Planificam azi sa pun pe site o alta reteta dar acest chec a fost atat de laudat si efectiv s-a topit de pe farfurie in 5 minute la picnicul unde am servit mai multe persoane. Deci a trecut testul cu brio, imediat mi s-o cerut si reteta, asa ca poftim - mult spor la treaba si sa-l savurati cu placere :)
Despre gust/textura - este moale, fraged, se topeste in gura si niciodata nu am crezut ca aroma de mac, rom si unt vor face asa o combinatie extraordinara. Autoarea retetei spune ca a 2-a si a 3-a zi checul se face tot mai fraged si gustos - eu nu am avut ocazia sa testez, a fost bataie pe el de fiecare data cand l-am facut.
Separati albusurile de galbenusuri.
Albusurile le bateti spuma tare cu mixerul.
Intr-un alt bol puneti untul moale si zaharul, mixati bine.
Adaugati galbenusurile de la oua, praful de copt si esenta de rom, amestecati bine.
Laptele il incalziti putin pe aragaz sau la microunde si il turnati in bol, amestecati usor ca sa nu stropiti prea tare.
Adaugati macul, mixati usor.
Puneti faina, mixati bine sa nu fie cocoloase.
Si ultimele adaugati albusurile batute spuma la pasul 2. Amestecati usor cu o spatula, cu miscari circulare de sus in jos.
Turnati aluatul intr-o tava de chec mai mare - daca aveti tava mica(a mea este mai mica), mai bine nu turnati tot aluatul, sa aiba unde creste la copt. Eu am mai facut vreo 6 briose din ce a ramas.
In principiu, trebuie sa va ramana neumplut macar 1 cm din tava - asa ca va orientati cu ce aveti.
Se coace la cuptor preincalzit la 180 grade 30 minute, apoi scadeti temperatura la 150 si mai lasati 20 minute. Trebuie sa fie rumen, crescut si sa treaca testul scobitorii.
Nu va speriati daca va crapa, asa este normal. Aici vedeti tava mea de chec clasica(din sticla, de aia este si mai mica.)
Aici mi-a incaput tot aluatul intr-o forma "floare" de chec, a iesit ceva mai inalt.
Lasati sa se raceasca bine apoi portionati si serviti.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.