost atât de lăudat și efectiv s-a topit de pe farfurie în 5 minute la picnicul unde am servit mai multe persoane. Deci a trecut testul cu brio, imediat mi s-a cerut și rețeta, așa că poftim - mult spor la treabă și să-l savurați cu plăcere :)

Despre gust/textură - este moale, fraged, se topește în gură și niciodată nu am crezut că aroma de mac, rom și unt vor face așa o combinație extraordinară. Autoarea rețetei spune că a 2-a și a 3-a zi checul se face tot mai fraged și gustos - eu nu am avut ocazia să testez, a fost bătaie pe el de fiecare dată când l-am făcut.

Ingrediente
Ouă
3 buc
   
Unt
200 g
să fie moale, la temperatura camerei
Zahăr
250 g
   
Esență de rom
3 linguri
merge și un brandy sau amaretto - puteți să mai adăugați și puțină vanilie, scorțișoară
Praf de copt
1 buc
1 plic de 10g
Lapte
280 ml
   
Mac
200 g
   
Făină albă
300 g
   
Pași de urmat
Pas 1

Separati albușurile de gălbenușuri.

Chec cu mac și rom - Pas 1
Pas 2

Albușurile le bateți spumă tare cu mixerul.

Chec cu mac și rom - Pas 2
Pas 3

Într-un alt bol puneți untul moale și zahărul, mixați bine.

Chec cu mac și rom - Pas 3
Pas 4

Adăugați gălbenușurile de la ouă, praful de copt și esența de rom, amestecați bine.

Chec cu mac și rom - Pas 4
Pas 5

Laptele îl încălziți puțin pe aragaz sau la microunde și îl turnați în bol, amestecați ușor ca să nu stropiți prea tare.

Chec cu mac și rom - Pas 5
Pas 6

Adăugați macul, mixați ușor.

Chec cu mac și rom - Pas 6
Pas 7

Puneți făina, mixați bine să nu fie cocoloașe.

Chec cu mac și rom - Pas 7
Pas 8

Și ultimele, adăugați albușurile bătute spumă la pasul 2. Amestecați ușor cu o spatulă, cu mișcări circulare de sus în jos.

Chec cu mac și rom - Pas 8
Pas 9

Turnați aluatul într-o tavă de chec mai mare - dacă aveți tava mică (a mea este mai mică), mai bine nu turnați tot aluatul, să aibă unde crește la copt. Eu am mai făcut vreo 6 brioșe din ce a rămas.

În principiu, trebuie să vă rămână neumplut măcar 1 cm din tava - așa că vă orientați cu ce aveți.

Chec cu mac și rom - Pas 9
Pas 10

Se coace la cuptor preîncălzit la 180 grade 30 minute, apoi scădeți temperatura la 150 și mai lăsați 20 minute. Trebuie să fie rumen, crescut și să treacă testul scobitorii.

Nu vă speriați dacă va crăpa, așa este normal. Aici vedeți tava mea de chec clasică (din sticlă, de aia este și mai mică.)

Chec cu mac și rom - Pas 10
Pas 11

Aici mi-a încăput tot aluatul într-o formă "floare" de chec, a ieșit ceva mai înalt.

Chec cu mac și rom - Pas 11
Pas 12

Lăsați să se răcească bine apoi porționați și serviți.

Poftă Bună!

Chec cu mac și rom - Pas 12

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (10-12 porții)
Timp de preparare:
50 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 20 min
Sursă: Forum Say7.info