Planificăm azi să pun pe site o altă rețetă dar acest chec a fost atât de lăudat și efectiv s-a topit de pe farfurie în 5 minute la picnicul unde am servit mai multe persoane. Deci a trecut testul cu brio, imediat mi s-a cerut și rețeta, așa că poftim - mult spor la treabă și să-l savurați cu plăcere :)
Despre gust/textură - este moale, fraged, se topește în gură și niciodată nu am crezut că aroma de mac, rom și unt vor face așa o combinație extraordinară. Autoarea rețetei spune că a 2-a și a 3-a zi checul se face tot mai fraged și gustos - eu nu am avut ocazia să testez, a fost bătaie pe el de fiecare dată când l-am făcut.
Separati albușurile de gălbenușuri.
Albușurile le bateți spumă tare cu mixerul.
Într-un alt bol puneți untul moale și zahărul, mixați bine.
Adăugați gălbenușurile de la ouă, praful de copt și esența de rom, amestecați bine.
Laptele îl încălziți puțin pe aragaz sau la microunde și îl turnați în bol, amestecați ușor ca să nu stropiți prea tare.
Adăugați macul, mixați ușor.
Puneți făina, mixați bine să nu fie cocoloașe.
Și ultimele, adăugați albușurile bătute spumă la pasul 2. Amestecați ușor cu o spatulă, cu mișcări circulare de sus în jos.
Turnați aluatul într-o tavă de chec mai mare - dacă aveți tava mică (a mea este mai mică), mai bine nu turnați tot aluatul, să aibă unde crește la copt. Eu am mai făcut vreo 6 brioșe din ce a rămas.
În principiu, trebuie să vă rămână neumplut măcar 1 cm din tava - așa că vă orientați cu ce aveți.
Se coace la cuptor preîncălzit la 180 grade 30 minute, apoi scădeți temperatura la 150 și mai lăsați 20 minute. Trebuie să fie rumen, crescut și să treacă testul scobitorii.
Nu vă speriați dacă va crăpa, așa este normal. Aici vedeți tava mea de chec clasică (din sticlă, de aia este și mai mică.)
Aici mi-a încăput tot aluatul într-o formă "floare" de chec, a ieșit ceva mai înalt.
Lăsați să se răcească bine apoi porționați și serviți.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.