Zacusca de dovlecei(varianta rapida si sanatoasa)

Zacusca de dovlecei(varianta rapida si sanatoasa)

Am fost sceptica cu aceasta reteta pana in momentul cand am gustat-o la o masa cu mai multi musafiri - a disparut prima din farfurie si ma gandeam ca trebuia sa fac portie dubla. Este foarte gustoasa, aromata si sanatoasa pentru ca nu se face cu mult ulei si legumele sunt coapte la cuptor.

Am intarziat sa pun reteta pe site pentru ca am vrut sa testez cum se pastreaza in camara, la borcan - deci de 2 luni sta foarte frumos, nu s-a umflat si acum pot face linistita inca o serie sa fie rezerve la iarna, ca tare-i buna!

Aveti grija sa nu incarcati tava cu prea multe legume, ca sa se rumeneasca/coaca bine si sa nu fiarba in zeama lor.

Ingrediente

Dovlecei
2 buc
alegeti dovlecei medii
Ceapa alba
2 buc
Morcovi
3 buc
Ardei gras rosu
3 buc
Rosii
3 buc
rosii medii
Usturoi (catei)
5 buc
Ulei de floarea soarelui
3 linguri
Sare
1 lingurita
potriviti dupa gust

Pasi de urmat

Pas 1

Ungeti tava de cuptor cu putin ulei si adaugati dovleceii taiati bucati medii.

Daca sunt dovlecei mai batrani aveti grija sa-i curatati de coaja si seminte.

Zacusca de dovlecei(varianta rapida si sanatoasa) - Pas 1
Pas 2

Tot acolo adaugati ceapa taiata julien si morcovii rondele.

Zacusca de dovlecei(varianta rapida si sanatoasa) - Pas 2
Pas 3

Ardeii si rosiile se curata de cotoare se pun deasupra celorlalte legume - asa intregi cum vedeti in poza.

Stropiti cu putin ulei(eu am folosit un recipient de spray pentru ulei) si puneti la cuptor incalzit la 220-250 grade.

Zacusca de dovlecei(varianta rapida si sanatoasa) - Pas 3
Pas 4

Lasati legumele cam o ora la cuptor - la jumatatea timpului scoateti tava si le mai amestecati cu o lingura, rosiile si ardeii se intorc pe cealalta parte.

Zacusca de dovlecei(varianta rapida si sanatoasa) - Pas 4
Pas 5

Lasati pana legumele se rumenesc frumos, va avea un gust mai bun zacusca.

Dupa ce opriti cuptorul, mai lasati tava acolo pentru 20 minute.

Zacusca de dovlecei(varianta rapida si sanatoasa) - Pas 5
Pas 6

Dupa ce se racoresc putin, curatati de coaja rosiile si ardeii.

Zacusca de dovlecei(varianta rapida si sanatoasa) - Pas 6
Pas 7

Puneti toate legumele intr--un robot/blender si mixati bine. Puteti sa le faceti pasta mai fina, sau lasati mai bucatele, chiar si la cutit merg maruntite.

Zacusca de dovlecei(varianta rapida si sanatoasa) - Pas 7
Pas 8

Cam asa am maruntit eu legumele, mai grunjos.

Zacusca de dovlecei(varianta rapida si sanatoasa) - Pas 8
Pas 9

Turnati zacusca intr-un tuci/cratita cu fund mai gros, potriviti de sare si adaugati usturoiul pisat si lasati sa fiarba cam 15 minute la foc incet.

Pentru a le pune in borcane recomand sa le fierbeti mai mult, cam 40 de minute.

Procesul de conservare este acelasi ca si la Zacusca de vinete.

Zacusca de dovlecei(varianta rapida si sanatoasa) - Pas 9
Pas 10

Lasati putin sa se racoreasca si o savurati, ca o salata...

Zacusca de dovlecei(varianta rapida si sanatoasa) - Pas 10
Pas 11

...sau pe paine, la mic dejun si nu numai :)

Pofta Buna!

Zacusca de dovlecei(varianta rapida si sanatoasa) - Pas 11

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (3-4 borcane de 300ml)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 120 min
Data publicarii:
Nota: 5 (16 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 54

RodicaNemoianu883
Rodica Nemoianu (RodicaNemoianu883) 27 Jun 2022, 12:14

foarte buna si sanatoasa !!!e pria oara cand scriu pe pag.ta dar sa stii ca te urmaresc de ceva ani si ma declar fan al retetelor tale!!!!

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Rodica Nemoianu (RodicaNemoianu883) 27 Jun 2022, 12:53

Multumim!🤗

TanDi
TanDi 24 Sep 2018, 19:29

Bifata! Foarte buna si rapid de facut!

Inessa
Inessa 27 Jun 2018, 10:33

Buna Lena! Ador sa gatesc dupa retetele tale. Toate sunt foarte gustoase. As vrea sa fac aceasta zacusca pentru iarna. Care e procedura? dupa maruntire se pune in borcanase si se dau la cuptor? cit cimp se tin la cuptor si la cite grade? Merci anticipat pentru raspunsul tau! Ina

lena
Elena (lena) Inessa 27 Jun 2018, 11:04

Buna Inessa, am scris la pasul 9 despre conservare :)

eduardu
Eduardu (eduardu) 18 Jun 2018, 21:09

Super rapida reteta pt o zacusca asa de buna! Mi-a placut totul,mai putin gustul cam pregnant de morcov si usturoi. Data viitoare pun mai putin sau le omit cu totul. Oare cum ar iesi si cu o vanata in compozitie? Merita incercat.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki Eduardu (eduardu) 19 Jun 2018, 07:02

Eu am facut si cu vinete. Cititi mai sus. Foarte buna a fost./

anhelik
anhelik 30 Aug 2014, 19:12

In borcane a rezistat pentru putin timp, s-a mancat imediat. 

Poza mea pentru reteta:
anhelik
anhelik 30 Aug 2014, 19:10

Zacusca mea cu reteta voastra. Excelenta!

Poza mea pentru reteta:
tiki
tiki 26 Aug 2014, 18:00

Buna. Iata opera mea de zacusca. Ce am facut? Cantitate tripla, si in loc de dovlecei am pus vinete. Si cand am gustat dupa ce am blendat mi s-a parut cam puternic gustul de morcov si atunci (coceam vinetele ptr.zacusca),am adaugat si o vanata mare,taiata mai grosier. Am fiert cam 1,30 ora, am pus si cateva foi de dafin si juri ca-i zacusca de vinete dar parca si mai buna din cauza morcovilor. Apoi am pus si in cuptor borcanele si ...gata. Fain de tot. Am acolo un borcans mai mic care nu s-a umplut si abia astept sa-l deschid (vineri) sa mananc. Pupici.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 05 Jul 2014, 12:30

Buna. In sfarsit i-a venit si randul acestei retete. Eeee, ca sa comentez. In primul rand mi s-a parut cam tare, uscata, ferma, desi eu am pus putin ulei si in oala de tuci. Mi-au iesit numai a p r o a p e  3 borcane. Si am pus 4 dovlecei ca erau mai mici, si neavand decat 1 ardei kapia si restul verzi am pus din congelator 3-4 ardei copti de anul trecut. Deci am inmultit-o si tot putina mi-a iesit. Am mancat cu paine prajita, a fost buna, dar parca tot mai mult imi place cea de vinete, normala. O sa fac aceasta retwta si cu vinete sa vad cum iese. Pupici.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
tabita17
Tabita Iordache (tabita17) 20 Jan 2014, 19:33

buna, numai ce am pus zacusca in borcane. e foarte buna, delicioasa reteta.dar am o intrebare. mi-au iesit 4 borcanele si nu vreau sa pun conservant si nu am conditile neccesare pentru a le steriliza la cuptor. crezi ca daca le tin 10-14zile la frigider o sa reziste??? (poate si mai putin la cat de buna e :)) 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Tabita Iordache (tabita17) 20 Jan 2014, 19:37

Da, in borcanele inchise bine si uscate va tine la frigider.

HDorina
HDorina 10 Aug 2013, 23:08

Iata si produsul finit.

Poza mea pentru reteta:
Arata toate comentariile