Chec cu mac si rom

Planificam azi sa pun pe site o alta reteta dar acest chec a fost atat de laudat si efectiv s-a topit de pe farfurie in 5 minute la picnicul unde am servit mai multe persoane. Deci a trecut testul cu brio, imediat mi s-o cerut si reteta, asa ca poftim - mult spor la treaba si sa-l savurati cu placere :)

Despre gust/textura - este moale, fraged, se topeste in gura si niciodata nu am crezut ca aroma de mac, rom si unt vor face asa o combinatie extraordinara. Autoarea retetei spune ca a 2-a si a 3-a zi checul se face tot mai fraged si gustos - eu nu am avut ocazia sa testez, a fost bataie pe el de fiecare data cand l-am facut.

Ingrediente
Oua
3 buc
Unt
200 g
sa fie moale, la temperatura camerei
Zahar
250 g
Esenta de rom
3 linguri
merge si un brandy sau amaretto - puteti sa mai adaugati si putina vanilie, scortisoara
Praf de copt
1 buc
1 plic de 10g
Lapte
280 ml
Mac
200 g
Faina alba
300 g
Pasi de urmat
Pas 1

Separati albusurile de galbenusuri.

Chec cu mac si rom - Pas 1
Pas 2

Albusurile le bateti spuma tare cu mixerul.

Chec cu mac si rom - Pas 2
Pas 3

Intr-un alt bol puneti untul moale si zaharul, mixati bine.

Chec cu mac si rom - Pas 3
Pas 4

Adaugati galbenusurile de la oua, praful de copt si esenta de rom, amestecati bine.

Chec cu mac si rom - Pas 4
Pas 5

Laptele il incalziti putin pe aragaz sau la microunde si il turnati in bol, amestecati usor ca sa nu stropiti prea tare.

Chec cu mac si rom - Pas 5
Pas 6

Adaugati macul, mixati usor.

Chec cu mac si rom - Pas 6
Pas 7

Puneti faina, mixati bine sa nu fie cocoloase.

Chec cu mac si rom - Pas 7
Pas 8

Si ultimele adaugati albusurile batute spuma la pasul 2. Amestecati usor cu o spatula, cu miscari circulare de sus in jos.

Chec cu mac si rom - Pas 8
Pas 9

Turnati aluatul intr-o tava de chec mai mare - daca aveti tava mica(a mea este mai mica), mai bine nu turnati tot aluatul, sa aiba unde creste la copt. Eu am mai facut vreo 6 briose din ce a ramas.

In principiu, trebuie sa va ramana neumplut macar 1 cm din tava - asa ca va orientati cu ce aveti.

Chec cu mac si rom - Pas 9
Pas 10

Se coace la cuptor preincalzit la 180 grade 30 minute, apoi scadeti temperatura la 150 si mai lasati 20 minute. Trebuie sa fie rumen, crescut si sa treaca testul scobitorii.

Nu va speriati daca va crapa, asa este normal. Aici vedeti tava mea de chec clasica(din sticla, de aia este si mai mica.)

Chec cu mac si rom - Pas 10
Pas 11

Aici mi-a incaput tot aluatul intr-o forma "floare" de chec, a iesit ceva mai inalt.

Chec cu mac si rom - Pas 11
Pas 12

Lasati sa se raceasca bine apoi portionati si serviti.

Pofta Buna!

Chec cu mac si rom - Pas 12

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (10-12 portii)
Timp de preparare:
50 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 20 min